ROBOTIZIRANI TAKSI

Volvo Uberu isporučuje 24.000 autonomnih SUV-ova XC90

  • Autor: Ivan Živković
  • Zadnja izmjena 21.11.2017 08:54
  • Objavljeno 21.11.2017 u 08:54
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo

Usluge dijeljenja prijevoza trebale bi dobiti novu dimenziju s razvojem tehnologije autonomno upravljanih automobila, a da u Uberu misle ozbiljno pokazuje netom sklopljeni ugovor s Volvom kojim se Švedski proizvođač obvezao na isporuku čak 24.000 primjeraka SUV-a XC90

Autonomna vozila, koja će biti zasnovana na modularnoj platformi SPA, Uberu će biti isporučena od 2019 do 2021.

Uber neće zadirati u njihov pogonski sklop, već će na Volvove SUV-ove dodati vlastitu tehnologiju kako bi zadovoljili takozvani Level 4 autonomnog upravljanja. To znači da će ovi robotizirani taksiji biti sposobni u potpunosti kontrolirati sve parametre vožnje na uređenim prometnicama.

24.000 samoupravljivih taksija možda se čini kao mnogo, no Uber samo u SAD-u ima više od 600.000 vozača. Tu je i konkurencija u obliku Googleovog Waymoa, te Lyfta. Sve ovo znači da je Uber još uvijek na dugom putu prema profitabilnosti, no široka adaptacija autonomnih automobila mogla bi značajno ubrzati taj proces.

Svakako neće odmoći niti ako se u Uberu odluče na inicijalnu javnu ponudu dionica, čime bi mogli dodatno povećati kapital za još snažniji investicijski zamah.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!