SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Ovo je novi potpuno električni Volvo EX90: Početak nove ere za švedskog proizvođača

11.11.2022 u 02:01

Bionic
Reading

S dometom do 600 km s jednim punjenjem, dizajniran je za daljnje podizanje sigurnosnih standarda Volva. Prvi je to njihov automobil koji je uistinu definiran svojim softverom i dio je šireg ekosustava, povezujući se s vašim domom i drugim uređajima

Volvo je predstavio potpuno novi potpuno električni SUV EX90. Ovaj model sa sedam sjedala dodatno podiže standarde Volva u sigurnosti i održivijem životnom stilu, a švedski proizvođač kaže za njega da predstavlja početak nove ere za tvrtku u kojoj postavljaju odlučujući smjer za potpuno električnu budućnost. Novi model Volva je predstavio Jim Rowan, izvršni direktor Volvo Carsa.

Počevši od EX90, svake godine će Volvo otkriti jedan novi potpuno električni automobil. Do 2030. namjeravaju prodavati samo potpuno električne automobile, jedan od najambicioznijih planova elektrifikacije u automobilskoj industriji i ključan za njihovu ambiciju da do 2040. postanu klimatski neutralna tvrtka.

Volvo EX90 svjetska premijera Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

U srijedu je u centru Stockholma svijetu predstavljen novi potpuno električni vodeći SUV, odražavajući njihove švedske korijene. U isto vrijeme, odražavajući globalni trag kao tvrtke, Volvo EX90 će se proizvoditi u SAD-u od sljedeće godine, a kasnije i u Kini. Do tada je Volvu cilj da ta dva proizvodna pogona budu klimatski neutralna.

Novi instant klasik u skandinavskom dizajnu, Volvo EX90 definira princip funkcije koja slijedi oblik. To je svestran, moderan obiteljski automobil s modernim proporcijama, u kombinaciji s vrhunskom tehnologijom u osnovnom računalstvu, povezivosti i elektrifikaciji za optimizaciju sigurnosti, učinkovitosti i estetike.

Zaštita vas i vaših najmilijih

Standardna sigurnost u Volvu EX90 također je viša od bilo kojeg Volvo automobila prije njega. Osmišljen je 'da razumije vas i svoju okolinu kako bi vas, vaše voljene i druge u prometu zaštitio'. S vremenom također može postati pametniji i sigurniji jer uči iz novih podataka i prima ažuriranja.

Volvo EX90 ima nevidljivi sigurnosni štit koji omogućuje najnovija senzorska tehnologija švedskog proizvođača, iznutra i izvana. Vrhunski senzori poput kamera, radara i lidara povezani su s jezgrom računala automobila visokih performansi, gdje NVIDIA DRIVE pokreće Volvo Cars-ov interni softver za stvaranje pogleda na svijet u stvarnom vremenu od 360 stupnjeva.

Njihovi senzori se ne umaraju niti ih se može ometati. Osmišljeni su da odgovore i reagiraju kada zakasnite samo djelić. Lidar, koji isporučuje Luminar, može osjetiti cestu ispred vozača, bilo da je dan ili noć, također i pri brzinama na autocesti. Može vidjeti male objekte stotinama metara ispred sebe, stvarajući više vremena za informiranje, djelovanje i izbjegavanje. Senzori također pridonose poboljšanju pouzdanosti i ukupne izvedbe funkcije potpomognute vožnje Pilot Assist, s novom potporom pri upravljanju tijekom mijenjanja voznih traka.

Volvo EX90 UX/UI sustav Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

Unutra, nevidljivi štit sigurnosti također brine o vama. Posebni senzori i kamere, koje pokreću vlastiti interno razvijeni algoritmi, mjere koncentraciju pogleda u oči. Tehnologija omogućuje Volvu EX90 da razumije kada ste rastreseni, pospani ili na neki drugi način nepažljivi, više od onoga što je do sada bilo moguće u Volvo automobilima.

Upozorit će vozača, prvo nježnim gurkanjem, a zatim još upornijim. A ako se dogodi nezamislivo, pa zaspite ili vam pozli tijekom vožnje, Volvo EX90 je dizajniran da sigurno stane i pozove pomoć. Konačno, zahvaljujući najsuvremenijem setu senzora uključujući lidar, Volvo EX90 je prvi Volvo koji je hardverski spreman za vožnju bez nadzora u budućnosti.

  • +39
Volvo EX90 Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

Tehnologija sa svrhom

Temeljni sustav – kojeg pokreću NVIDIA DRIVE AI platforme Xavier i Orin, platforme Snapdragon® Cockpit tvrtke Qualcomm Technologies i vlastiti softver koji su razvili inženjeri Volva – pokreće većinu temeljnih funkcija unutar automobila, od sigurnosti i infotainmenta do upravljanja baterijom. Krajnji rezultat je bolji odziv i ugodnije iskustvo unutar automobila.

