NEDALEKO PITTSBURGHA

Uber napravio lažni grad za testiranje samoupravljivih automobila

19.10.2017 u 12:49

Bionic
Reading

Tehnologija za autonomno upravljanje automobilima sveti je gral automobilske industrije. Ona bi iz korijena mogla promijeniti način na koji se odnosimo prema transportu

Trenutno je u tijeku sveopća utrka između proizvođača i kompanija. Jedan od natjecatelja je i Uber, koji je za potrebe usavršavanja vlastitog sustava dao izgraditi čitav umjetni grad.

ALMONO se nalazi uz rijeku Monongahele nedaleko Pittsburgha u SAD-u, a trenutno zauzima površinu od oko 1.000 kvadratnih metara. Ova površina načičkana je križanjima i prometnom signalizacijom čiji je posao maksimalno opteretiti softver za autonomno upravljanje.

Naravno tu su i drugi automobili, te lutke koje glume pješake, a u Uberu kažu kako su simulacije koncipirane tako da samoupravljivom vozilu priušte iskustvo znatno gore od bilo čega što prosječan vozač može susresti u svakodnevnoj vožnji.

Američka kompanija ondje također testira i operatere čija je dužnost u stvarnim situacijama nadzirati sve parametre vožnje, te preuzeti upravljač ako sustav pogriješi.

ALMONO bi uskoro trebao narasti za dodatnih 1.200 kvadrata.