OPORAVAK TRŽIŠTA

Provjerili smo na kojim se dionicama na Zagrebačkoj burzi najbolje okrenuo novac u 2021. godini

30.12.2021 u 09:10

Bionic
Reading

Nakon pandemijske 2020. godine, u kojoj je indeks Crobex Zagrebačke burze potonuo za 13,8 posto, 2021. donijela je snažan rast tržišta kapitala potaknut gospodarskim oporavkom. Provjerili smo koje su dionice donijele ulagačima najveću zaradu, a koje najveće gubitke

Strelovit rast domaćeg dioničkog tržišta dogodio se u prvom dijelu godine potaknut kampanjom cijepljenja i očekivanjima pobjede nad pandemijom. Drugi dio godine obilježila su kolebanja uslijed negativnih vijesti o niskoj cijepljenosti i rizicima koje nosi nastavak pandemije.

Stoga se Crobex nije uspio značajnije odmaknuti od 2000 bodova, razine dostignute sredinom godine. Naposljetku, glavni burzovni indeks je od početka godine (do 21. prosinca) ojačao 17 posto, dosegnuvši 2.035,4 boda. Dok se povratak gospodarstva na pretpandemijsku razinu očekuje sredinom iduće godine, Crobex je već nadmašio razinu s kraja 2019., i to za 0,9 posto.

Od 21 članice Crobexa, 13 dionica ulagačima je donijelo dobit, jedna je ostala na istoj razini, a sedam je generiralo gubitak.

Najveće zarade ulagačima su donijele brodarske dionice. Ovaj sektor je nakon dugogodišnjeg propadanja doživio preporod. Globalni BDI, indeks koji reflektira cijene transporta rasutih tereta za glavne tipove brodova (capesize, panamax i supramax), dosegnuo je najnižu razinu u deset godina, pa su uzletjele i cijene dionica brodarskih kompanija. Cijena najlikvidnije brodarske dionice na Zagrebačkoj burzi, Atlantske plovidbe, skočila je sa 148 na 362 kune, ostvarivši rast od 144,6 posto.

Visoku kapitalnu dobit ulagačima su donijele i dionice prerađivačke industrije, reprezentirane u dva sektorska indeksa, CROBEXindustrija i CROBEXnutris. Vrijednost prvog indeksa skočila je 22,3 posto, a najveći doprinos izvedbi dale su dionice osječke Saponije s rastom od 106,8 posto te dionice Končar grupe s rastom od 51,7 posto.

Dionica Saponije već je drugu godinu zaredom među istaknutim dobitnicima zahvaljujući snažnim poslovnim pokazateljima. Ove godine ulagači su prepoznali i potencijal Končar grupe jer je pod novim vodstvom doživjela poslovni procvat.

CROBEXnutris, indeks koji prati tri vodeće dionice prehrambenog sektora, ojačao je gotovo 23 posto, a ključan doprinos rastu dale su dvije 'zvijezde' - Podravka i Atlantic grupa - čije su dionice dosegnule rekordne cijene.

Među istaknutim dobitnicima našle su se i bankarske dionice, a predvodila ih je Hrvatska poštanska banka s rastom cijene od 36,2 posto.

S druge strane najveće gubitke ulagačima su donijeli građevinari (s izuzetkom Ingre). Sektor koji je u pandemijskoj godini uzletio zahvaljujući oporavku građevinskih radova doživio je prizemljenje jer poslovni rezultati kompanija uglavnom nisu opravdali visoka očekivanja.

  • +3
Najveće gubitke ulagačima su donijeli građevinari Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ogromne gubitke pretrpjeli su dioničari Dalekovoda, kompanije koja je pod prijetnjom stečaja provela smanjenje kapitala, uz spajanje dionica u omjeru 100:1, što je rezultiralo dramatičnim padom jedinične cijene. Velik minus bilježi i dionica Instituta IGH, a koji proživljava velike teškoće u poslovanju.

Turističke dionice našle su se između istaknutih dobitnika i gubitnika, o čemu svjedoči izvedba sektorskog indeksa (CROBEXturist) jer je ojačao tek 2,6 posto. Cijene turističkih dionica oscilirale su prema kretanju epidemiološke situacije. Iako je u konačnici turistička sezona bila iznad očekivanja, pandemijski rizici koji i dalje pritišću poslovanje hotelijera prizemljili su cijene dionica, zadržavajući ih na razinama s početka godine.

Glavna turistička uzdanica, Valamar Riviera, postigla je nešto bolju izvedbu od prosjeka sektora (+8,8 posto) dok se među glavnim gubitnicima našla dionica Arena Hospitality grupe s padom cijene od 10,7 posto.

  • +42
Valamar Izvor: tportal.hr / Autor: Valamar

Među značajnim dobitnicima našla se i jedna burzovna pridošlica. U javnoj ponudi ulagači su imali priliku kupiti dionice tehnološke kompanije Span po cijeni od 175 kuna. Nakon uvrštenja burzovna vrijednost dosegnula joj je 239 kuna, što je osiguralo kapitalnu dobit od 36,6 posto.