električni domet

[FOTO/VIDEO] Najučinkovitiji Mercedes ikada: Vision EQXX srušio vlastiti rekord i prešao 1.202 km s jednim punjenjem

24.06.2022 u 19:17

Bionic
Reading

Tijekom cijelog putovanja, Vision EQXX je iskoristio prednost svog inovativnog sustava upravljanja toplinom kako bi postigao prosječnu potrošnju od 8,3 kWh/100 km u uvjetima gustog prometa i ljetnih temperatura

Mercedes-Benz Vision EQXX je srušio vlastiti rekord učinkovitosti u vožnji u stvarnom svijetu s još 1000 km+ putovanja s jednim punjenjem baterije. Nakon svoje prve rekordne vožnje od Stuttgarta do Cassisa (Francuska) u travnju, istraživačko vozilo postavilo je ljestvicu još više, s 1202 kilometra dugim putovanjem od Stuttgarta do Silverstonea u Velikoj Britaniji.

Nakon pregovora o zatvaranju autoputa i zahtjevnog skretanja u blizini Stuttgarta, Vision EQXX je prešao francusku granicu u blizini Strasbourga, a zatim je krstario sjevernom Francuskom brzinom autoceste do Calaisa, gdje se ukrcao na Eurotunnel. Nastavljajući svoje putovanje u Velikoj Britaniji, vozio je M25 oko Londona, a zatim se zaustavio na Mercedes-Benz Grand Prixu u Brackleyju. Čekali su ga Mercedesovi stručnjaci za Formulu 1 i Formulu E koji su pomogli u razvoju njegovog naprednog pogona.

Mercedes-Benz Vision EQXX Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz

Vision EQXX je potom nastavio u Silverstone, gdje ga je dočekao specijalni gost vozač Nyck de Vries. Nizozemac, koji se natječe za tim Mercedes-EQ Formule E, odlučio se ne olako baviti istraživačkim vozilom, podigavši ​​ga do svoje maksimalne brzine od 140 km/h na kultnoj britanskoj trkaćoj stazi.

Iskoristivši priliku, odradio je 11 krugova, koristeći zadnji dio naboja u boksu. Tijekom cijelog putovanja, Vision EQXX je iskoristio prednost svog inovativnog sustava upravljanja toplinom kako bi postigao prosječnu potrošnju od 8,3 kWh/100 km u uvjetima gustog prometa i ljetnih temperatura.

Ukupno vrijeme vožnje Vision EQXX-a, koje se prtogenulo na dva dana je trajalo 14 sati i 30 minuta, uz prosječnu brzinu od 83 km/h.

Osim što dokazuju učinkovitost Mercedes-Benzovih tehnologija električne učinkovitosti u širokom rasponu stvarnih prometnih scenarija, putovanja Vision EQXX na velike udaljenosti javnim cestama pružaju stručnjacima za istraživanje i razvoj vrijedne podatke za tekući razvojni program.

Tehničke karakteristike

Poznato je da VisionEQXX koristi bateriju kapaciteta do 100 kWh, maksimalnog radnog napona većeg od 900 V. Iako se prije nagađalo da će snaga njegova elektromotora biti 150 kW (204 KS), sada je potvrđeno da ona iznosi 180 W (245 KS) i pokreće stražnje kotače. Njegove dimenzije su sljedeće: duljina 4975 mm, širina 1870 mm, visina 1348 mm, međuosovinski razmak 2800 mm, a težina vozila 1755 kg. Koeficijent otpora zraka Vision EQXX-a je nevjerojatnih Cd 017.

Jednom nije dovoljno

Dokaz uspjeha Vision EQXX-a došao je u travnju ove godine. Rekordnim prvim putovanjem prešao je 1008 kilometara od Stuttgarta do Cassisa na francuskoj mediteranskoj obali. Uz temperature u rasponu od hladnih 3 do proljetnih 18 stupnjeva Celzija, završio je to putovanje s potrošnjom energije od 8,7 kWh/100 km i preostalim dometom po dolasku oko 140 kilometara. Ali jednom nije dovoljno. Kako bi demonstrirali stvarnu sposobnost u stvarnom svijetu i podignuli proces razvoja na sljedeću razinu, inženjerski tim vodi niz putovanja kako bi testirao tehnologiju koja podupire Vision EQXX u različitim uvjetima.

  • +15
Mercedes-Benz Vision EQXX Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Inovativno i učinkovito upravljanje toplinom

Ovoga puta profil rute nije imao niže temperature niti zahtjevne scenarije potrošnje energije i rekuperacije koje su predstavljale Alpe. Glavni izazovi na ovom putovanju bile su ljetne temperature do 30 Celzijevih stupnjeva, uz povećanu gustoću prometa oko Stuttgarta i na jugoistoku Engleske. Ipak, Vision EQXX je cijelim putem zadržao 'hladnu glavu' zahvaljujući svom inovativnom sustavu upravljanja toplinom.

Iznimna učinkovitost električne pogonske jedinice znači da stvara samo minimalnu otpadnu toplinu. To pomaže održavanju sustava upravljanja toplinom iznimno malim i laganim. Pažljivo osmišljena interakcija aero-zatvarača, ventila rashladne tekućine i pumpi osigurava da električni pogon održava najučinkovitiju temperaturnu ravnotežu uz minimalne troškove energije. Obuhvaća kombinaciju inovativnog upravljanja protokom zraka i rashladne ploče ugrađene u pod vozila, što mu omogućuje da iskoristi zrak koji struji duž donje strane Vision EQXX-a. Ovo je aerodinamički najučinkovitiji način održavanja električnog pogona hladnim u normalnim uvjetima, dopuštajući povećanje raspona od oko dva posto u najaerodinamičnijem načinu rada.

Visoke temperature okoline i zaustavljanje i kretanje na autocesti zahtijevali su hlađenje električnog pogona i putničke kabine. Međutim, sustav hlađenja na zahtjev poduzeo je sve svojim korakom bez značajnog utjecaja na domet. Toplinska pumpa s više izvora u Vision EQXX-u pokazala se vrlo učinkovitom u održavanju hladne temperature u kabini po toplom ljetnom vremenu. Tijekom 14 sati i 30 minuta vožnje klima je bila radila nešto više od osam sati, ali je imala minimalan negativan utjecaj na ukupnu potrošnju energije.

Uz dva uspješna putovanja od 1000 km+, Vision EQXX je stvarno opravdao tvrdnju da je najučinkovitiji Mercedes ikada napravljen. Ali priča tu ne prestaje. Nastavlja se rad na razvoju mnogih Vision EQXX tehnologija za primjenu u budućim serijskim vozilima.