Gianfranco Pizzuto

Talijanski inovator poslao poruku Rimcu: 'Sorry Mate, ali ja se ne vraćam'

20.05.2024 u 17:59

Bionic
Reading

Izvršni direktor firme Automobili Estrema, Gianfranco Pizzuto, osvrnuo se na nedavnu izjavu Mate Rimca da tvrtka Rimac Automobili nije isključivo proizvođač električnih automobila i da radi 'što god je najuzbudljivije u svoje vrijeme'. Time je sugerirao da bi nasljednik Nevere mogao biti pokretan vodikom, dizelom ili čak plinom

'Sorry Mate (Rimac), ali ja se ne vraćam.

Mnogi od vas su me kontaktirali posljednjih dana ističući da se Mate Rimac povukao pred potpuno električnim hiperautomobilima, rekavši da kupci visoke klase više ne žele električne hiperautomobile. Matu duboko poštujem, divim se što je uspio napraviti od male Hrvatske koja sigurno nema automobilski DNK nacije poput Italije. Kako Francuzi kažu… chapeau!

Ali od tvrtke Fisker Automotive pa nadalje (bilo je to davne 2007.), razvio sam uvjerenje da će automobilska budućnost pripadati električnom motoru u kombinaciji s baterijom. Da bolje objasnim: dok sam vozio svoju Fisker Karmu, osjetio sam neugodnost kad bi se baterija ispraznila (nakon otprilike 70-80 km), a benzinski motor, koji je djelovao kao generator struje, bi počeo raditi. Bilo je to kao da s jedrilice sjednete na motorni čamac. Nije bilo harmonije.

S obzirom na mnoge uloge koje pokriva Mate, uključujući posao s hiperautomobilima koji koriste motor s unutarnjim izgaranjem W16, smatram da su razlozi njegovog zaokreta prilično očiti.

  • +4
Mate Rimac Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Za mene, za nas u Automobili Estrema, nema razloga mijenjati razvoj potpuno električnog pogonskog sklopa. Imamo mnogo drugih karata u rukavu, počevši od dizajna, cilj nam je stvoriti skulpturu na kotačima koju će naši kupci cijeniti čak i bez buke. Pazite, nisam protiv motora s unutarnjim izgaranjem! Rođen sam 1961. odrastao sam uz klipove i benzin, ali 2024. se ne vraćam i idem naprijed. Potpuno električno.

P.S.: čim budem imao nešto viška, nabavit ću si lijepu Alfa Romeo 75, posljednju pravu Alfu. Da mi uspomene iz mladosti ostanu žive', napisao je Pizzuto u svojoj objavi.