nautički turizam

Lisjak: Marine će krizu iznijeti same na svojim leđima

24.07.2020 u 09:13

Bionic
Reading

'Marine će krizu iznijeti same na svojim leđima', kaže predsjednik Udruženja marina pri HGK-u Sean Lisjak osvrčući se na turističku sezonu

'Od Vlade nismo dobili apsolutno ništa!', ističe Sean Lisjak, predsjednik Udruženja marina pri HGK u razgovoru za Glas Istre.

Lisjak dodaje kako je Vlada u prvom setu mjera pokušala zadovoljiti širok spektar djelatnosti, prije svega ugostitelje i agencije kojima je poslovanje apsolutno stalo.

'Tražili smo da se i marinama omogući mjera pomoći za plaće, budući da su svi naši zaposlenici bili kod kuće. Nažalost, ništa nismo dobili. Preduvjet za minimalnu plaću bio je pad prihoda od 20 posto, no u to vrijeme, nismo bili u stanju pokazati realan pad prihoda jer su naši klijenti još plaćali neke obveze, dok s druge strane mi nismo imali posla, a ljudi su sjedili doma.', napominje Lisjak.

Ističe i kako su tražili da se radi pritiska charter kompanija unutar svih marina koje su bile totalno prazne i nisu imale nikakvih prihoda, oprosti plaćanje varijabilnog dijela koncesijske naknade za 2020. godinu.

'U svim hrvatskim marinama imamo 17 i pol tisuća vezova, od toga 4.500 vezova čini najveća charter flota, a sve što smo zatražili i nadali se dobiti od države, planirali smo ravnomjerno rasporediti na naše klijente. No, pomoć je izostala i svaka se marina snalazila sama', kaže Lisjak.

Po njegovim riječima, bili su prisiljeni davati oproste i popuste prema charter kompanijama kako bi im olakšali da prežive tri mjeseca s nula kuna.