uoči premijere

MINI Aceman na posljednjim testiranjima: Buduća generacija crossover modela novog dizajnerskog jezika

02.02.2024 u 11:20

Bionic
Reading

S duljinom od 4075 mm, širinom od 1754 mm i visinom od 1495 mm, Aceman zauzima mjesto između modela MINI Cooper i MINI Countryman. Treći je to samostalni model u novoj potpuno električnoj MINI obitelji

Svjetskom premijerom Aceman koncepta krajem srpnja 2022., britanski proizvođač malenih premium automobila po prvi put je predstavio novi dizajnerski jezik i mnoge tehnološke inovacije koje će oblikovati buduće generacije modela marke. Sada je došlo vrijeme da ovaj koncept postane i stvarnost, trebalo je još samo dovršiti posljednja testiranja u ekstremnim uvjetima.

Iz MINI-ja kažu da je ostalo još samo nekoliko mjeseci prije njegove premijere. Opremljen isključivo potpuno električnim pogonom, model proširuje ponudu marke MINI novim atraktivnim vozilom. S agilnom dinamikom vožnje i proporcijama tipičnim za ovu marku, crossover model kombinira značajke njihova dva najuspješnija modela, MINI Cooper i MINI Countryman, kako bi stvorio novi koncept vozila.

Na putu do serijske proizvodnje, novi se model trenutno mora dokazati pod ekstremno visokim temperaturama na pješčanim pustinjskim cestama. S duljinom od 4075 mm, širinom od 1754 mm i visinom od 1495 mm, Aceman zauzima mjesto između modela MINI Cooper i MINI Countryman. Treći samostalni model u novoj potpuno električnoj MINI obitelji opremljen je s četvera vrata i velikim vratima prtljažnika. Njegova unutrašnjost može primiti petero putnika.

MINI Aceman na posljednjim testiranjima Izvor: Promo fotografije / Autor: MINI

'Potpuno električni MINI Aceman otvara nove mogućnosti za kupce koji žele manji crossover od našeg uspješnog MINI Countrymana. Dosljedna elektrifikacija našeg portfelja proizvoda daje jasnu izjavu o budućnosti marke MINI,' kaže Stefanie Wurst, voditeljica MINI-ja.

Testirano u ekstremnim uvjetima

Nakon što je Aceman već uspješno završio testove na Arktičkom krugu, crossover model završava posljednje testiranje u pustinji na jakom suncu i vrućini. Uz klasične značajke kao što su dinamika vožnje i udobnost vožnje, testni tim fokusiran je na zahtjevne aspekte električnog vozila. U tu svrhu, klima uređaj, punjenje i hlađenje baterije, pogon i upravljački uređaji intenzivno se testiraju na do 50° Celzija u prašnjavom pustinjskom pijesku.

Potpuno električan i učinkovit

Novi MINI Aceman bit će dostupan samo u potpuno električnoj izvedbi. Veličina baterije mu je 54,2 kWh. Zahvaljujući konceptu isključivo električnog pogona, agilni MINI crossover zauzima malo prostora na cesti i nudi visoku razinu udobnosti i svestranosti.

  • +22
MINI Aceman na posljednjim testiranjima Izvor: Promo fotografije / Autor: Bernhard Filser

Dizajn novorazvijenog modela u skladu je s temeljnim načelom marke: obilje unutarnjeg prostora uz što manje vanjske dimenzije, agilne vozne karakteristike i učinkovitost. Iza toga stoji funkcionalni dizajn s dvije kutije s kratkim prevjesima. To stvara maksimalan prostor za petero putnika i prtljagu na minimalnoj površini.

Uostalom britanski je proizvođač u sastavu BMW grupe još prije godinu i pol izjavio kako ovaj konceptni automobil odražava kako se MINI iznova osmišljava za svoju potpuno električnu budućnost i ono za što se marka zalaže: osjećaj elektrificiranog kartinga, impresivno digitalno iskustvo i snažan fokus na minimalni utjecaj na okoliš.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'