prve slike

Volkswagen najavio novi Transporter: Uz Multivan i ID. Buzz sljedeća generacija upotpunjuje VW Bus trio

12.12.2023 u 14:14

Bionic
Reading

VW gospodarska vozila će 2024. predstaviti novu liniju proizvoda Transporter i Caravelle. Pretprodaja novog Transportera započet će u Njemačkoj još krajem ove godine

Volkswagen gospodarska vozila priprema ponudu putničkih VW kombija za budućnost. Od sada će fokus dosljedno biti stavljen na tvrdnju 'onaj pravi za svakoga'.

Sve je počelo 1949. s T1 Transporterom - jedan za sve. Kao Transporter, Samba Bus i kamper, T1 je uživao globalni uspjeh. Iz njega je nastalo pet generacija. Jedna platforma je bila osnova za sve izvedenice. Zatim je došlo doba električne mobilnosti, zahtijevajući promjenu paradigme i transformaciju VW Busa. Jedan putnički kombi postao je njih tri: Transporter, Multivan i ID. Buzz.

Novi Multivan označio je početak 2021. godine – autobus dizajniran za slobodno vrijeme i posao, prvi put dostupan s opcijskim plug-in hibridnim pogonom. Uslijedile su 2022. godine ikone električne mobilnosti, ID. Buzz i ID. Buzz Cargo (638 kg nosivosti). Sada je počelo odbrojavanje do trećeg novog putnčkog kombija: Transporter i shuttle verzija proizvodne linije, Caravelle – gospodarska vozila s najsuvremenijim sustavima za vožnju i pomoć te nosivošću većom od jedne tone.

Alati za profesionalce

'S našim novim Transporterom razvili smo vrhunske alate za profesionalce. Zajedno s Multivanom i ID. Buzz-om, možemo ponuditi asortiman VW buseva koji je precizno prilagođen svim željama naših kupaca,' kaže Lars Krause, član Uprave za prodaju i marketing u Volkswagen gospodarskim vozilima.

Obitelj Volkswagen gospodarskih vozila Bulli dobiva novog člana Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen gospodarska vozila

Novi portfelj VW kombija

Asortiman potpuno redizajniranih varijanti Transportera i Caravelle bit će ogroman. Portfelj će uključivati furgon u dvije različite duljine i visine, Kombi, vozilo s dvostrukom kabinom i Caravelle. Ova ponuda karoserija može se kombinirati s najsuvremenijim turbodizelskim motorima (TDI), kao i plug-in hibridnim pogonom (eHybrid) i potpuno električnim pogonima (e-Transporter i e-Caravelle). Sustavna podjela T linije proizvoda i s njom povezan odvojeni razvoj vozila za različite namjene i ciljne skupine sada je rezultirala novim Transporterom koji ima više kvaliteta komercijalnih vozila nego ikad prije.

Evolucija VW kombija

Kada je T1 predstavljen novinarima u studenom 1949., nitko nije niti slutio da će ovaj kompaktni, novi kombi jednog dana postati izvanredna obitelj modela koja se sastoji od tri linije proizvoda i bezbrojnih derivata. Ali dogodilo se upravo to. Prvo, imamo Multivan (u dvije duljine), koji – s do pet uklonjivih pojedinačnih sjedala straga – nije samo savršen svestrani automobil za vožnju u slobodno vrijeme i za posao te savršen prijevoz, već će također oblikovati osnova za sljedeću generaciju legendarnog kalifornijskog kampera.

A tu je i ID. Buzz, koji elektrificira putovanja za obitelji kao bus i, u verziji Cargo, elektrificira gradski dostavni prijevoz i nudi mogućnost električnog vozila za obrtnike. Isto tako će 2024. najnovija ID. Buzz verzija s dugim međuosovinskim razmakom i većom baterijom biti lansirana u Europi i Sjevernoj Americi. Kao treća nova linija proizvoda, novi Transporter i nova Caravelle dovršavaju transformaciju VW kombija.

Pretprodaja novog Transportera započet će u Njemačkoj prije kraja 2023. U svjetlu toga, Volkswagen gospodarska vozila uskoro će objaviti specifikacije novog Transportera.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'