SVJETSKA PREMIJERA

Volvo predstavio novi EX30: Mali, ali moćan potpuno električni SUV

08.06.2023 u 11:25

Bionic
Reading

EX30 nudi slobodu odabira baterijske tehnologije koja najbolje odgovara vašim potrebama. EX30 dolazi s tri opcije pogona i dvije različite vrste baterija, čime se također omogućuje atraktivna početna cijena modela

Volvo je u Milanu održao svjetsku premijeru potpuno novog EX30, svog prvog malog premium SUV-a. Ovime je Volvo proširio svoju potpuno električnu ponudu na četiri modela: EX30, XC40 Recharge, C40 Recharge i EX90. Atraktivna cijena EX30, koja počinje od oko 36.000 eura, znači da njihovi kupci dobivaju vrhunski potpuno električni SUV po sličnoj cijeni kao i ekvivalentnog modela s motorom s unutarnjim izgaranjem.

EX30 će također biti dostupan s Care by Volvo pretplatničkim paketom, sa svojim fiksnim cijenama i transparentnim postupkom naručivanja, što narudžbu čini jednostavnom.

'Potpuno električni EX30 mogao bi biti naš najmanji SUV ikada, ali to je velika stvar za naše kupce i velika stvar za nas kao tvrtku', rekao je Jim Rowan, naš izvršni direktor. 'Volimo reći da je EX30 malen, ali moćan, jer pruža sve što biste željeli od Volva, ali u manjem paketu. Kao i svaki Volvo, to je izvanredan proizvod koji je siguran i dizajniran za ljude i njihove potrebe.'

Volvo EX30 - vanjski dizajn Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

EX30 utjelovljuje sve vrijednosti Volvo dizajna u manjem formatu. Dugi međuosovinski razmak, veliki kotači i jednaki prevjesi donose ravnotežu i profinjenost vanjskom izgledu. Izrazito je električan, sa samouvjerenim licem, zatvorenim štitom i digitalnom izvedbom prednjih svjetala Thorovog čekića. Pet živih vanjskih boja, od elegantne Cloud Blue plave do svijetle i izražajne Moss Yellow žute (inspirirana lišajevima koji rastu na stijenama duž švedske zapadne obale) daju mu karakter i osobnost.

Baterijska tehnika: LFP i NMC

Kad je riječ o tehnologiji baterija treba se posvetiti i pogonskim sklopovima. Kupci EX30 imaju slobodu odabira baterijske tehnologije koja najbolje odgovara njihovim potrebama. EX30 dolazi s tri opcije pogona i dvije različite vrste baterija, čime se također omogućuje atraktivna početna cijena modela.

Ako većinu vremena provodite u gradu ili ste skloni putovati kraćim udaljenostima između punjenja, Volvo nudi opciju s jednim motorom s LFP baterijom. LFP baterija standardnog dometa, koja koristi kemijski sastav litij željezo fosfat, isplativija je i zahtijeva manje resursa za proizvodnju, što znači da je najbolja opcija ako vam nije potreban maksimalni domet.

Volvo EX30 - u vožnji Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

Ako želite maksimalno povećati domet, varijanta produženog dometa s jednim motorom s NMC baterijom produženog dometa vaš je EX30 po izboru. NMC baterija sadrži litij, nikal, mangan i kobalt, a svoju energiju proizvodi učinkovitije od LFP varijante. Ova opcija s jednim motorom i produženim dometom omogućuje vam domet do 480 km između punjenja.

Konačno, ako vam je izvedba prioritet, odaberite varijantu izvedbe s dva motora u kojoj uparujemo NMC bateriju s dodatnim drugim e-motorom. Ova varijanta EX30 s pogonom na sva četiri kotača daje 315 kW (428 KS) i ubrzava vas od 0-100 km/h za 3,6 sekundi, što je službeno Volvo automobil s najbržim ubrzanjem ikada.

Vanjski izgled

Još jedna stvar koju EX30 radi brzo je punjenje. Varijanta Twin Motor s produženim dometom ima kapacitet punjenja do 153 kW, dok automobil sa standardnim dometom ima kapacitet od 134 kW. To znači da svoju bateriju možete napuniti od 10 do 80 posto za nešto više od 25 minuta. Putem središnjeg zaslona automobila i aplikacije možete postaviti amperažu, maksimalnu razinu punjenja i kada želite početi s punjenjem.

Kako bi podržali najbolje moguće iskustvo vožnje, Volvo je podesio podvozje EX30 kako bi maksimalno iskoristili kompaktne dimenzije automobila. Njegovo nisko težište, kao i njegova relativno niska i ravnomjerno raspoređena težina nadopunjuju se lakoćom vožnje i okretnošću u gradu i izvan njega.

Manji ugljični otisak, ali velik utjecaj na sigurnost

Kao što smo i prije pisali, EX30 je dizajniran da ima najniži ugljični otisak od svih Volvo automobila do danas i predstavlja važan korak naprijed za ambicije održivosti Volva. Rješavanjem emisija tijekom cijele proizvodnje i životnog ciklusa, kao i pažljivom upotrebom materijala iznutra i izvana, uspjeli su smanjiti njegov ukupni ugljični otisak tijekom 200.000 km vožnje na ispod 30 tona.

