mobilnost bez vozača

[FOTO] Kineski Zeekr predstavio SEA-M platformu, rješenje za Waymo autonomne taksije

21.11.2022 u 07:55

Bionic
Reading

Ovo visokotehnološko rješenje mobilnosti za podršku nizu budućih proizvoda mobilnosti uključujući robotaksije, višenamjenska vozila i logistička vozila. SEA-M platforma je bitna za razvoj globalne tehnologije autonomne vožnje ili tvrtki za dijeljenje vožnje (ride-sharing)

Kineski premium brend električne mobilnosti Zeekr, Geely Holding Grupe, je u srijedu 17. studenog predstavio SEA-M platformu. To su dobre vijesti za vozače diljem svijeta koji vole siguran, jednostavan i opuštajući način kretanja, jer su budući proizvodi mobilnosti bez vozača ovom platformom sada mogući.

Mobilnost budućnosti

Zeekr vidi budućnost mobilnosti kao inteligentnu, prijateljsku, pouzdanu i prilagodljivu, budući da će napredni autonomni sustav u budućnosti sigurno i bez napora voditi korisnike kamo žele. Vozila mogu postati mjesto za zabavu prijatelja, pomični ured za sastanke, soba za djecu u kojoj mogu učiti ili opuštajući salon za odmor i hvatanje malo sna. Zanimljivo je da kineska Zeekr komapnija ovo hvatanje sna naglašava simbolom 'ZZZ, početnim slovom naziva tvrtke', što u crtanim romanima označava kada netko spava. Korisnici samo trebaju napraviti korak unutra i opustiti se dok su u pokretu.

SEA-M platforma

Arhitektura SEA-M je visokotehnološko rješenje mobilnosti iz Zeekr-a usavršeno iz izvorne arhitekture održivog iskustva (SEA) za podršku nizu budućih proizvoda mobilnosti uključujući robotaksije, višenamjenska vozila i logistička vozila, postavljajući čvrste i fleksibilne temelje za razvoj globalne tehnologije autonomne vožnje ili tvrtki za dijeljenje vožnje (ride-sharing).

SEA-M podriva ideju razvoja vozila oko vozača, što ne postoji u autonomnim vozilima. Dizajnerima daje priliku da stvore inteligentnu mobilnu 'dnevnu sobu' zahvaljujući temeljnim značajkama arhitekture kao što su ekspanzivna unutrašnjost, izbor otvorenog sjedala i opcija postavljanja, bez B-stupa i robusna električna/elektronička (E/E) okosnica koja podržava autonomni pogon i povezane uređaje.

S ravnim podovima i ekspanzivnim omjerom osovine i duljine, dizajneri su uspjeli maksimalno povećati unutarnji prostor dizajnom kapsule. SEA-M-ova napredna E/E okosnica osnažuje višenamjenske zaslone koji korisnicima omogućuju da ostanu povezani ili se zabavljaju na cesti.

Ove tehnologije dolaze bez kompromisa u pogledu sigurnosti. Sva vozila temeljena na SEA-M zadovoljit će globalne sigurnosne standarde s pet zvjezdica, kao i vrhunske sigurnosne zahtjeve Insurance Institute for Highway Safety (IIHS).

  • +6
Zeekr SEA-M platforma Izvor: Promo fotografije / Autor: ZEEKR

ZEEKR X Waymo

Godine 2021. Zeekr je najavio da je njegov prvi kupac za vozila izgrađena na platformi SEA-M tvrtka za tehnologiju autonomne vožnje Waymo sa sjedištem u Sjedinjenim Državama. Zeekr i Waymo surađivali su na razvoju namjenske TaaS SEA-M varijante koja će biti postavljena u Waymo One floti za pozive za vožnju u nadolazećim godinama. Waymo je nedavno predstavio svoje vozilo Zeekr integrirano s Waymovom tehnologijom na događaju predstavljanja u Los Angelesu u studenom.

Izvršni direktor Zeekr-a Andy AN je rekao: 'Otkrivanje Zeekr-ovog SEA-M pokazalo je tehnološku snagu i potencijal brenda. Afirmacija partnera za SEA-M također je odražavala sposobnost Zeekr-a da prilagodi razvoj prema potrebama svakog korisnika. Ubuduće, Zeekr će nastaviti raditi s velikim globalnim partnerima kako bi podržao bolju i održiviju inteligentnu mobilnost za sve.'