dobro polugodište

Kraš povećao prihode, troškove i dobit

24.07.2019 u 14:47

Bionic
Reading

Kraš grupa u prvom polugodištu ostvarila je neto dobit od 11,6 milijuna kuna, što je za 12,8 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuje u srijedu objavljeno konsolidirano financijsko izvješće te konditorske industrije

Konsolidirani prihodi Kraš grupe u prvom su polugodištu iznosili 465,3 milijuna kuna, što je rast za 3,6 posto, u odnosu na isto razdoblje lani, dok su ukupni rashodi povećani za 3,4 posto, na 451,3 milijuna kuna.

Po podacima iz financijskog izvješća, prihodi od prodaje Kraš grupe su iznosili 457,7 milijuna kuna, od čega je prihod na domaćem tržištu iznosio 241,7 milijuna kuna i veći je za 2,8 posto. Istodobno, prihod od prodaje u inozemstvu je iznosio 216 milijuna kuna i veći je za 5,5 posto.

Kako se navodi u izvješću, u prvom je polugodištu zabilježen količinski rast prodaje i na domaćem i na inozemnom tržištu. Domaće tržište je poraslo 3,6 posto, odnosno prodano je 282 tone više nego u istom razdoblju lani, dok je izvoz povećan 1,9 posto.

Rast prodaje bilježe regionalna tržišta Slovenija, BiH, Makedonija i Srbija te tržišta zapadne, srednje i jugoistočne Europe. Od početka godine ostvarena je i suradnja s kupcima novih tržišta tako da su početne količine plasirane u Izrael, Kuvajt, Libiju i Albaniju, ističu iz Kraša.

Napominju i kako su, sukladno prodaji, veći proizvodni rezultati ostvareni u svim tvornicama - u Krašu Zagreb kao i članicama Kraš Grupe - Miri iz Prijedora i Karolini iz Osijeka.

U izvješću se navodi i da je početkom godine započeo novi investicijski ciklus kojim se prate dinamični tržišni zahtijevi s ciljem unaprjeđenja proizvodnih procesa te širenja tehničkih i tehnoloških mogućnosti proizvodnih postrojenja što će dodatno povećati kvalitetu gotovih proizvoda.

  • +8
Otvorenje novouređene trgovine Kraš Bonbonnière na dubrovačkom Stradunu Izvor: Promo fotografije / Autor: Martin Horvat

"Tijekom prvog polugodišta 2019. realizacija investicija obavlja se u dva smjera - ulaganjem u novu opremu i ulaganjem u modernizaciju te unapređenje postojeće opreme i to u svim tvornicama - u Zagrebu, Prijedoru i Osijeku", navodi se.

Podaci za matičnu kompaniju, Kraš d.d. pokazuju da je u prvom polugodištu ostvarena neto dobit od 7,6 milijuna kuna, što je rast od 17,2 posto. Ukupni su prihodi pritom iznosili 397,3 milijuna kuna, a ukupni rashodi 387,7 milijuna kuna.