REGIONALNA PREMIJERA

Upoznajte novi Mini Cooper E: Moderno osmišljen original za potpuno električnu budućnost kultne marke

30.03.2024 u 17:26

Bionic
Reading

Mini Cooper E snage 135 kW (184 KS) ubrzava iz mjesta do 100 km/h za 7,3 s. Sa snagom od 160 kW (218 KS), Mini Cooper SE ubrzava od 0 do 100 km/h za 6,7 s. Domet je 305 km za Mini Cooper E i 402 km za Mini Cooper SE

U sklopu događaja BMW Arena 2024 imali smo priliku uživo vidjeti i potpuno novi električni Mini Cooper E s troja vrata, koji je svoju svjetsku premijeru imao na sajmu automobila IAA (International Motor Show) u Münchenu u rujnu 2023., zajedno sa svojim većim bratom Mini Countrymanom.

Puristički dizajn i potpuno električni pogon novog Mini Coopera dosljedno su usmjereni prema zabavi u urbanoj vožnji, ističući izniman status Minija u svom segmentu vozila. Praktično ne postoji niti jedan drugi model vozila na svijetu koji je uspio naglasiti vlastitu povijest i tradiciju temeljenu na evolucijskim naprecima, dok je u isto vrijeme opetovano postavljao nove tehničke standarde u razdoblju od više od 60 godina izgradnje.

Metamorfoza: Mini Classic > MINI Cooper Izvor: Promo fotografije / Autor: MINI

Ono što je ostalo je temeljna ideja vozila koje nudi najveću moguću iskoristivost prostora za putnike unatoč kompaktnim vanjskim dimenzijama. Nove značajke uključuju svijet digitalnih iskustava, moderne sustave pomoći i isključivo električni pogonski sklop koji jamči mobilnost bez lokalnih emisija. Kao takva, peta generacija tipičan je Mini, a istovremeno simbolizira potpuno električnu budućnost ove marke.

Kao potpuno električno vozilo, novi će Mini biti dostupan u varijanti Cooper E i kao Cooper SE, s većom snagom i dometom. Unutar nove obitelji Mini, 'Cooper' se odnosi na sve modele Mini s 3 i 5 vrata, kao i na Mini kabriolet, i više se ne koristi kao specifikacija motora.

Vanjski dizajn

U novoj generaciji modela, Mini s troja vrata pokazuje agilnu i kompaktnu siluetu koja ima prepoznatljive Mini proporcije. Kratki prevjesi, kratki poklopac motora i kontrastni dugi međuosovinski razmak s velikim kotačima daju petoj generaciji modela Mini Cooper fascinantnu karizmu s klasičnim dizajnerskim značajkama. Time se istovremeno naglašava atletski dojam i naglašava suvremena urbana orijentacija modela.

Detalji kao što su ujednačene ručke na vratima i odsutnost izbočina na blatobranima i klasičnih bočnih otvora podržavaju moderan dizajn vanjštine dajući površinama nevjerojatnu jasnoću. Ova redukcija na bitno stavlja još veći naglasak na boju karoserije na većoj površini karoserije. Na ovaj način, tipične Mini dizajnerske značajke kao što su vizualna trodijelna podjela karoserije vozila, prostor oko prozora i kontrastni krov imaju veći utjecaj, pomažući da novi stil dizajna bude još više istaknut.

Klasična okrugla prednja svjetla i upečatljiva osmerokutna rešetka dominantne su značajke prednjeg dijela, čineći model karakterističnim licem Minija.

Izrazito strukturiran poklopac motora doprinosi intrigantnom dizajnu površine. Crni bočni pragovi vizualno približavaju potpuno električni Mini Cooper cesti. Četiri različite opreme – Essential, Classic, Favored i JCW – služe u svrhu razlikovanja, a svaka daje novom Miniju svoj poseban karakter.

Preklapanjem stražnjeg sjedala u omjeru 60:40, prtljažnik se može fleksibilno proširiti s 200 litara kako bi se dobio volumen do 800 litara.

S promjerom gume povećanim na 635 mm, Mini Cooper ima snažniju vizualnu prisutnost, dok u isto vrijeme nudi poboljšane vozne dinamike i udobnost. Osim toga, širina gume opcijski dostupnih 17 i 18-colnih naplataka povećana je za 10/20 mm na 205/225 mm kako bi se naglasio tipičan Mini go-kart osjećaj. Dostupne veličine naplataka kreću se od 16 do 18 cola.

Unutrašnjost

U kabini, dizajn prednjeg dijela vraća se na elegantno minimalistički dizajn klasičnog Minija s tankom i velikodušnom armaturnom pločom i višenamjenskim upravljačem za karakteristični Mini go-kart osjećaj. Središnji OLED zaslon, Mini Interaction Unit, postavlja novi standard svojom visokom rezolucijom i pridonosi većoj prisutnosti kružnog instrumenta, koji ima promjer od 240 mm.

Novi Mini Intelligent Personal Assistant može se aktivirati izgovaranjem riječi 'Hey MINI'. Mogućnost upravljanja brojnim funkcijama glasovnim upravljanjem povećava udobnost, olakšavajući veću koncentraciju na vožnju. Novodizajnirana smanjena poluga s pet prekidača uključuje sve funkcije vožnje i idealno je postavljena za vozača ispod kružnog instrumenta. Mjenjač je eliminiran kako bi se stvorio dodatni prostor za pohranu između prednjih sjedala. U području bežičnog punjenja u ovom skladišnom prostoru mobilni uređaji se mogu puniti i lako im se može pristupiti u bilo koje vrijeme.

