nove okolnosti

Institut Prognos: Ogromni rizici i potencijalna šteta za tvrtke u Njemačkoj

12.04.2024 u 19:02

Bionic
Reading

Svjetska trgovina mijenja se iz temelja u uvjetima geopolitičke neizvjesnosti i podjela i njemački izvoznici moraju se pripremiti za slabljenje preogranične suradnje i pojačani protekcionizam, upozorio je u petak Institut Prognos

Revitalizacija multilateralne globalne suradnje u gospodarskoj politici nije vjerojatna, smatra Institut Prognos, dodavši da je njegovo istraživanje pokazalo da se njemačka izvozna industrija mora pripremiti za trajni uzmak globalizacije.

„Europa, a posebno Njemačka, desetljećima je imala koristi od globalizacije i dominantnog gospodarskog poretka. No, trenutno se čini da svi pokazatelji u najboljem slučaju signaliziraju stagnaciju prekogranične suradnje”, naglašavaju.

Realan je scenarij djelomično poništavanje procesa ekonomske globalizacije, smatraju u Institutu Prognos.

Geopolitičke napetosti dodatno će se zaoštriti i protegnuti na dulje vremensko razdoblje, uz pojačano isticanje nacionalnih interesa, što će utjecati i na gospodarstvo. "Protekcionističke mjere igraju sve važniju ulogu, pa i u zapadnim, tržišno orijentiranim sustavima", primjećuju.

Rizici i potencijalna posljedična šteta za tvrtke i gospodarstva u Europi ogromni su, posebno u Njemačkoj. Institut procjenjuje da Njemačka trenutno izvozi otprilike trećinu dodane vrijednosti.

S obzirom na pojačane geopolitičke napetosti, autori ističu da su ostale zemlje EU-a najvažnije prodajno tržište za Njemačku. No, ovisnost o Kini jako je velika, upozoravaju, istaknuvši primjer prijenosnih računala.

Potpuno odvajanje njemačkog gospodarstva od Kine i drugih potencijalno rizičnih lokacija dovelo bi u kratkom roku do gubitka velikog udjela u današnjim prodajnim i nabavnim tržištima, upozoravaju u Institutu Prognos.

Studiju je naručilo Bavarsko industrijsko udruženje vbw.