idući koraK

Subaru je upravo potvrdio svoj prvi električni model za Europu, hoće li se zvati Evoltis?

15.12.2020 u 14:49

Bionic
Reading

Japanski proizvođač, legendaran po svom integralnom pogonu na svim kotačima te boxer motorima, u budućnosti očekuje da barem 40 posto njihove globalne prodaje budu električna ili hibridna vozila do 2030. godine

Subaru Europe, podružnica Subaru korporacije u Europi, potvrdio je da se tvrtka priprema za lansiranje potpuno električnog vozila na baterije. Predviđen za uvođenje u prvoj polovici ovog desetljeća, potpuno električno vozilo Subaru bit će terenac srednje veličine, slične veličine modelu Subaru Forester, a izgradit će se na platformi koju dijeli s Toyotom. Inače, ova EV platforma je poznata pod nazivom e-TNGA.

Ranije ove godine, Subaru je na tehnološkom brifingu u siječnju prikazao električni konceptni automobil (na slici), a očekuje se da će eventualna serijska verzija EV-a od pokazane studije preuzeti dosta dizajnerskih detalja.

Iako dodatne informacije možemo očekivati negdje sljedeće godine, dobra je vijest da je Subaru potvrdio da će ovaj model doći i na europsko tržište. Isto tako, gotovo je sigurno da će novi crossover/SUV biti predstavljen javnosti već sljedeće godine. Subaru nastoji smanjiti svoj utjecaj na okoliš u Europi i zadovoljiti rastuću potražnju za alternativnim pogonima.

Ova vijest također ukazuje na drugi korak elektrifikacije ove marke u Europi nakon što su nedavno lansirali hibridne inačice tri osnovna modela na europsko tržište, gdje modeli Impreza e-BOXER, Subaru XV e-BOXER i Forester e-BOXER danas predstavljaju 60 posto količina u prodajnim rezultatima.

Japanski proizvođač, legendaran po svom integralnom pogonu na svim kotačima te boxer motorima, u budućnosti očekuje da barem 40 posto njihove globalne prodaje budu električna ili hibridna vozila do 2030. godine.

Novi će model veličinom biti sličan postojećem Foresteru s motorom s unutarnjim izgaranjem. Budući da će biti izgrađen na samo električnoj arhitekturi, očekuje se da će dobiti novo ime, a japanski mediji prenose da će se zvati Evoltis.

Inače, Subaru je ranije planirao da se njegov prvi električni automobil temelji na postojećem modelu sagrađenom na vlastitoj globalnoj platformi, ali je promijenio taj koncept zahvaljujući novom partnerstvu s Toyotom.

Arhitektura budućeg modela je dizajnirana da bude vrlo prilagodljiva kako bi se omogućila vozila različitih duljina i može se koristiti za rasporede s prednjim, stražnjim i pogonom na sva četiri kotača, zahvaljujući mogućnosti postavljanja motora na obje osovine. Također može prihvatiti i više veličina baterija.

Subaru i Toyota već su potvrdili da će zajednički razviti SUV na platformi, a Toyota je nedavno rekla da će sljedeće godine predstaviti novi električni SUV, sličan dimenzijama modela RAV4. Iako to još nije potvrđeno, novi potpuno eleketrični Subaru vjerojatno će imati Toyotin pogonski sklop, a poznato je i kako Toyota planira razviti šest EV-a na e-TNGA platformi.

Ranije ove godine, Subaru je na tehnološkom brifingu u siječnju prikazao električni konceptni automobil, a očekuje se da će eventualna serijska verzija EV-a od pokazane studije preuzeti dosta dizajnerskih detalja.