Drugim riječima, Volvo EX90 neće biti samo novi automobil, to će biti vrlo napredno računalo na kotačima. Još bolje, poput pametnog telefona ili prijenosnog računala, Volvo EX90 je dizajniran da s vremenom postaje sve bolji, zahvaljujući redovitim bežičnim ažuriranjima softvera.

Kombinacijom najsuvremenije računalne snage Cockpit platforme Snapdragona s mogućnostima vizualizacije Unreal Enginea, 3D alata koji je razvio Epic Games i koji se koristi za pokretanje nekih od najvećih svjetskih igara, kako bi vozaču omogućio munjevitu snagu računanja i visokokvalitetnu grafiku na zaslonima u automobilu i head-up zaslonu.

Središnji zaslon od 14,5 inča omogućuje pristup jednom od najboljih infotainment sustava u ponudi, s ugrađenim Googleom. Googleove aplikacije i usluge uključujući pomoć Google Asistenta bez ruku, navigaciju Google Mapsa i više omiljenih aplikacija na Google Playu dolaze ugrađeni. Zasloni u Volvu EX90 pomažu vozač da zadrži pogled na cesti nudeći mu prave informacije u pravo vrijeme. Volvo EX90 će također biti kompatibilan s bežičnim Apple CarPlayom.

Zahvaljujući standardnoj 5G vezi gdje je dostupna, nikada nije bilo lakše instalirati aplikacije koje su vam potrebne na početni zaslon i uživati ​​u vrlo intuitivnoj navigaciji. Također možete streamati svoju omiljenu glazbu putem novog Bowers & Wilkins audio sustava referentne kvalitete koji kao prvi Volvo ima Dolby Atmos, plus zvučnike integrirane u naslon za glavu za impresivan zvuk.

Volvo EX90 također će standardno dolaziti s tehnologijom telefonskih tipki. Vaš pametni telefon služi kao ključ vašeg automobila i automatski otključava automobil i pokreće osobnu sekvencu dobrodošlice kako se približavate. Vaš osobni profil također će se automatski učitati čim uđete u automobil.

Sva ova tehnologija dolazi zajedno, prema Volvu, u jednom od najugodnijih i najelegantnijih interijera automobila na tržištu, punom prirodnih i odgovorno dobivenih materijala. Taj sastav interijera također odražava ambicije održivosti Volva, kao što je potpuno kružna i klimatski neutralna tvrtka do 2040. godine.

Volvo EX90 u vožnji Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

Podržavanje održivijeg načina života

Sa svojom potpuno novom, vlastito razvijenom potpuno električnom tehnološkom bazom, Volvo kaže da je EX90 savršeni suputnik za održiviji obiteljski stil života. Očekivani domet na Volvu EX90 je do 600 km (WLTP kombinirano) za Twin Motor dok Twin Motor Performance može prijeći maksimalno 590 km (WLTP kombinirano) s jednim punim punjenjem. Puni se od 10 do 80 posto za oko 30 minuta na fast-charge punjaču do 250 kW.

Volvo EX90 ima dva motora, jedan sprijeda i jedan straga. Distribuciju snage stalno kontrolira putno računalo kako bi se povećala učinkovitost i optimizirala isporuka snage na prednjoj i stražnjoj osovini u svim okolnostima.

Isprva je dostupna verzija Twin Motor Performance s dvomotornim pogonom na sva četiri kotača napaja se baterijom od 111 kWh (107 kWh korisne) i dva elektromotora s trajnim magnetima koji zajedno isporučuju u svojoj izvedbi snage 380 kW (517 KS) i 910 Nm okretnog momenta. U kombinaciji s potpuno novim podvozjem, ovo stvara sjajno i glatko iskustvo vožnje.

Volvo EX90 - vrhunska animacija Thor Hammer prednjih svjetala Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

Snažan pogonski sklop i vrlo učinkovit raspored pogona na sve kotače također čine Volvo EX90 izvrsnim automobilom za vuču, ne samo kada se nosi s velikim teretom na skliskim površinama. Nudi kapacitet vuče do 2200 kg.

Twin Motor varijanta može se pohvaliti kombiniranom snagom od 300 kW (408 KS) i okretnim momentom od 770 Nm za trenutno ubrzanje i izvrsne vozne karakteristike.

Volvo EX90 sadrži približno 15 posto recikliranog čelika, 25 posto recikliranog aluminija kao i 48 kg reciklirane plastike i materijala na biološkoj osnovi, što odgovara otprilike 15 posto ukupne plastike korištene u automobilu – najvišoj razini bilo kojeg Volvo automobila do danas.

Konačno, EX90 je prvi automobil Volvo sa svim potrebnim hardverom za omogućavanje dvosmjernog punjenja. To je tehnologija pomoću koje možete koristiti svoju automobilsku bateriju kao dodatnu opskrbu energijom, na primjer za napajanje svog doma, drugih električnih uređaja ili drugog električnog Volvo automobila. Planirano je omogućiti dvosmjerno punjenje u budućnosti, počevši od odabranih tržišta.