nautički turizam

Udruženje marina HGK: Lani 11 posto manje prihoda, u godini pandemije to je izuzetno dobar rezultat

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 28.05.2021 18:06
  • Objavljeno 28.05.2021 u 18:06
Marina, ilustrativna fotografija

Marina, ilustrativna fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Nino Strmotic/PIXSELL

Prošle je godine u hrvatskim marinama ostvaren prihod od oko 812 milijuna kuna, što je za 11 posto manje nego 2019. godine, ali je u godini pandemije to izuzetno dobar rezultat, ocijeno je u petak predsjednik Udruženja marina Hrvatske gospodarske komore (HGK) Sean Lisjak

Vjerujem da će ova godina biti daleko bolja nego prošla, rekao je Lisjak na sjednici Udruženja marina HGK.

Lisjak je naveo da je 2019. godina bila jedna od najboljih među zadnjih deset godina u nautičkom turizmu odnosno marinama, a te je godine ostvaren prihod od oko 918 milijuna kuna.

Poslovanje u prošloj godini obilježila je pandemija covida-19, a Lisjak je kazao kako su smatrali da je boravak na plovilu pogodan i omogućava određenu osamu te nisu pogriješili. Lanjski je prihod nautike od oko 812 milijuna kuna, ili 11 posto manje na godišnjoj razini, ocijenio izuetno dobrim s obzirom na pandemiju tijekom koje su neki oblici turizma imali znatno lošije rezultate.

Po Lisjakovim riječima, sjevernojadranske marine lani su poslovale bolje što se tiče stalnog veza i klijenata, ali su podbacile u smislu tranzitnih plovila, dok su marine u južom dijelu Jadrana imale dosta tranzitnih plovila.

U marinama su se provodile sve preventivne mjere, a ove je godine osigurano 12 punktova za testiranje u marinama kako nautičari ne bi morali, prije povratka u matične zemlje, tražiti mjesto gdje će se testirati na koronavirus, istaknuo je.

Lisjak se osvrnuo i na neka akutalna pitanja u nautičkom turizmu, pri čemu je rekao kako je sada fokus na pripremi prijedloga izmjena i dopuna Zakona o pomorskom dobru, jer se traži način za produljenje koncesija marinama kojima će uskoro isteći koncesija.

Naime, marine kojima istekne koncesija moraju ići na novi javni natječaj, a Lisjak napominje kako postoji prostor da se na novi natječaj ne mora ići ili da se da prednost postojećem kocesionaru koji ispunjava svoje obveze.

Po njegovim riječima, investicije u marine su malo bile stale odnosno nije se previše investiralo u pojedine marine kao ranije. No, to neće narušiti postojeću kvalitetu te će se ulaganja nastaviti u idućim razdobljima, kazao je, dodajući i kako se održavanje uredno provodilo.

Direktor ACI-ja Kristijan Pavić na predstojeću sezonu gleda s optimizmom. Najave su obećavajuće, gosti dolaze, a rezultati ostvareni u prvoj polovici godine ukazuju da će sezona biti dobra, procjenjuje Pavić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!