POZNATI DETALJI

Ovo su novi Mini Cooper i Mini Countryman: Potpuno električni, digitalni i prepoznatljivi

02.09.2023 u 09:31

Bionic
Reading

Nova Mini obitelj vodi zabavu u vožnji, korisničko iskustvo i odgovoran stav marke u novu eru, sveobuhvatnu transformaciju koja se odražava u novom dizajnerskom jeziku 'Charismatic Simplicity'. Kombinacija tradicionalnih vrijednosti Minija s progresivnim inovacijama na posebno autentičan način, svodeći dizajn vozila na najbitnije

Iako će šira javnost prvi puta uživo moći vidjeti dva potpuno nova Mini modela na sajmu automobila IAA (International Motor Show) u Münchenu (5. - 10. rujna 2023.), britanski je proizvođač objavio detalje, slike i video materijal novih Mini Coopera i Mini Countrymana.

Kao model s 3 vrata u svojoj petoj generaciji, potpuno električni Mini Cooper naglašava tradiciju marke svojim prepoznatljivim Mini dizajnom i predstavlja zabavu u urbanoj vožnji. Novi Mini Countryman povećao se u vanjskim dimenzijama i svojim putnicima nudi još više prostora, udobnosti i sigurnosti – čak i izvan asfaltiranih cesta zahvaljujući pogonu na sve kotače. Novi Mini Cooper i novi Mini Countryman potpuno su električni, jamče lokalnu vožnju bez emisija i naglašavaju izuzetnu poziciju koju Mini ima u svom segmentu kombinirajući prepoznatljiv dizajn, naprednu tehnologiju pogona i impresivno digitalno iskustvo.

Elektrificirani osjećaj vožnje kartinga i impresivno korisničko iskustvo podižu Mini DNK na novu razinu. Nove Mini modele karakterizira moderan i puristički dizajn koji se fokusira na bitno. Srž marke također je utjelovljena u petoj generaciji modela Mini Cooper s 3 vrata – potpuno električnim i dosljedno usmjerenim na zabavu u urbanoj vožnji. Novi potpuno električni Mini Countryman je narastao i naglašava svoju prikladnost za odlazak u avanture izvan gradskih granica. Osim toga, Mini Aceman premijerno će se pojaviti u travnju 2024. kao crossover u premium segmentu malih automobila.

Dosljedno unapređivanje portfelja potpuno električnih modela

Od ponovnog pokretanja marke na prijelazu tisućljeća, Mini se ne samo razvio u vrhunsko vozilo, već se uvijek iznova izmišljao bez zanemarivanja vlastitog podrijetla i tradicije. Ovaj stalni razvoj i sposobnost redovitog postavljanja novih trendova uspostavili su veliku bazu obožavatelja za Mini diljem svijeta. Na putu da postane potpuno električna marka, Mini sada predstavlja dva svoja najvažnija modela.

Nova vozila omogućuju lokalnu mobilnost bez emisija i omogućuju vozačima Mini vozila da ih prilagode svojim različitim životnim stilovima i zahtjevima. Obilježje Mini kreativno korištenje prostora nudi maksimalnu fleksibilnost, kao i visok stupanj varijabilnosti u pogledu dizajna interijera. Korisničko iskustvo čini primjetan tehnološki skok s Mini operativnim sustavom 9, koji je optimiziran za upravljanje dodirom i glasom.

Okrugli OLED zaslon, Mini Interaction Unit, je i instrumentna ploča kao i središte doživljaja i udobnosti. Tekstilne površine revolucioniraju estetsku privlačnost interijera smanjujući ga na bitno i dodajući novu razinu ugode i topline.

Novi Mini modeli tumače značajke dizajna s impresivnom jasnoćom

Nova obitelj Mini vodi zabavu u vožnji, korisničko iskustvo i odgovoran stav marke u novu eru, sveobuhvatnu transformaciju koja se odražava u novom dizajnerskom jeziku 'Charismatic Simplicity'. Ovo kombinira tradicionalne vrijednosti Minija s progresivnim inovacijama na posebno autentičan način, svodeći dizajn vozila na najbitnije.

Novi modeli obitelji Mini dijele puristički dizajn koji jednako uzima u obzir urbani karakter Minija i inovativni duh Mini zajednice.

