tektonski pomaci

Stigli prvi nautičari u marine; očekuje se i megajahte s Kariba

20.05.2020 u 13:11

Bionic
Reading

Stigli su prvi gosti u hrvatske marine iz Slovenije, Austrije i Njemačke. Došli su posjetiti svoja plovila i uvjeriti se u kakvom su stanju. Prema napucima epidemiologa, ne postoje ograničenja za dolazak u marine

'Hrvatske marine otvorene su za prihvat gostiju i vlasnici brodova s članovima užih obitelji bez ograničenja mogu posjetiti svoje brodove. Također, nema nikakvih ograničenja za uplovljavanje i isplovljavanje brodova unutar hrvatskih teritorijalnih voda, a serviseri plovila rade bez ograničenja', rekao je za Novac.hr Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI-ja.

U samim marinama, trgovinama, restoranima i kafićima vrijede ograničenja kao i u ostalim objektima te namjene izvan marina. Pavić napominje da je s postupnim otvaranjem granica započeo i dolazak nautičara koji iznajmljuju brodove.

U ovom trenutku u Hrvatsku iz međunarodnih voda mogu slobodno uplovljavati brodovi duži od 24 metra i vezati se u marinama, a do ukidanja epidemije u hrvatske je vode i luke zabranjen ulazak kruzerima.

Nautički turizam jedna je od turističkih grana za koju se predviđa enormni pad potražnje gostiju. U Francuskoj, Španjolskoj i Italiji predviđaju pad od čak 80 posto. Hrvatska bi, pak, zahvaljujući izvrsnoj borbi s koronavirusom i odličnom epidemiološkom situacijom mogla profitirati u segmentu megajahti.

Prema riječima pomorskog agenta Andrije Šimića iz tvrtke Simmor ovo ljeto bi upravo Hrvatska, uz Crnu Goru i Grčku, mogla biti hit na Mediteranu za vlasnike i iznajmljivače megajahti, odnosno jahti dužih od 24 metra.

'Situacija s koronom napravila je tektonske pomake u jahtingu. Vlasnici megajahti koje su vezane u Italiji imaju plan svoju sezonu započeti iz Hrvatske jer ne mogu čekati da se Italija potpuno otvori i profunkcionira', rekao je Šimić za Jutarnjiu list te dodao kako u sljedećih 30 dana očekuje dolazak oko 70 megajahti iz Francuske i Italije.

Riječ je o jahtama namijenjenim čarteru, ali i onima u privatnom vlasništvu. Iako je Španjolska prilično daleko, i iz te je zemlje u Hrvatsku već stiglo desetak jahti. Osim dolaska megajahti iz mediteranskih luka u Hrvatsku, naša obala bi trebala biti prvo odredište i megajahti s Kariba gdje počinje sezona uragana te se plovila sele prema Mediteranu.

'Velik broj vlasnika megajahti odlučio je prvo doći u Hrvatsku jer smo još 3. svibnja slali jasne poruke da su megajahte dobrodošle. Mislim da će se cijela mediteranska sezona koncentrirati na potezu Hrvatska - Crna Gora - Grčka, gdje je situacija s koronom približno ista', naglašava Šimić koji misli da će lipanj biti malo slabiji, ali će srpanj i kolovoz sve vratiti u normalu.

Šimić očekuje dolazak oko 300 megajahti u Hrvatsku.