e-tnga platforma

[FOTO/VIDEO] Toyota najavila potpuno novi električni terenac na baterije; ime zasad nije objavljeno

08.12.2020 u 11:19

Bionic
Reading

Toyota u Europi planira do 2025. godine lansirati više od 60 novih ili ažuriranih elektrificiranih modela, a dotada se očekuje da će više od 70 posto prodaje biti hibridi te s po 10 posto PHEV, BEV i FCEV modeli

Toyota je najavila da će predstaviti potpuno novi model za svoju europsku liniju Battery Electric – srednje veliki baterijski električni SUV zasnovan na nadolazećoj e-TNGA platformi. Iako budući električni terenac još nema svoje ime, očekuje se da će novi detalji biti objavljeni u narednim mjesecima. U ovoj fazi objavljena je samo stilizirana silueta i detalji arhitekture platforme.

Neimenovani pregledni model temeljit će se na Toyotinoj novoj e-TNGA platformi. Zahvaljujući pametnom dizajnu, nova je platforma vrlo svestrana i lako prilagodljiva za niz vrsta proizvoda. Osnovno načelo arhitekture je da brojni ključni elementi ostaju fiksni dok se drugi razlikuju. Ovaj pristup omogućuje odstupanje u širini, dužini, međuosovinskom razmaku i visini vozila.

Nova e-TNGA platforma se također može definirati s pogonom na prednje, stražnje ili na sva četiri kotača te sa širokim rasponom kapaciteta baterija i elektromotora koji odgovaraju raznim tipovima vozila i profilima upotrebe. Korištenjem ovog svestranog pristupa može se smanjiti vrijeme razvoja različitih inačica proizvoda i paralelno razvijati pojedinačni modeli.

Prvi model temeljen na e-TNGA već je razvijen i spreman je za proizvodnju. Proizvodnja će se odvijati u Toyotinoj tvornici ZEV u Japanu.

'Toyota će uskoro poduzeti sljedeći korak u uvođenju svog nadolazećeg baterijsko-električnog portfelja tako što će u idućim mjesecima prvo predstaviti potpuno novi SUV srednje veličine. Svestranost i fleksibilnost tehnologije e-TNGA omogućuje nam da dizajniramo i stvaramo vozila koja nisu samo baterijska, već i uzbudljiva za vožnju i lijepa za gledanje ', izjavio je Koji Toyoshima, zamjenik glavnog direktora, tvornica ZEV, Toyota Motor Corporation.

Kao i novi električni SUV, Toyota će sljedeće godine predstaviti i BEV verzije svojih kombija Proace i Proace City. Iako će dolazak modela temeljenih na e-TNGA brzo razjasniti Toyotinu BEV-ovu ponudu, tvrtka ostaje predana pružanju niza elektrificiranih opcija, s hibridnim, priključnim hibridnim modelima i modelima s pogonom na vodikove gorivne članke. Cilj im je prodati 5,5 milijuna elektrificiranih automobila godišnje do 2025. godine.

Toyota u Europi planira do 2025. godine lansirati više od 60 novih ili ažuriranih elektrificiranih modela. Do tog datuma očekuje da će više od 70 posto prodaje biti hibridni modeli, a ostatak s po 10 posto svaki PHEV, BEV i FCEV modeli.

Novi električni SUV pridružit će se i brzorastućoj SUV liniji modela. Zajedno s modelom RAV4 sličnih dimenzija, koji se nudi s hibridnim i plug-in hibridnim pogonima, Toyotina linija crossover/SUV modela sada uključuje Yaris Cross (koji bi uskoro trebao biti predstavljen i u Hrvatskoj), C-HR, Highlander i Land Cruiser.