SLAVKO LINIĆ

'Sindikati su me ugodno iznenadili, a poslodavci šokirali'

20.07.2012 u 14:14

Bionic
Reading

Na konferenciji za novinare na kojoj su glavne teme bile ostvarenje državnog proračuna te izdavanje državnih obveznica, ministar financija Slavko Linić pohvalio je sindikate zbog konstruktivnog pristupa pregovorima, a oštro kritizirao poslodavce zbog optužbi Vlade za antipoduzetničku klimu

'Pregovori sa sindikatima su veliko pozitivno iznenađenje. Oni svjesno, sporazumno prihvaćaju Vladine prijedloge', pohvalio je Linić socijalne partnere, unatoč činjenici da sindikati prosvjetnih djelatnika i medicinskih sestara nisu prihvatili sporazum.

'Za mene su veći šok poslodavci, kojima su Vladine mjere najviše išle na ruku', komentirao je Linić posljednje ocjene poslodavaca da Vlada provodi antipoduzetničku klimu. Spomenuo je smanjenje doprinosa na zdravstveno osiguranje i parafiskalnih nameta te prolongiranje poreznih obveza kao mjere kojima je Vlada pomogla poslodavcima, dok je s druge strane teret prebacila na građane kroz povećanje PDV-a i smanjenja prava državnim službenicima.

Posebno se zadržao na Zakonu o financijskom poslovanju, ističući da odbijanjem predloženih rješenja poduzetnici iskazuju otpor nužnim promjenama. 'Prijedloge Vlade u Zakonu o financijskoj odgovornosti, kojima želimo uvesti reda u plaćanju i smanjiti nelikvidnost, dočekali su s nepovjerenjem. Govore da Vlada to radi u svojem interesu', požalio se ministar.

'Najveće promjene dogodile su se u korist poduzetnika, ali oni to ne priznaju', zaključio je Linić

Komentirajući medijske napise o sukobu s prvim potpredsjednikom Čačićem oko slučaja Dioki, Linić je ustvrdio da između njih dvojice nikada nije bilo razilaženja u mišljenjima, a kamoli svađe. Također smatra da je Čačićeva izjava da su jedini sigurni članovi Vlade on i Milanović na mjestu.