SVJETSKA PREMIJERA

Volvo predstavio EM90: Luksuzni potpuno električni MPV dolazi najprije u Kinu

13.11.2023 u 08:55

Bionic
Reading

Novi EM90 omogućuje domet do 738 kilometara prema CLTC ciklusu testiranja (kineski standard). Dolazi s baterijom od 116 kWh, a očekuje se da će vrijeme punjenja od 10 do 80 posto biti ispod 30 minuta. Pokretan e-motorom snage 200 kW (272 KS), EM90 ubrzava od 0 do 100 km/h za 8,3 s

Volvo Cars je predstavio svoj novi potpuno električni premium MPV, Volvo EM90. Automobil je to koji nije samo dizajniran da bude udoban dnevni boravak u pokretu, već i automobil koji pruža prostor za život s vašim voljenima. To je također automobil koji proširuje privlačnost Volvo automobila i zadovoljava još više potreba kupaca.

EM90 pokazuje snažne sposobnosti za inovacije i ispunjavanje specifičnih zahtjeva tržišta. Segment višenamjenskih vozila (MPV) stekao je značajnu popularnost posljednjih godina, posebno u mnogim dijelovima Azije. Ovo je jedan od glavnih razloga zašto novi EM90 dolazi prvo u Kinu, najveće svjetsko tržište automobila.

Nakon otkrivanja već nagrađivanog i potpuno električnog malog SUV-a EX30 ranije ove godine, EM90 predstavlja drugo proširenje portfelja modela švedskog proizvođača u brzom nizu. I EX30 i EM90 će im pomoći da dosegnu novu publiku, pokriju veći dio globalnog automobilskog tržišta i ostvare profitabilniji obujam.

Volvo EM90 premijera Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

EM90 također pojačava predanost Volvo Carsa da postanu potpuno električni proizvođač automobila do 2030. U nadolazećim godinama izbaciti će cijelu obitelj novih, potpuno električnih modela, isporučujući sve što nnjihovi kupci očekuju od Volva s nultom emisijom iz ispušnih cijevi.

'S modelom EM90 prenosimo nasljeđe Volvo Carsa i vodstvo u sigurnosti u uzbudljivi novi električni MPV segment,' rekao je Jim Rowan, izvršni direktor Volvo Carsa. 'Omogućuje nam da iskoristimo novu tržišnu potražnju koju dosad nismo istraživali i proširuje privlačnost marke Volvo na više ljudi.'

Konkurentan domet i dvosmjerno punjenje

Kao potpuno električni automobil, EM90 omogućuje domet do 738 kilometara prema CLTC ciklusu testiranja (kineski standard). Automobil dolazi s baterijom od 116 kWh, a očekuje se da će vrijeme punjenja od 10 do 80 posto biti ispod 30 minuta. Pokretan e-motorom snage 200 kW (272 KS), EM90 može ubrzati od 0 do 100 km/h za 8,3 sekunde.

Volvo će također ponuditi pogon na sva četiri kotača koji koristi i Zeekr 009. Tako bi ukupna snaga dva elektromotora, po jedan na svakoj osovini, mogla biti čak 400 kW (544 KS), za ubrzanje od 0 do 100 km/h od tek 4,5 s.

Navedene performanse su jako dobre za MPV dug 5,2 m, širok 2 m, visok 1,85 mm, s međuosovinskim razmakom od 3,2 mm i težinom od 2763 kg.

Kao što smo već pisali prije skoro tri mjeseca novi EM90 je blizak srodnik novog kineskog modela Zeekr 009 - luksuznog MPV-a sa šest sjedala s uvjerljivom statistikom performansi i privlačnim stilom.

Zekr 009 je baziran na istoj Geely Group SEA platformi kao i Volvo EX30, baš kao i novi Smart #1 i razna druga električna vozila s kineskog tržišta drugih marki u vlasništvu Geelyja.

Kao i vodeći SUV EX90, EM90 opremljen je svim potrebnim hardverom za omogućavanje dvosmjernog punjenja. Ova vam značajka omogućuje korištenje baterije EM90 kao baterije za punjenje drugih električnih automobila i uređaja.

EM90 dolazi s 'aero' kotačima od 19 ili 20 cola, u kojima se inženjerska umjetnost susreće s aeroučinkovitošću kako bi se dodatno optimizirao domet vožnje.

Volvo EM90: dvosmjerno punjenje Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

Što se tiče sigurnosnih značajki, EM90 opremljen je Volvo tehnologijom sigurnog prostora i dizajniran za zaštitu svih u i oko automobila. Donosi 96 godina Volvo DNK sigurnosti i opsežno znanje temeljeno na istraživanju nesreća u stvarnom svijetu u novi segment.

Široki paket naprednih sustava za pomoć u vožnji unutar EM90 omogućen je naprednom računalnom snagom i kompletom sveobuhvatnih senzora s kamerama visoke razlučivosti, kamerama za surround pogled, radarom milimetarskih valova i ultrazvučnim radarima.

Dugo nasljeđe svestranosti

Iako je MPV segment za Volvo nov, koncept svestranosti daleko je od nepoznatog područja. Zapravo, Volvo Duett iz 1953. razvijen je posebno kao svestran i prostran automobil, mnogo godina prije nego što je MPV segment uopće formalno stvoren.

Vrhunac u bogatoj baštini koja ove godine slavi svoj 70. rođendan, Duett je i danas jedan od najtraženijih Volvo modela od strane kolekcionara i entuzijasta. Bio je popularan među obiteljima i vlasnicima tvrtki u Skandinaviji i Sjedinjenim Državama.

U kasnijim desetljećima Duett je nadahnuo svjetski poznatu ponudu Volvo karavana, a bio je jednako važan izvor inspiracije za njihove dizajnere kada su počeli raditi na EM90.

  • +52
Volvo EM90 Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

Bilo da ste željeli praktičan službeni automobil za svoju tvrtku ili prostrani obiteljski automobil koji bi također mogao služiti kao prostor za spavanje tijekom kampiranja, postojala je varijanta Duetta za široku paletu scenarija – njegovo ime, koje znači 'dva automobila u jedan', govori sve.

Volvo EM90 premijera Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

Važan novi segment

EM90 predstavlja važan dodatak našem potpuno električnom portfelju i poduprijet će poziciju Volvo Carsa kao jednog od najbrže rastućih brendova u vrhunskom čisto električnom segmentu. Iako je premium MPV segment u Kini danas relativno mali, on je važan. A u duhu Duetta, premium MPV EM90 služi dvostrukoj svrsi za svoje kupce.

Kada se automobil ne koristi za obiteljska putovanja, on služi i kao poslovni prijevoz koji nudi ultimativno udobno unutarnje okruženje za sastanke i poslovne razgovore. Ukratko, za kupce koji traže sigurnost i prostrano, svestrano i udobno premium iskustvo u pokretu, EM90 je uzbudljiva nova opcija za njih.

Volvo EM90 prvo dolazi na tržište Kine i sada je tamo dostupan za prednarudžbe.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'