Ambition 2039

Upoznajte Mercedes-Benz CLA Class koncept: Auto koji podiže električno iskustvo na novu razinu

15.09.2023 u 11:32

Bionic
Reading

Koristeći naprednu električnu pogonsku jedinicu sljedeće generacije razvijenu u kući, koncept CLA Class može prijeći više od 750 kilometara (WLTP) s jednim punjenjem. To predstavlja nevjerojatnu potrošnju energije od oko 12 kWh/100 km

Mercedes-Benz CLA Class koncept predstavljen na sajmu IAA Mobility 2023 u Münchenu, nudi uvid u model koji je vrlo blizu proizvodnji u nadolazeću obitelj vozila kao ulazni model njemačke marke s trokrakom zvijezdom. Na pragu novog električnog i digitalnog doba, ovo konceptno vozilo predstavlja viziju tvrtke da podigne ovu važnu klasu vozila, na temelju strategije dugoročnog portfelja.

Dizajnirana na nadolazećoj platformi Mercedes‑Benz Modular Architecture (MMA), vanjska estetika konceptne CLA klase predstavlja ikonski dizajn i dinamičke performanse. U međuvremenu, njegova unutrašnjost usmjerena je na korisničko iskustvo uz izniman komfor i praktičnost za električnu i digitalnu budućnost.

Mercedes-Benz CLA Class koncept: eksterijer Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz električna pogonska jedinica (MB.EDU)

Nova visokoučinkovita pogonska jedinica MB.EDU (Mercedes-Benz Electric Drive Unit), je lagana, snažana i kompaktna. Sastoji se od motora, prijenosa i energetske elektronike, i razvijena je u potpunosti unutar tvrtke. Utemeljena na modularnom konceptu, ova jedinica koja definira klasu prva je u obitelji pogonskih jedinica projektiranih da udovolje širokom rasponu zahtjeva u pogledu performansi u nizu linija modela.

Sinkroni stroj sa stalnim uzbuđenjem od 175 kW (238 KS) uparen je s dvobrzinskim prijenosom. Energetska elektronika visokih performansi uključuje kontrolu motora i prijenosa u jednom procesoru i sadrži inverter od silicij karbida za iznimno učinkovitu potrošnju energije. To odražava visok stupanj funkcionalne integracije kroz MB.EDU što rezultira kompaktnim ukupnim paketom koji teži manje od 110 kg. Njegova izuzetno visoka energetska učinkovitost do 93 posto od baterije do kotača u vožnji na duge udaljenosti zahvaljuje preciznom minimiziranju gubitaka u cijelom sustavu i stavlja ga na čelo sektora.

Koncept CLA Class je konfiguriran za sportski pogon na stražnje kotače. Međutim, modularni dizajn znači da je također prikladan za primjene vozila 4x4. Svojim prvim predstavljanjem u klasi Concept CLA, napredni pogon sljedeće generacije može se prilagoditi drugim slučajevima uporabe, uključujući i druge segmente vozila.

'Koncept CLA Class je preteča potpuno novog potpuno električnog segmenta početnih vozila u Mercedes-Benzu. Asortiman će se sastojati od ukupno četiri nova modela – coupé s četvero vrata, shooting brake i dva zadivljujuća SUV-a – svaki sa značajno unapređenom sadržajnošću proizvoda.'

  • +69
Mercedes-Benz CLA Class koncept Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

'Ova nova obitelj modela nadahnuta je generacijom kupaca automobila koji žele onaj nepogrešivi Mercedes-Benz osjećaj, s više značajki, još većom udobnošću i sigurnošću te najnaprednijom tehnologijom. Oni također traže održiv izbor koji je korak iznad ostalih.'

'Ovaj Hypermiler je jednovolumni (eng. one-liter) automobil električnog doba, s dometom od više od 750 kilometara prema WLTP-u i potrošnjom energije od samo 12 kWh/100 km. Temeljen na MMA platformi, pruža uvid u prvu cjelovitu obitelj Mercedes-Benz električnih automobila razvijenih od nule kako bi se naš Ambition 2039 stavio na cestu, pri čemu nam je cilj postići neto ugljičnu neutralnost duž cijelog lanca vrijednosti u našoj floti nova vozila u 2039.' rekao je Ola Källenius, predsjednik Upravnog odbora Mercedes-Benz Group AG.

Prvi od četiri modela nove obitelji

Tehnološko vodstvo vidljivo je u podlozi MMA platformekao što je sustav električnog pogona sljedeće generacije koji cilja na domet veći od 750 km (WLTP). Mercedes-Benz Modular Architecture (MMA) prva je električna platforma projektirana za obitelj od četiri vozila koja pokrivaju niz stilova karoserije.

Odigrati će glavnu ulogu u ubrzavanju rasta Mercedes-Benzove električne flote. Kao temeljni dio šire električne strategije, pomoći će tvrtki da ostvari svoje ambiciozne ciljeve. Sva vozila na MMA platformi razvijaju se u skladu s Mercedes-Benzovom filozofijom 'sigurnosti u stvarnom životu'. Mercedes-Benz je desetljećima postavljao sigurnosne standarde, slijedeći viziju vožnje bez nezgoda.

Istovremeno, novi operativni sustav 'MB.OS' je osnova za neusporedivo korisničko sučelje i korisničko iskustvo (UI/UX) putem MBUX Superscreena izvedenog iz inovativnog zaslona u VISION EQXX koji uključuje naprednu grafiku u stvarnom vremenu.

Mercedes-Benz CLA Class koncept: interijer Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Koncept CLA Class prikazuje korištenje održivih materijala u cijeloj svojoj strukturi i unutrašnjosti. To se kreće od čelika gotovo bez CO₂ i aluminija sa smanjenim sadržajem CO₂ do održivo proizvedenih i obrađenih kožnih presvlaka, kao i ukrasa izrađenih od papira.

Sve u svemu, izložbeni automobil predstavlja pristupačnu interpretaciju želje za mladenačkim i dinamičnim globalnim tržišnim segmentom.

'Tehnologija koja pruža temelje za koncept CLA Class predstavlja potpuno novi pristup za Mercedes-Benz i uključuje mnoga saznanja iz našeg revolucionarnog tehnološkog programa VISION EQXX. Na primjer, naši su inženjeri maksimalno povećali učinkovitost smanjivanjem gubitaka u svom sustavu električnog pogona od 800 V. Također ima inovativnu kemiju baterijskih ćelija kao i visoku razinu integracije koja omogućuje izvrsnu gustoću energije.'

'Siguran sam da će nam naša MMA platforma omogućiti da našim kupcima u ovom tržišnom segmentu ponudimo klasu koja definira kombinaciju performansi, održivosti, sigurnosti i udobnosti u kombinaciji s izvanrednim digitalnim iskustvom.' rekao je Markus Schäfer, član upravnog odbora Mercedes-Benz Group AG, direktor tehnologije.