DRŽAVNE FINANCIJE

Marić o proračunu: Prihodi su na razini očekivanja, ali rashodi rastu zbog nepredviđenih izdataka

23.03.2021 u 19:46

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić gostovao je u Dnevniku HTV-a i komentirao stanje u državnoj blagajni, kreditni rejting i javni dug

Agencija Standard & Poor's zadržala je kreditni rejting Hrvatskoj na investicijskoj razini uz stabilne izglede. Na pitanje što takva odluka znači za naše gospodarstvo, što znači za državne financije Marić je odgovorio da znači puno.

- U pravilu rejting se veže uz cijenu duga, kapitala. Sigurno utječe na niže kamate. S druge strane i dostupnost naših obveznica i interesa investitora, rekao je.

- Prije par tjedana smo izdali preko 2 milijarde eura na međunarodnom tržištu, preko 6 milijardi je bio interes investitora. Da nismo u investicijskoj zoni dobar dio tih investitora ne bi mogao ni sudjelovati u tim obveznicama, rekao je.

Marić je rekao da što se tiče prva dva mjeseca usporedbe s Covidom i pred Covidom, negdje smo na 99,6 posto, gotovo na istoj razini kao lani, treći mjesec treba vidjeti, ovisno o PDV-u.

- Prihodi su na razini naših očekivanja i nema ni negativnih ni pozitivnih iznenađenja, rekao je.

Rekao je kako je s rashodima veći izazov jer ima nekoliko rashoda koji u doba planiranja proračuna nisu opredviđeni, a treba ih osigurati.

- Radi se o porastu plaća državnih i javnih službenika za 4 posto. U međuvremenu, ti službenici su nas proteklih godina tužili i dobili presude pa moramo osigurati novce kako ove tako i idućih godina za sudske presude. Veledrogerije, obveze u zdravstvu te potres u Gradu Zagrebu i Banovini. To su sve izdaci koji rade pritisak na rashodovnu stranu proračuna. Držimo i dalje kontinuitet javnih financija, rekao je.

Rekao je kako već ove godine vidi javni dug za dva postotna boda niži. - Učinit ćemo sve da efekt Covida bude jednokratan. Covid i dalje ne miruje u brojnim zemljama situacije su puno izazovnije, zatvaranja, lockdowni i slično.Ima još puno neizvjesnosti. Prema svim našim projekcijama javni dug će ove godine ići prema dolje ponovno, rekao je.

Istaknuo je kako je samo prošle godine potrošeno 8 milijardi za očuvanje radnih mjesta gdje treba dodati sva javna davanja, poreze i doprinose. - Dodajmo i gotovo 3 milijarde poreza koji su gotovo otpisani poduzetnicima i poreznim obveznicima, skraćeno radno vrijeme. Državna i fiskalna politika stavljena je u potpunosti u očuvanje radnih mjesta, zaključio je.