Novi doživljaj interijera ponajviše stvaraju tekstilne površine. Posebno razvijen postupak pletenja koristi se za stvaranje svestrane strukture dvobojnog tekstila koja se lako održava. Po izboru, do sedam Mini Experience Modes oživljavaju nadzornu ploču. Posebne svjetlosne projekcije proširuju boje okruglog instrumenta preko armaturne ploče, proširujući ukupni doživljaj korisničkog sučelja u unutrašnjosti. Nove mogućnosti prilagođavanja kokpita dodaju osobni čimbenik dobrog osjećaja unutrašnjosti novog Mini Coopera.

MINI Cooper E Izvor: Promo fotografije / Autor: MINI

Sve presvlake potpuno električnog Mini Coopera imaju sjedala od visokokvalitetne umjetne kože Vescin, dok su sav tekstil i pređa za sjedalo, pletene površine, krov vozila i pod izrađeni od recikliranih materijala.

Novi sustavi pomoći vozaču

Uz funkcije automatskog parkiranja koje nudi Parking Assistant, novi dodatni Parking Assistant Plus dodatno olakšava proces parkiranja. Zahvaljujući 12 ultrazvučnih senzora i četiri kamere za surround view, vozilo može jasnije prepoznati moguća parkirna mjesta i može čak samostalno pokrenuti manevre parkiranja s ograničenim prostorom. Osim toga, ručni postupak parkiranja može se u bilo kojem trenutku prenijeti na Parking Assistant Plus. Explore Mode nudi jedinstveno praktično rješenje za ovaj segment vozila, omogućujući novom Mini Cooperu jednostavno parkiranje pomoću pametnog telefona ako je prostor sa strane previše ograničen za ulazak.

Inovativna opcija Mini Digital Key Plus također koristi pametni telefon kako bi osigurala praktično i personalizirano iskustvo u vozilu. Ovdje se pametni telefon pretvara u ključ koji omogućuje automatsko otvaranje vozila. Projekcija dobrodošlice prednjih i stražnjih svjetala počinje čim se vozač približi automobilu unutar tri metra; vrata se otključavaju kada je vozač udaljen manje od jednog i pol metra. Digitalni ključ može se prenositi na različite korisnike i zamjenjuje primopredaju klasičnog ključa vozila radi lakšeg dijeljenja automobila.

Aplikacija Mini nudi i druge funkcije koje povećavaju sigurnost korisnika. S opcijom Remote 360, primjerice, okolina parkiranog vozila može se vidjeti u aplikaciji Mini. Kamera u unutrašnjosti omogućuje pogled na unutrašnjost. Nadalje, funkcija Snapshot nudi mogućnost snimanja zajedničkih trenutaka na fotografiji i njihovo učitavanje putem WiFi-Directa na pametni telefon.

Pogonski sklopovi

Novi Mini Cooper kombinira lokalnu mobilnost bez emisija i zabavu u potpuno električnoj vožnji. S potpuno novim pogonskim sklopom, vozilo je dostupno u varijanti Cooper E, a s većom snagom i dometom i kao Cooper SE.

Električni motor od 135 kW (184 KS) Mini Cooper E stvara okretni moment od 290 Nm, ubrzavajući vozilo iz mjesta do 100 km/h za 7,3 sekunde. Sa snagom od 160 kW (218 KS), MINI Cooper SE ubrzava od 0 do 100 km/h za 6,7 s uz maksimalni okretni moment od 330 Nm.

MINI Cooper E Izvor: Promo fotografije / Autor: MINI

Domet određen prema WLTP testnom ciklusu je do 305 km za Mini Cooper E na temelju visokonaponske baterije kapaciteta 40,7 kWh. U Mini Cooper SE, izračunati domet se povećava na maksimalnih 402 km zahvaljujući bateriji kapaciteta 54,2 kWh.

  • +31
MINI Cooper E Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Pojednostavljeno i učinkovito punjenje baterije

Baterija Mini Coopera može se puniti izmjeničnom strujom od 11 kW. Brzo punjenje istosmjernom strujom moguće je u modelu Cooper E sa 75 kW i u Cooper SE s do 95 kW. Na stanici za brzo punjenje to omogućuje punjenje baterije od 10 do 80 posto u nešto manje od 30 minuta. Ovisno o vremenskim uvjetima, aktivna navigacija putem Mini Navigacije osigurava da visokonaponska baterija unaprijed postigne idealnu temperaturu za učinkovito punjenje. Ovo može značajno skratiti vrijeme punjenja, posebno pri niskim vanjskim temperaturama.

Za transparentan i jednostavan postupak punjenja, korisnik može optimizirati punjenje akumulatora vozila pomoću lako razumljivih postavki. Može se odabrati vrijeme početka punjenja ili se, na primjer, može postaviti određeni vremenski okvir za punjenje. Određena ciljna razina za kapacitet baterije također se može odrediti unaprijed. Za posebno ugodan početak, punjenje se može podesiti da završi do odabranog vremena polaska, a unutrašnjost vozila se do tog vremena može klimatizirati na željenu temperaturu.

Mini App pruža praktičan pregled procesa punjenja, čak i ako korisnik nije u blizini vozila. Ovo pruža detalje o trenutnom statusu baterije, plan rute optimiziran za punjenje i povijest punjenja – uključujući sve troškove i uštede.