predviđanja analitičara

Pesimizam na djelu: Eurozona u idućim mjesecima ulazi u recesiju, ovo su razlozi za to

25.08.2022 u 13:31

Bionic
Reading

Europa se nalazi usred teške energetske krize, a strelovito rastu i cijene električne energije te prirodnog plina. Potonji je ključan za gospodarstvo Europske unije, a njegova je cijena dodatno porasla nakon što je Rusija, uslijed napetosti u Ukrajini, smanjila dotok plina u Europu

Porast cijena prirodnog plina doveo je i do rekordno visokih cijena električne energije, povećavajući pritisak na potrošače i poduzeća diljem EU-a. Prirodni plin ključan je za europsko gospodarstvo s obzirom na to da je EU prije rata u Ukrajini dobivao više od 20 posto svoje energije iz fosilnih goriva, korištenih za grijanje domova, proizvodnju električne energije i u raznim industrijskim procesima.

'Kako započinjemo još jedan tjedan, imamo novu obustavu isporuke ruskog plina kroz plinovod Sjeverni tok 1', rekao je John Hardy iz Saxo banke. 'To je povisilo cijene prirodnog plina i struje na još apsurdnije razine od ionako strašnih razina u posljednje vrijeme', dodao je.

U središtu europskih energetskih problema je cijena prirodnog plina i neće prestati rasti. Njezin ovogodišnji porast potaknut je odlukom Rusije da smanji protok prirodnog plina kroz plinovod Sjeverni tok 1 do Njemačke na samo 20 posto kapaciteta. Cijene električne energije skočile su na čak 290 eura po megavatsatu u ponedjeljak nakon što je Rusija izvijestila da će zaustaviti protok na tri dana krajem kolovoza kako bi izvršila popravke na Sjevernom toku 1, piše Market Insider.

  • +5
Ilustrativna galerija / Plinovod u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: FILIP SINGER

Cijene futuresa na nizozemskoj burzi TTF blago su pale u utorak na 272 eura, no to je još uvijek više od 1200 posto iznad prosječne cijene, najviše od 2010-ih. Njemačka energija, referentna europska cijena električne energije, u ponedjeljak je prvi put porasla na iznad 700 eura po megavatsatu. U utorak se njome trgovalo na oko 640 eura, više od 1400 posto iznad prosjeka. Njemačkoj, europskom industrijskom središtu, prijeti zatvaranje tvornica zbog takvog strelovitog rasta što se najviše prelijeva na proizvođače dijelova za automobile, kemikalija i čelika, tim više što kriza u automobilskoj industriji u Njemačkoj, pokretaču gospodarskog rasta te države, nije počela izbijanjem rata u Ukrajini.

Poremećaji u lancima opskrbe, pad prodaje automobila, nestašica čipova, pandemija i rast cijena energije uzeli su danak u cijelom svijetu. Ranije ove godine stručni automobilski magazini u Njemačkoj naveli su da će biti proizvedeno do 700.000 automobila manje nego što je to bilo planirano početkom godine, što je velik udarac za državu u kojoj gotovo deset posto BDP-a otpada na automobilsku industriju, a u njoj radi više od 800.000 ljudi.

Analitičari očekuju da će gospodarstvo eurozone ući u recesiju u nadolazećim mjesecima jer zbog cijene energije potrošači i poduzeća značajno smanjuju svoju potrošnju i uobičajene aktivnosti. Usto je euro pao na najnižu razinu u 20 godina u odnosu na dolar, u znaku gospodarskih problema s kojima se suočava kontinent. Ove godine pao je oko 12 posto, na ispod jednog dolara, s 1,14 dolara početkom siječnja. Od utorka je tečaj eura kojim se trgovalo iznosio oko 0,993 dolara, što je najniža razina od jeseni 2002. godine.

'Najoštrije smanjenje očekujemo u Njemačkoj i Italiji, tj. zemljama s velikim proizvodnim sektorima, uvelike ovisnima o ruskom plinu', rekla je nedavno Veronika Roharova, ekonomistica Credit Suissea.