EX30 je također dizajniran da bude siguran kao što biste očekivali od Volva i ima za cilj brinuti o vama i drugima u užurbanim urbanim okruženjima. Na primjer, standardno uključuje posebnu sigurnosnu značajku za bicikle koja pomaže u sprječavanju takozvanih nesreća na vratima, upozoravajući vas kada se spremate otvoriti vrata ispred biciklista, romobila ili trkača.

Zaštitna sigurnosna tehnologija Volva dodatno ilustrira kako su primijenili svoje visoke sigurnosne standarde na novi mali SUV. Sadrži najsuvremeniju tehnologiju ograničenja, kao i vrhunski strukturni dizajn koji ispunjava ambiciozne interne sigurnosne zahtjeve Volva. Ova tehnologija je osmišljena kako bi pripremila njihove automobile za različite scenarije u stvarnom svijetu.

Volvo EX30 - sustavi sigurnosti i pomoći vozaču Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

EX30 također ima za cilj učiniti vaš život praktičnijim, opuštenijim i ugodnijim u automobilu kroz vrhunsku tehnologiju i pažljiv skandinavski dizajn interijera. Možete birati između četiri različite unutarnje 'sobe', svaka sa svojim izrazom, dok postoje pametne opcije za pohranu u cijeloj kabini.

Zajedno s kontekstualnim korisničkim iskustvom na jednom zaslonu, s ugrađenom Googleovom najnovijom verzijom informacijsko-zabavnog sustava Volva, sve ove značajke odražavaju obilježja pravog Volvo dizajna.

Govoreći o vrhunskoj tehnologiji: Volvo EX30 je njihov prvi automobil koji uključuje novu generaciju popularne značajke Volvo Park Pilot Assist. Može rukovati svim vrstama parkirnih mjesta, uključujući paralelna, zakrivljena, okomita i dijagonalna u stilu riblje kosti, čineći parkiranje u skučenim prostorima lakim.

Novi Park Pilot Assist prepoznat će sva dostupna parkirna mjesta oko vas. Zatim, nakon što dodirnete onaj koji želite u novom 3D korisničkom sučelju, značajka će upravljati gasom i kočnicom, kao i upravljanjem. Dok nadgledate proces parkiranja, zaslon prikazuje udaljenost do objekata kao što su automobili, zidovi i stupovi u metričkim ili imperijalnim brojevima.

Volvo EX30 - unutarnji dizajn Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

Kao i kod svakog Volvo automobila, za EX30 švedski je proizvođač blisko surađivao s tehnološkim partnerima kao što su Google, Apple i Qualcomm kako bipružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Također su blisko surađivali s ECARX-om kroz zajedničko ulaganje softvera HaleyTek u zajedničkom vlasništvu kako bi isporučili najbolju moguću informacijsko-zabavnu platformu za svoje klijente.

  • +73
Volvo EX30 Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

Osjećaj smirenosti

EX30 također dolazi s funkcijom digitalnog ključa koja je i prikladna za vas i olakšava dijeljenje automobila s drugima. Izgrađena na naprednim industrijskim standardima UWB i CCC, Volvo tehnologija će biti kompatibilna sa širokim rasponom marki i modela telefona.

Namjenska aplikacija za automobil sadrži sve relevantne usluge vezane uz automobil, od punjenja do pronalaženja vašeg automobila na prometnom parkiralištu, zaključavanja i grijanja tijekom hladnog zimskog dana. EX30 je također spreman za bežično primanje softverskih ažuriranja koja će ga s vremenom učiniti boljim.

Osim toga, Volvo EX30 također dolazi s izborom od pet različitih tema ambijentalnog osvjetljenja. Svaka je inspirirana drugačijim skandinavskim krajolikom i suptilno se mijenja u boji, dodajući osjećaj smirenosti interijeru.

Bez obzira volite li toplu sunčevu svjetlost koja pada kroz lišće skandinavske šume, zalazak sunca na švedskoj zapadnoj obali, svjetski poznatu polarnu svjetlost, zlatno ljetno nebo švedskog sredina ljeta ili svijetlo raspoloženje urbanog zalaska sunca, vaš EX30 bit će ispunjen sa bojama po vašem izboru. Za dodatno uranjanje, možete upariti svaku temu osvjetljenja s ambijentalnim zvučnim pejzažom.

Cross Country verzija

Na kraju i jedno iznenađenje. Počevši od sljedeće godine, EX30 će također biti dostupan kao Cross Country varijanta. Knjige narudžbi za ovu posebnu verziju malog električnog SUV-a otvorit će se 2024., a početak proizvodnje očekuje se kasnije te godine.

Volvo EX30 Cross Country temeljiti će se na dugom Cross Country nasljeđu Volva, proslavljenoj liniji modela za kupce koji žele malo više avanture od svog automobila. Doći će s nizom prilagođenih značajki, kao što je veći razmak od tla, 19-colni crni kotači i opcija 18-colnih kotača s prilagođenim gumama.

Kada s EX30 Cross Country siđete s utabanih staza, bit će prepoznatljiv po zaštitnim pločama sprijeda, straga i sa strane, posebnim crnim pločama na prednjem braniku i poklopcu prtljažnika i elegantnom Cross Country brendu – malom švedskom zastavom na poklopcu motora.