rekordan pad bdp-a u 2020.

Marić o BDP-u: Ove godine očekujemo rast od pet posto, neki će se oporavljati do 2023.

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 26.02.2021 15:20
  • Objavljeno 26.02.2021 u 14:56
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Pad hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u posljednjem lanjskom tromjesečju usporen je u odnosu na prethodne kvartale, no u cijeloj prošloj godini gospodarstvo je zbog koronakrize palo po rekordnoj stopi od 8,4 posto

'Kad gledamo dekompoziciju, investicije su nešto bolje. Očekivali smo da će ponovno biti pad investicija u četvrtom tromjesečju, a zabilježen je rast. Međutim kod nekih drugih komponenti očekivali smo malo bolje performanse, poglavito kad smo pratili podatke o fiskalizaciji na dnevnoj bazi, trgovini na malo i izvozu roba koji su u četvrtom tromjesečju relativno imali solidne rezultate. Kad sve zbrojimo, na tragu očekivanja potvrdilo se ono što smo govorili kakva će to biti godina s obzirom na okolnosti kakve smo imali, mjesec i pol potpunog zatvaranja, pa zaključavanja pojedinih segmenata', rekao je Marić.

Dodao je da je turistička sezona prošla bolje nego što se očekivalo, javlja N1.

'Kada gledamo cijeli mediteranski bazen zemalja članica EU-a, mislim da smo zabilježili najbolju turističku sezonu. To je na neki način iza nas, treba gledati unaprijed. Stojimo pri našim procjenama koje su oko pet posto rasta, što znači da ove godine ne možemo očekivati potpun oporavak našeg gospodarstva. Najranije je moguć krajem 2022. godine, s tim da će se neke djelatnosti oporavljati i u 2023.'

  • +5
  • +2

Zdravko Marić

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Oporavak gospodarstva

'To je bazni scenarij za koji postoje i pozitivni i negativni rizici. Negativni su da bude sporije, a to je da se pandemija produlji, da cijepljenje ide sporije. Postoje i neki pozitivni rizici. Kad bi ovi elementi bili brži od očekivanja, a najveći se dio odnosi i na EU nove generacije, ako budemo uspješniji u povlačenju i korištenju sredstava tako da gospodarski rast bude još veći', dodao je ministar.

Istaknuo je da ne želi da se ponovi situacija iz prošle krize, da nam oporavak traje predugo.

Što se tiče obveznice, Marić je istaknuo da su postignuti dobri uvjeti i da je sva ušteda uračunata već u proračun za ovu godinu.

'Ta je ušteda već ukalkulirana u sam proračun. Već smo gledali da ćemo tu obveznicu refinancirati i sukladno našem kreditnom rejtingu i sukladno nekim okolnostima na tržištu pa da ćemo postići bolje uvjete. Dakle tih 460 milijuna uštede na samo ovoj obveznici već je sastavni dio', kazao je Marić.

'Mislim da se potvrđuje da imamo jednu vrstu ugleda u međunarodnoj zajednici, reputaciju kredibilne Vlade i kredibilne države. To je u tim okolnostima najvažnije, povjerenje. U svakom slučaju, lakše se diše', dodao je ministar.

Povrat poreza

Ministar Marić komentirao je i povrat poreza, a posebno se osvrnuo na mlade.

'S obzirom na to da kraj veljače pada na nedjelju, imamo i ponedjeljak, neće biti problema, stići će svi podnijeti godišnje porezne prijave. Većina poreznih obveznika više nije u obvezi podnositi prijavu nego to radi Porezna uprava za njih. Ovdje ću posebno apostrofirati segment mladih jer ovo će biti prvi put da će se za njih aplicirati ona mjera koju je Vlada u okrugu četvrtog kruga porezne reforme stavila u funkciju. To je da svi mladi do 25 godina starosti imaju stopostotno umanjenje porezne obveze za 2020. godinu, a svi oni između 26 i 30 godina imaju pedesetpostotno umanjenje', kazao je Marić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!