nema gotovine

Njemačka smanjuje isplatu gotovine izbjeglicama, želi ih obeshrabriti

12.04.2024 u 13:47

Bionic
Reading

Njemački parlament Bundestag donio je u petak odluku da se izbjeglicama ubuduće za podmirenje životnih troškova više neće isplaćivati gotovina nego izdavati bankovne kartice, čime se želi spriječiti prebacivanje novca u inozemstvo ili plaćanje krijumčara ljudima

Platnom karticom se može platiti roba i usluge, ali je mogućnost dizanja gotovine ograničena i ovisi o konkretnim potrebama“, rekla je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD).

Ona je rekla kako je glavni razlog uvođenja platne kartica onemogućavanje prebacivanja gotovine u inozemstvo, recimo članovima obitelji ili plaćanje usluga krijumčara ljudima.

Savezna vlada je ovu mjeru dogovorila s predstavnicima saveznih pokrajina još prošle godine u nadi da će smanjenje materijalnih povlastica smanjiti i motivaciju dolaska izbjeglica u Njemačku, čiji je broj prošle godine ponovno dosegao rekordne vrijednosti.

Sindikat policajaca (GdP) je kritizirao mjeru strahujući da će izbjeglice nedostatak gotovine pokušati nadoknaditi kriminalnim radnjama.

„Financijski pritisak na izbjeglice da recimo pošalju novac kući za medicinske potrebe članova obitelji ili da naknadno plate usluge krijumčarima ljudi ovime neće nestati i postoji bojazan da će do gotovine pokušati doći drugim putem. Mi ne smijemo ovim mjerama pogođene gurati u kriminal“, rekao je predsjednik GdP-a Jochen Konopke.

Zastupnici najvećeg oporbenog zastupničkog kluba Unije CDU/CSU glasali su protiv uvođenja platne kartice jer, smatraju oni, mjere „ne idu dovoljno daleko“. Demokršćanska Unija je tražila da se mjesečni iznos podizanja gotovine ograniči na 50 eura.

Predstavnici Alternative za Njemačku kritizirali su ovaj zakon za koji smatraju da je još jedan dokaz da savezna vlada pospješuje, a ne ograničava ilegalnu migraciju.

„Za nas i dalje vrijedi: njemački novac za njemačke građane, a ne za cijeli svijet“, rekao je zastupnik AfD-a Steffen Janich.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je prošle godine kako je cilj njegove vlade smanjenje „neregulirane migracije“ i povećanje broja protjerivanja.