kontinuirana POSKUPLJENJa

[VIDEO] Tomašević: Svi poslovni korisnici, od profitnih poduzeća do humaniranih udruga, jednako plaćaju plin. Vjerujem da će se to promijeniti

23.08.2022 u 11:27

Bionic
Reading

Je li Zagrebu opcija da s obzirom na poskupljenja i nova zaduženja odustane od opskrbe plinom i povuče se od tog biznisa ako ne postigne dogovor s HEP-om, glasilo je pitanje zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću na redovnoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi. 'To bi bilo katastrofalno za tržište plina u Hrvatskoj, tako da to nije opcija. GPZO opskrbljuje plinom 60 posto kućanstava u Hrvatskoj. S obzirom na ugovor s dobavljačima, koji je dosta povoljan u ovom trenutku, to bi bilo loše za cijelu Hrvatsku', rekao je Tomašević

Plinara je pod potencijalnim dodatnim pritiskom 50.000 novih korisnika koji bi se mogli vratiti javnom opskrbljivaču, uz procijenjeni dodatni gubitak od 100 milijuna eura, zbog odustajanja nekih privatnih tržišnih opskrbljivača od plinskog biznisa.

Tomašević je rekao da je Gradska plinara Zagreb Opskrba (GPZO) imala gubitak od 400 milijuna kuna u prošloj godini, zbog štetnih ugovora bivše uprave s dobavljačima. Tada je Plinara apsorbirala gubitak poslovnim korisnicima kojima nije obustavljen plin čak i kada nisu plaćali račune. Sada se traže zadužnice, ali njih traže i dobavljači plina od Plinare, kako ne bi bilo zastoja u plaćanju.

'Razgovara se s ministrom gospodarstva da vidimo kako se to može riješiti, jer regulator ovo nije predvidio kada je riječ o kućanstvima. Nastavit ćemo razgovore na tu temu. Kada je riječ o poslovnim korisnicima, GPZO se obratio njima s uvjetima za novu plinsku godinu s obzirom da se mijenjaju okolnosti i svaki korisnik ih može prihvatiti ili uzeti nekog drugog opskrljivača na tržištu', rekao je Tomašević, ne želeći iznositi detalje o razgovorima s ministrom, ali ocijenivši da je razgovor bio na konstruktivnom tragu.

'Grad jednako postupa prema svim poslovnim korisnicima. Nažalost, svi oni su u istoj zakonskoj kategoriji i plaćaju puno veću cijenu od kućanstava, od profitnih poduzeća do humanitarnih udruga. Vjerujem da će se to promijeniti s obzirom na ove okolnosti, kada su u pitanju ustanove i neprofitne udruge. Vlada radi na određenim mjerama i vjerujem da će s tim brzo izaći u javnost', kazao je.

Naglasio je da se nada kako će s Vladom naći i rješenje za velike povećane troškove gradskih poduzeća poput ZET-a i Vodovoda i odvodnje uslijed poskupljenja struje, kako se ti troškovi ne bi morali kompenzirati povećanjem cijene usluga. Zasad ne želi spekulirati o poskupljenjima, kazao je, podsjećajući da ova gradska uprava zasad nije poskupjela niti jednu uslugu.

Tomašević je ranije upozorio da će poskupljenje energenata biti veliki udar na jedinice lokalne samouprave te dodao kako oko toga očekuje sastanke s Vladom. Primjerice, moguće veliko poskupljenje struje moglo bi se odraziti na vodoopskrbu gdje bi samo trošak za pumpanje vode kroz cijevi u Zagrebu s 50 milijuna kuna godišnje mogao narasti za dodatnih 150 milijuna.

  • +4
Konferencija za novinare Tomislava Tomaševića Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet najavio je velike biciklističke projekte u provedbi: preko tisuću biciklističkih parkirnih mjesta do kraja godine; od tri trake Deželićeva postaje dvotračna ulica, a jedna se pretvara u biciklističku; na obje strane Savskog nasipa izgradit će se staze od ekološkog betona; napravit će se tzv. biciklistička magistrala Zagreb Istok s pametnom rasvjetom. Od 16. rujna građanima će biti dostupna internetska stranica sa svim informacijama - gdje je moguće unajmiti bicikle, gdje su postojeće, a gdje planirane staze itd.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec izvijestila je da će Grad Zagreb sutra objaviti poziv za financiranje medija. Jedan poziv je sufinanciranje sadržaja na TV i radio od 2 milijuna kuna, a drugi za elektroničke publikacije, u iznosu od pola milijuna kuna.

Tomaševića su pitali zašto je Dolenec potpisala ugovor s PR agencijom za bolnicu Sveti duh za 65.000 kuna. On je rekao da je to smiješna cifra u odnosu na uštede koje je Grad ostvario, gdje je utvrđen 'nikad manji deficit'. 'Očito im trebaju te usluge', dodao je.

Hoće li sve biti spremno za novi sustav odvoza otpada do 1. listopada?

'Potpisani su ugovori s gotovo svim većim trgovačkim lancima za službene vrećice za otpad, još uvijek dolaze zahtjevi od predstavnika stanara za spremnike. Sada ovisi o građanima: njima je u interesu, ukoliko ne mogu smjestiti spremnike unutar zgrade i na parcelu, mogu riješiti kontrolu kako god žele, ali to je sad na njima', rekao je Tomašević.

Potvrdio je da se razmatra besplatno korištenje kupališta za socijalno ugrožene građane u Ilici.