DAILY TRADING

Među 'meme dionicama' ima iznenađenja: Ovo je top 10 najatraktivnijih na Nasdaqu za ulagače koji ganjaju brzu zaradu

09.01.2022 u 16:01

Bionic
Reading

Individualni ulagači, među kojima dominiraju mali ulagači na kratke staze (daily trader), imali su važnu ulogu na američkim burzama u prošloj godini

Počelo je u siječnju, kada su se milijuni špekulanata udružili na stranicama društvenih mreža kao što je Reddit kako bi ostvarili ogroman dobitak na 'meme' dionicama kao što su GameStop i AMC. Pokret se širio i prema drugim dionicama na tržištu tijekom cijele godine.

Nasdaq Retail Trading Activity Tracker pronašao je 10 najatraktivnijih dionica među dnevnim trgovcima od 1. siječnja 2021. do 31. prosinca 2021., na temelju postotka ukupne prodajne aktivnosti na Nasdaqu, jednoj od najutjecajnijih svjetskih burzi usredotočenoj na tehnološku industriju.

10. Moderna

Udio ukupne trgovine: 1,1%

Volumen trgovanja: +89%

Godišnja promjena cijene dionice: +118,5%

Mali ulagači navalili su na Modernu otkako je u SAD-u krajem 2020. odobreno cjepivo ove tvrtke s dvije doze protiv covida-19. Unatoč oštroj korekciji cijene u studenom, nakon snižene prognoze o prodaji cijepiva, dionica je na godišnjoj razini ostvarila povrat od 118,5 posto.

9. ProShares UltraPro QQQ ETF

Udio ukupne trgovine: 1,2%

Volumen trgovanja: +76%

Godišnja promjena cijene dionice: +20,3%

  • +7
Izvor: EPA / Autor: YONHAP

Ovaj investicijski fond kojim se trguje na burzi jedan je od najvećih koji prati Nasdaq indeks. Nasday index je u protekloj godini porastao 21,4 posto, a ovaj fond je ulagačima ostvario prinos od 20,3 posto.

8. NIO

Udio ukupne trgovine: 1,6%

Volumen trgovanja: -41%

Godišnja promjena cijene dionice: -37,3%

Trgovci na malo vole proizvođače električnih vozila. Ova kineska EV tvrtka nazvana je 'kineskim odgovorom Tesli', ali prema kretanju cijene dionice očigledno nije ispunila visoka očekivanja.

7. Invesco QQQ ETF

Udio ukupne trgovine: 1,7%

Volumen trgovanja: +25%

Godišnja promjena cijene dionice: +29,4%

Ovaj popularni investicijski fond službeni je ETF Nacionalne studentske atletske udruge. Ulaže u tehnološke dionice preateći NASDAQ indeks. Naširoko se koristi kao sredstvo kratkoročnog trgovanja, a manje kao sastavni dio uravnotežene dugoročne strategije. Popularan je među mlađim ulagačima, kojima je pomogao da razviju novu računalnom igru koja ih uči ključevima financijskog uspjeha.

6. Nvidia

Udio ukupne trgovine: 1,7%

Volumen trgovanja: +124%

Godišnja promjena cijene dionice: +133,2%

Dionica Nvidie postala je jedan od glavnih favorita tradera koji razmjenjuju informacije na Redditu. Riječ je o jednom od vodećih proizvođača grafičkih kartica za gaming. Nvidia je proširila svoju prisutnost u industriji igara sa svojim ručnim igraćim konzolama (Shield Portable, Shield Tablet i Shield Android TV) te svojom uslugom za igranje u oblaku GeForce Now.

5. SPDR S&P 500 ETF

Udio ukupne trgovine: 1,9%

Volumen trgovanja: +25%

Godišnja promjena cijene dionice: +27,1%

Ovaj investicijski fond u velikoj mjeri prati izvedbu šireg S&P 500 indeksa.

4. Advanced Micro Devices

Udio ukupne trgovine: 2,2%

Volumen trgovanja: 51%

Godišnja promjena cijene dionice: +59,3%

Dnevni trgovci favorizirali su dionice ovog proizvođača poluvodiča, koji je postao glavni dobavljač čipova za velike tehnološke tvrtke poput Microsofta i Googlea.

3. AMC

Udio ukupne trgovine: 2,2%

Volumen trgovanja: 1.037%

Godišnja promjena cijene dionice: +1.253,2%

AMC je možda jedna od najpoznatijih 'meme' dionica. Volimen trgovanja i cijena dionice tvrtke koja se bavi umjetničkim izložbama ekspodirali su pojavom NFT-ova, jedinstvenih oblika digitalne imovine, poput umjetničkih djela i kolekcionarskih predmeta.

2. Apple

Udio ukupne trgovine: 3,9%

Volumen trgovanja: +36%

Godišnja promjena cijene dionice: +40,3%

U novoj godini, Apple je postao prva američka tvrtka koja je prešla razinu tržišne kapitalizacije od 3 bilijuna dolara.

1. Tesla

Udio ukupne trgovine: 4,5%

Volumen trgovanja: +42%

Godišnja promjena cijene dionice: +39,8%

Burzovni igrači vole proizvođače električnih vozila, a vole i glavnog direktora Tesle Elona Muska. Bio je ikona za tradere, djelomično zbog svog Twitter računa. Vrijednost njegove autokompanije na burzi postala je veća od tržišne kapitalizacije svih drugih proizvođača automobila zajedno.