Budućnost pred vratima

Upoznajte Project Vector; Ovo je urbana mobilnost kako je vidi Jaguar Land Rover

20.02.2020 u 15:31

Bionic
Reading

Koncept Project Vector pokazuje napredno, fleksibilno električno vozilo za višestruko korištenje koje je spremno za autonomnu vožnju

Jaguar Land Rover je predstavio novo konceptno vozilo, Project Vector, u sklopu misije Destination Zero, nudeći svoju viziju autonomne, električne i povezane budućnosti za urbanu mobilnost. Misija Destination Zero je ambicija tvrtke Jaguar Land Rover da učini društva sigurnijim i zdravijim, a okoliš čišćom. Ostvareno kroz stalne inovacije, fokus tvrtke je na postizanju budućnosti nulte emisije, nultog broja nesreća i nultog prometnog zagušenja – putem njihovih proizvoda, usluga i preko njihovih objekata. Kao sljedeća faza tog putovanja, koncept Project Vector prikazuje napredno, fleksibilno, električno vozilo koje se može koristiri na različite načine te koje je 'spremno za autonomnu vožnju'.

Kroz ovaj projekt JLR surađuje s najbistrijim umovima u akademskoj zajednici, lancu opskrbe i digitalnim uslugama, kako bi stvorili povezane, integrirane sustave mobilnosti – temeljne sastavne blokove misije Destination Zero.

Koncept Project Vector pokazuje napredno, fleksibilno električno vozilo za višestruko korištenje koje je spremno za autonomnu vožnju. Koncept je dugačak samo četiri metra i dizajniran je za grad. Unutrašnjost kabine omogućuje konfiguracije sjedala za osobnu ili zajedničku upotrebu, pa čak i priliku za komercijalne primjene, poput isporuka.

Prema Jaguar Land Roveru, Project Vector također će se pozabaviti širim oblikom mobilnosti, od načina na koji se kupci povezuju s uslugama mobilnosti, do infrastrukture potrebne za omogućavanje potpuno integriranih, autonomnih vozila u našim gradovima.

U svojoj prvoj fazi, Project Vector će biti smješten u Nacionalnom centru za inovacije u automobilskoj industriji na Sveučilištu Warwick, surađujući s Gradskim vijećem Coventryja i vlastima West Midlandsa na pokretanju pilota usluge mobilnosti koji će započeti krajem 2021., a kao živi laboratorij za mobilnost budućnosti na ulicama Coventryja.

Megatrendovi urbanizacije i digitalizacije čine povezane sustave gradske mobilnosti potrebnima i neizbježnima. Zajednička i privatna vozila dijeliti će prostor s mrežama javnog prijevoza i biti povezana s njima, tako da možete putovati na zahtjev i samostalno. To je složen zadatak koji se najbolje postiže suradnjom s partnerima u cijelom spektru vozila, infrastrukture i digitalnog svijeta.

'S tehnologijom i inženjerskom snagom Jaguar Land Rovera, možemo pružiti jedinstvenu priliku za inovatore da razviju visoko funkcionalne usluge gradske mobilnosti, neprimjetno integrirane u svakodnevni život.', rekao je Dr. Tim Leverton, direktor projekta

Buduća urbana putovanja bit će kompozit vlasništva i zajedničkih vozila, pristup uslugama vožnje i na zahtjev te javni prijevoz. Vizija JLR-a prikazuje vozilo kao fleksibilan dio mreže gradske mobilnosti koja se može prilagoditi u različite svrhe.

Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ od Walesa jučer je i službeno otvorio jedan od najvećih europskih automobilskih istraživačkih i razvojnih objekata, National Automotive Innovation Centre (NAIC), na Sveučilištu Warwick, u Coventryu. Napredni istraživači, inženjeri i dizajneri sa sjedištem u Centru bave se najvećim izazovima mobilnosti u društvu i zajednički oblikuju budućnost globalne automobilske industrije iz srca Ujedinjene Kraljevine.

  • +4
Project Vector Izvor: Promo fotografije / Autor: David Shepherd