Kratki prevjesi, kratak poklopac motora, dugačak međuosovinski razmak i veliki kotači – proporcije nove generacije modela tipične su za Mini. Vizualna trodijelna podjela na karoseriju vozila, okolni prozorski prostor i kontrastni krov također osigurava trenutnu prepoznatljivost novih MINI modela. Površine potpuno električnih Mini Cooper i Mini Countryman izgledaju posebno uzbudljivo zahvaljujući integrativnom tretmanu detalja. Ručke na vratima u ravnini, odsutnost širih blatobrana i bočnih otvora naglašavaju jasan i moderan ukupni dojam. Jasno definirano područje ramena daje novim Mini modelima izrazito atletsko tijelo vozila.

Karakter vozila, koje je jednako agilno koliko i kompaktno, pojačan je novim elementima dnevnih svjetala za LED prednja svjetla i Matrix LED stražnja svjetla s tri različite postavke na svim novim modelima vozila. Ovi pojedinačni svjetlosni potpisi podržavaju različite aspekte dizajna karoserije automobila i stupaju u interakciju s okolinom pomoću posebne svjetlosne animacije dobrodošlice i oproštaja.

Potpuno električni Mini Cooper: reinvencija originala

Ulaskom u svoju petu generaciju modela, Mini Cooper s 3 vrata i dalje utjelovljuje srž marke. Kao potpuno električno vozilo, novi MINI dostupan je u varijanti Cooper E i kao Cooper SE, s većom snagom i dometom. Unutar nove obitelji Mini, 'Cooper' se odnosi na sve modele Mini s 3 i 5 vrata, kao i na Mini kabriolet. Više se ne koristi kao specifikacija motora. Klasična okrugla prednja svjetla i upečatljiva osmerokutna rešetka dominantne su značajke prednjeg dijela, čineći model karakterističnim licem Minija.

Izrazito strukturiran poklopac motora doprinosi intrigantnom dizajnu površine. Crni bočni pragovi vizualno približavaju potpuno električni Mini Cooper cesti. Četiri različite opreme – Essential, Classic, Favored i JCW – služe u svrhu razlikovanja, a svaka daje novom Miniju svoj poseban karakter.

MINI Cooper Electric Izvor: Promo fotografije / Autor: MINI

Električni motor od 135 kW/184 KS u Mini Cooper E stvara okretni moment od 290 Nm i ubrzava vozilo iz mjesta do 100 km/h za 7,3 s. Sa snagom od 160 kW/218 KS, Mini Cooper SE ubrzava od 0 do 100 km/h za 6,7 sekundi uz maksimalni okretni moment od 330 Nm. Domet utvrđen u WLTP testnom ciklusu iznosi 305 kilometara za Mini Cooper E i 402 km za Mini Cooper SE.

Interijer: minimalistički, digitalan, impresivan i topao

U unutrašnjosti, dizajn prednjeg dijela vraća se na elegantno minimalistički dizajn klasičnog Minija s tankom i velikodušnom armaturnom pločom i višenamjenskim upravljačem za karakteristični Mini go-kart osjećaj. Središnji OLED zaslon, Mini Interaction Unit, postavlja novi standard svojom visokom rezolucijom i pridonosi većoj prisutnosti kružnog instrumenta, koji ima promjer od 240 mm.

Novi Mini Intelligent Personal Assistant može se aktivirati izgovaranjem riječi 'Hey MINI'. Mogućnost upravljanja brojnim funkcijama glasovnim upravljanjem povećava udobnost, olakšavajući veću koncentraciju na vožnju. Novodizajnirana smanjena poluga s pet prekidača uključuje sve funkcije vožnje i idealno je postavljena za vozača ispod kružnog instrumenta. Mjenjač je eliminiran kako bi se stvorio dodatni prostor za pohranu između prednjih sjedala. U području bežičnog punjenja u ovom skladišnom prostoru mobilni uređaji se mogu puniti i lako im se može pristupiti u bilo koje vrijeme.

