UOČI PREMIJERE

[VIDEO] Opel najavio drugu generaciju SUV-a Mokka; Električna, progresivna i modernija

Prvi proizvedeni primjerci nove Opel Mokke će biti električni, a kupcima će biti isporučeni početkom 2021.

Prvi proizvedeni primjerci nove Opel Mokke će biti električni, a kupcima će biti isporučeni početkom 2021.

Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Druga generacija Mokke je u potpunosti nov model, a uz nove tehnologije poput e-pogona, biti će dostupna i s motorima s unutarnjim izgaranjem

Opel je objavio kako je njihova nova Mokka na cesti, još uvijek kamuflirana, ali spremna za prva važna testiranja u rukama Opelovih inženjera. Uz to ona je električna! Druga generacija Mokke je u potpunosti nov model, a nove tehnologije, poput e-pogona, kojima je opremljena detaljno se testiraju, podešavaju i validiraju prije nego što bude lansirana na tržište.

Najava nove generacije Opel Mokke

Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Zanimljivo je i da je Opel objavio dva kratka video uratka; prvi u kojem je zapravo samo naznačen dolazak potpuno nove Mokke, ali i drugi nešto duži video u kojem o novoj Mokki govori ambasador marke Jürgen Klopp, njemački trener FC Liverpoola. U ovoj drugoj video najavi može se vidjeti i nešto više detalja samog modela.

Najava nove generacije Opel Mokke s Jürgenom Kloppom

Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Proizvodnja kreće u zadnjem kvartalu ove godine. Prvi proizvedeni primjerci bit će električni, a kupcima će biti isporučeni početkom 2021. Testni primjerak daje za naslutiti što se krije iza kamuflaže: veliko žuto K, na zelenim kamuflažno obojenim stranicama daje jasno do znanja – K kao Mokka. I da - samo pod imenom Mokka!

Opel Mokka (2012.)

Opel Mokka (2012.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Povijest modela

 

Opel Mokka je kompaktni SUV iz GM Koreje temeljen na platformi Gamma II, a proizvodio se od sredine 2012. do sredine 2019. godine. Model se na europskom tržištu prodavao pod oznakom Opel Mokka, u Velikoj Britaniji kao Vauxhall Mokka, a u Sjevernoj Americi i Kini kao Buick Encore.

Naziv Mokka potječe od vrste pripreme kave, a ovaj kompaktni SUV se nalazio u seriji modela ispod SUV-a Opel Antara. Iako su mnogi mislili da se Mokka temeljila na Opelu Corsa D, ona se temeljila na tehničkim komponentama između ostalih, modela Meriva i Insignia. Model je lansiran širom Europe 6. listopada 2012. Vozilo je tehnički bilo usko povezano sa Chevrolet Traxom, no karoserija Traxa se ponešto razlikovala.

Do jeseni 2014. sve verzije GM Koreje proizvodile su se u tvornici Bupyeong-gu, Incheon, Južna Koreja, a otamo su se vozila brodom transportirala prema Europi. Zbog velike potražnje GM je model počeo proizvoditi u Zaragozi, Španjolska, u jesen 2014. godine, a istodobno je proširio svoje kapacitete u Južnoj Koreji.

Opel Mokka X

Na sajmu automobila u Ženevi u ožujku 2016. predstavljena je revidirana verzija Mokke, naziva Mokka X. Pored toga, u ponudi su bili novi 1,4-litreni benzinski motor sa 152 KS (112 kW), 6-stupanjski automatski mjenjač i prilagodljivi pogon na sve kotače. Revidirani model bio je dostupan od 24. rujna 2016, a vozilo se prodavalo kao Mokka X. U lipnju 2019. proizvodnja Mokke X je obustavljena, a u jesen 2020. godine počinje proizvodnja iduće generacije Mokke na platformi PSA Grupe.

Mokka je tada, 2012. godine, impresionirala svojim kompaktnim dimenzijama, i moćnim izgledom. Najnovija generacija Mokke će i dalje biti mala i robusna, ali u puno modernijem i progresivnijem obliku – još više krojena za gradsku vožnju, i s još više stila koji ostavlja impresivan dojam. Ekstra efikasna, čistih, odvažnih linija – i naravno potpuno električna, od samog početka prodaje.

Opel kaže da će 'kupci moći uživati u uzbudljivom potpuno električnom pogonu, no Mokka će biti dostupna i s motorima s unutarnjim izgaranjem.'

Opel Mokka X (2018.)

Opel Mokka X (2018.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Iako još uvijek kamuflirana, Mokka jasno pokazuje svoje svježe proporcije, s vrlo kratkim prednjim i stražnjim prevjesima - potpuno usklađenim s daljnjim razvojem Opelove filozofije dizajna. Mokka nove generacije kombinira njemački inženjering s jasnim, pročišćenim dizajnerskim izričajem. Vozač i suvozač od sada će moći uživati u potpuno digitaliziranoj unutrašnjosti. Opelovi dizajneri posebnu su pozornost usmjerili kako bi unutrašnjost bila svedena na osnovno.

Opelov CEO Michael Lohscheller kaže: 'Dvije i pol godine vrlo sam pozorno pratio razvoj Mokke, i iznimno sam ponosan na ovaj novi Opel, koji će od samog početka biti električan! Mogu vam obečati da će nova Mokka biti jedan od najuzbudljivijih modela u našoj dugoj povijesti! Ova druga generacija jasno pokazuje sve što Opel predstavlja danas i u budućnosti, i jasno će izmijeniti precepciju našeg branda. Pred našim inženjerima stoji još vrlo važnog posla, ali veselim se da ću vrlo brzo moći predstaviti potpuno novu Mokku.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!