kriza se produbljuje

Njemački građevinar očajan: 'Nikad nisam doživio ovako brz i masovan kolaps!'

11.04.2024 u 22:09

Bionic
Reading

Njemačka industrija stanogradnje nastavlja propadati. Stručnjaci i predstavnici udruga upozoravaju na ekonomske i socijalne posljedice

Tvrtka za građevinske materijale JASTO iz savezne pokrajine Rhineland-Pfalz proizvodi opločnike i betonske kocke.

'U 2022. radili smo punim kapacitetima, gradnja je cvjetala. Od početka 2023. naša je proizvodnja pala za 80 posto. Mi smo krizni barometar za cijelu industriju', kaže vlasnik firme Ralf Stockschläder. Tvrtku vodi gotovo 30 godina, ali kaže: 'Nikad nisam doživio ovako brz i masovan kolaps!'

Kako bi spasio biznis i zaposlenike Stockschläder je morao reagirati brzo. Djelatnike je prebacio u drugi sektor unutar JASTO-a - hortikulturu. 'Za sad nam ide dobro. Kupci znaju potrošiti i do 30.000 eura na hortikulturu. S druge strane, nitko ne želi dizati velike kredite za izgradnju kuće. Ljudi su duboko nesigurni', ističe 57-godišnji Stockschläder.

Glavni razlog toj nesigurnosti, tvrdi on, je politika federalne vlade. 'Zakoni se iznenada mijenjaju, programi financiranja se otkazuju ili su prestrogi', kaže Stockschläder. Zbog sve novih zahtjeva i birokracije, gradnja novih obiteljskih kuća praktički je nedostupna. 'Tvrtka može premostiti krizu kroz hortikulturu. Tako zadržavamo svoje kvalificirano osoblje. Trenutačno ne vidim značajan broj novih stambenih prostora u Njemačkoj', kaže Stockschläder.

Njegovu procjenu podupire nova studija Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW). Za ovu godinu DIW računa na veliki pad u stanogradnji od 5,4 posto.

  • +3
Radnici na građevini - ilustracija Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Građevinarstvo u Njemačkoj ima sličnu ekonomsku težinu kao i automobilska industrija. Lani su građevinari uprihodovali gotovo 537 milijardi eura. Otprilike jedan od sedam poslova u Njemačkoj povezan je s industrijom stambene izgradnje. Ogromne su i posljedice za poreze: dogodi li se očekivani pad, to bi za državu značilo značajan gubitak od gotovo pet milijardi eura poreznih prihoda u odnosu na prethodnu godinu.  

Studija se bavi i društvenim temama. Zbog pada stanogradnje, najamnine bi nastavile rasti. Jedno od šest podstanarskih kućanstava (3,1 milijun) već odvaja više od 40 posto svojih prihoda samo za stanarinu: polovica njih čak mora potrošiti 50 posto ili više na stanovanje.  Budući da će se broj stanovnika u Njemačkoj nastaviti povećavati u narednim godinama, može se očekivati ​​daljnje zaoštravanje.

DIW dolazi do alarmantnog zaključka: 'Ukoliko se ovakav trend nastavi, stanogradnja u budućnosti neće moći adekvatno ispunjavati svoju socijalno funkciju.' 

Njemački graditelji traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize

 Pad stanogradnje u Njemačkoj mogao bi omesti oporavak gospodarstva i produbiti političke podjele, upozorile su u četvrtak udruge građevinskih tvrtki, zatraživši od vlade 23 milijarde eura kako bi se riješila stambena kriza.

Novac bi se koristio za gradnju 100.000 socijalnih i 60.000 cjenovno pristupačnih stanova kako bi se zbrinuli radnici i izbjeglo osiromašivanje građana i otvorila nova radna mjesta u ključnom sektoru za gospodarstvo, navele su udruge.

'Ako se odmah ne poduzmu konkretne mjere, Njemačka će doživjeti efekt bumeranga od stambene krize koja će pogoditi cijelo gospodarstvo', stoji u zajedničkom priopćenju udruga, koje traže i 'omekšavanje' standarda gradnje kako bi se smanjili troškovi i ubrzali radovi.