Novi doživljaj interijera ponajviše stvaraju tekstilne površine. Posebno razvijen postupak pletenja koristi se za stvaranje svestrane strukture dvobojnog tekstila koja se lako održava. Po izboru, do sedam Mini Experience Modes oživljavaju nadzornu ploču. Posebne svjetlosne projekcije proširuju boje okruglog instrumenta preko armaturne ploče, proširujući ukupni doživljaj korisničkog sučelja u unutrašnjosti. Nove mogućnosti prilagođavanja kokpita dodaju osobni čimbenik dobrog osjećaja unutrašnjosti novog Mini Coopera.

Sve presvlake potpuno električnog Mini Coopera imaju sjedala od visokokvalitetne umjetne kože Vescin, dok su sav tekstil i pređa za sjedalo, pletene površine, krov vozila i pod izrađeni od recikliranih materijala.

  • +139
Novi Mini Cooper i Mini Countryman Izvor: Promo fotografije / Autor: MINI

Novi Mini Countryman: potpuno električni i avanturistički

Viši, duži, MINI – s dodatnih šest cm visine i trinaest cm duljine, novi Mini Countryman je osjetno narastao u usporedbi sa svojim prethodnikom, nudeći još više prostora i udobnosti. Širi lukovi kotača i jasan, moderan dizajn povećavaju estetsku privlačnost crossovera robusnog Mini avanturista.

Elegantni dizajn C-stupa razlikuje se ovisno o opremi vozila i temelji se na jednoj od četiri boje krova vozila. Uspravni oblik novih Matrix stražnjih svjetala uokviruje stražnji dio vozila. Ispod natpisa modela, karoserija se sužava cijelom širinom i, zajedno s upečatljivom crnom trakom oko vozila, naglašava pojačanu prisutnost novog Mini Countrymana.

MINI Countryman Electric Izvor: Promo fotografije / Autor: MINI

Električni motor od 150 kW/204 KS u Mini Countrymanu E stvara okretni moment od 250 Nm i ubrzava automobil s mjesta do 100 km/h za 8,6 s. S 230 kW/313 KS, električni motori Mini Countryman SE ALL4 s pogonom na sve kotače stvaraju kombinirani okretni moment od ukupno 494 Nm i ubrzavaju vozilo od 0 do 100 km/h za 5,6 s. Domet određen prema WLTP ciklusu ispitivanja iznosi 462 kilometra za Mini Countryman E i 433 kilometra za Mini Countryman SE ALL4.

Interijer: individualan, multifunkcionalan i pun komfora na visokoj razini

U unutrašnjosti, svestrani novi Mini Countryman je najveći i najprostraniji Mini model dostupan zahvaljujući visokom stupnju prilagodljivosti. Jasno dizajnirana armaturna ploča i paneli vrata prekriveni su tkanim tekstilnim površinama. Njihov dizajn usklađen je s osam različitih Mini Experience modova: oni maksimiziraju opcije za individualiziranje interijera pomoću svjetlosnih projekcija, prilagodljivog korisničkog sučelja i zvuk novog motora.

Operativni sustav MINI 9, koji je optimiziran za upravljanje dodirom i glasom, zajedno sa središnjim OLED zaslonom promjera 240 milimetara i mnogim novim, digitalnim dodatnim funkcijama u paketu Mini Connected, osjetno podiže razinu prepoznatljive Mini zabave u vožnji u kokpitu novog MINI Countrymana.

To također postaje vidljivo u novodizajniranom višenamjenskom upravljaču s dvokrakim dizajnom i opcijskim tekstilnim remenom umjesto klasičnog donjeg kraka. U usporedbi s MINI Cooperom, otvori za zrak u kokpitu raspoređeni su okomito i zajedno s uspravnom armaturnom pločom naglašavaju karakter novog Mini Countrymana.

Kao i izvana, okomito postavljene ručke na vratima u unutrašnjosti su integrirane u ravnini s površinama. U kombinaciji sa zatamnjenim panoramskim staklenim krovom i jasnim, svedenim oblicima prednjih i stražnjih sjedala, ambijent u novom Mini Countrymanu je posebno svijetao i prostran.

Povećana veličina karoserije pruža dodatni prostor za glavu i noge, proširujući mogućnosti prostora u kompaktnom premium Crossoveru. Četiri dostupne opreme – Essential, Classic, Favored i JCW – nude različite razine dizajna i opreme i daju novom Mini Countrymanu karakterističan karakter.