IZVAN DOSEGA VJEROVNIKA

Todorić očistio Kulmerove dvore i osigurao djecu

29.03.2017 u 07:36

Bionic
Reading

Ako stvari krenu po zlu, prebivalište Todorićevih, Kulmerovi dvori sigurni su od vjerovnika. Obiteljska rezidencija u zagrebačkim Šestinama, smještena na podsljemenskom brijegu, nije pod hipotekama. Izvadak iz gruntovnice pokazuje da je zadnji teret s nje skinut prije dvije godine

Vlasnik Agrokora Ivica Todorić dom svoje obitelji založio je 24. travnja 2014. kao garanciju vraćanja kredita od 100 milijuna eura koji je podignuo kako bi kupio slovenski Mercator. U to vrijeme Agrokor je posudio ukupno 600 milijuna eura od ruskog Sberbanka, od čega je 100 milijuna išlo preko njihova europskog ogranka.

Dva mjeseca kasnije Todorić je, nakon višegodišnjih pokušaja, uspio preuzeti slovenski trgovački lanac s tim da mu ta akvizicija na koncu nije donijela ono što je očekivao, već ga je, među ostalim stvarima, dovela na rub propasti.

Hipoteka koja je poslužila za kupnju Mercatora s Kulmerovih dvora skinuta je 29. travnja 2015. godine.

Inače, Todoriću to nije bilo prvi put da osobnom imovinom garantira vraćanje kredita. U proljeće 2006. nad šestinskom rezidencijom podignuto je založno pravo u korist društva Hypo-leasing Kroatien za kredit od 23,8 milijuna eura. Krajem te godine Todorić se s obitelji uselio u Kulmerove dvore. Ta je hipoteka skinuta tri godine kasnije.

Zatim je u svibnju 2007., vidljivo je iz vlasničkog lista, uknjiženo založno pravo u iznosu od 30 milijuna eura u korist Hypo Alpe-Adria Banka. Tim je kreditom Todorić otkupio dvorac od koncerna Agrokor u čijem je prvo bio vlasništvu. Ta je hipoteka obrisana u travnju 2012. godine.

Uglavnom, Kulmerovi dvori trenutačno su čisti iako je pitanje hoće li takvi dugo ostati s obzirom na to da su Todoriću nužni novi krediti kako bi popravio likvidnost svog koncerna.

Imanje u Šestinama koje se prostire na nekih 40.000 metara kvadratnih u Ulici Himper Todorić je kupio 1999. Trebalo mu je četiri godine da pribavi sve dozvole i okonča sudski spor oko zemljišta. Naime, povrat imanja tražila je Barbara Kulmer, nasljednica grofa Ferdinanda Kulmera, posljednjeg vlasnika imanja prije Drugog svjetskog rata.

S rekonstrukcijom dvorca koji je bio do temelja porušen Todorić krenuo je 2003. Angažirao je poznatog zagrebačkog arhitekta i sveučilišnog profesora Branka Kincla. Projekt je vodila tvrtka Tehnika. Gradnja i uređenje dvorca okončani su 2006., a Todorića je na kraju sve stajalo oko 2,7 milijuna eura. Koliko je platio zemljište, nije poznato.

Glavna stambena palača, u kojoj na prvom katu živi Todorić s obitelji, ima dvije tisuće metara kvadratnih na tri etaže, a tu su i zgrade s dodatnim stanovima.

Iako se od početka radilo o obiteljskoj rezidenciji, Kulmerovi dvori bili su u prvo vrijeme registrirani kao hotel kako bi vlasnik Agrokora izigrao birokratska ograničenja gradnje u zelenoj zoni. Kada se izmijenio Gradski urbanistički plan (GUP), Kulmerovi dvori postali su rezidencija obitelji Todorić. 

Pater familias u srpnju 2015. darovnim ugovorom vlasništvo nad imanjem i dvorcem podijelio je između sebe i djece, kćeri Ive Balent i sinova Ante i Ivana Todorića. Svaki od njih sada drži po četvrtinu vlasništva.

Uz Kulmerove dvore Todorić u osobnom vlasništvu još ima stan u Zagrebu, u kojem je obitelj živjela prije preseljenja u Šestine te pola kuće u Dubrovniku. Sva ostala imovina, od lovišta, jahte, vile u Medveji i slično u vlasništvu je koncerna Agrokor. Naravno, i helikopter.