Razgovor umjesto tipkanja

Smart Cockpit računalo visokih performansi: Continental i Google Cloud opremaju aute generativnom AI

24.10.2023 u 11:18

Bionic
Reading

Zajedno s Volkswagenom, Continental je pustio u proizvodnju prvi centralni HPC za cijelu mrežu električnih modela ID. Samo do kraja 2024. godine 30 modela vozila različitih proizvođača sići će s proizvodne trake opremljena Continentalovim računalima visokih performansi

Continental je još u rujnu ove godine najavio partnerstvo s Google Cloudom tijekom svoje tiskovne konferencije na sajmu IAA Mobility 2023 u Münchenu. Zajedno, dvije tvrtke opremaju automobile generativnom umjetnom inteligencijom (AI), čineći Continental jednim od prvih automobilskih dobavljača koji će integrirati mogućnosti Google Clouda izravno u računala vozila.

Uz to, vozači mogu komunicirati sa svojim automobilom u prirodnom dijalogu. Bez obzira na to trebaju li vozači, na primjer, pomoć u pronalaženju pravog tlaka u gumama kada je automobil potpuno natovaren ili žele znati više o lokalnim zanimljivim mjestima na svom odredištu ili duž rute kada su na odmoru, generativna umjetna inteligencija može sakupiti potrebne informacije i odgovarati na pitanja vozača. Dvije tvrtke u partnerstvo unose svaka svoju stručnost, naime u automobilskoj industriji, softveru, umjetnoj inteligenciji i računalstvu u oblaku.

'Zajedno s Googleom, donosimo umjetnu inteligenciju u kokpit vozila i stvaramo intuitivno iskustvo za vozače. Na temelju našeg Smart Cockpit računala visokih performansi, očekujemo da će naše rješenje biti spremno za proizvodnju unutar samo 18 mjeseci razvoja. Ovo je način na koji naša vizija softverski definiranih vozila počinje postajati stvarnost,' rekao je Philipp von Hirschheydt, član Izvršnog odbora Continentala i voditelj sektora automobilske grupe, na tiskovnoj konferenciji tvrtke IAA Mobility.

Continental je na sajmu IAA Mobility u rujnu predstavio integraciju generativnog AI sustava u svoje rješenje Smart Cockpit High-Performance Computer (HPC) s pokaznim vozilom. Svojim rješenjem Continental opslužuje široko tržište – stručnjaci predviđaju da će u sljedećih deset godina prodaja računala za vozila visokih performansi iznositi nekoliko desetaka milijardi eura.

Automobili postaju inteligentniji

S generativnom umjetnom inteligencijom Continental i Google Cloud omogućuju intuitivno korisničko iskustvo u vozilu.

Google Cloudov sustav koji pokreće AI omogućava vozačima da zapravo razgovaraju sa svojim automobilom. Mogu pitati o hotelima ili turističkim atrakcijama duž svoje rute i još mnogo toga. Vozač će možda htjeti saznati više o određenoj povijesnoj zgradi u blizini. U ovom slučaju, sustav prikuplja detaljne informacije u stvarnom vremenu i reproducira ih vozaču poput audio vodiča u muzeju.

Vozač također može postavljati dodatna pitanja bez ponavljanja cijelog konteksta, konverzacijski generativni AI Google Clouda ispravno tumači kontekst. Continental osigurava da sustav ima pristup određenim informacijama o vozilu, kao što je priručnik za uporabu. To znači da čak može reći vozaču gdje je USB priključak ili koliki je potreban tlak u gumama kada je automobil potpuno natovaren. Generativna umjetna inteligencija Google Clouda omogućuje sustavu da neprestano uči, stvara novi sadržaj i prilagođava se preferencijama korisnika.

Daniel Holz, potpredsjednik za sjevernu regiju EMEA u Google Cloudu je izjavio: 'Kombinirati ćemo našu stručnost u softveru, umjetnoj inteligenciji i računalstvu u oblaku s Continentalovim dubokim poznavanjem automobilske industrije. Zajedno možemo stvoriti novu generaciju digitalnih automobilskih rješenja koja su praktičnija i poboljšavaju sigurnost za vozače i putnike.'

Smart Cockpit računalo visokih performansi: kombiniranje performansi i korisničkog iskustva

Time Continental nudi još jednu građevnu jedinicu za ekosustav od ceste do oblaka i proširuje funkcije za instrumente, zabavu i pomoć vozaču koje su unaprijed integrirane u njegov Smart Cockpit HPC. Time tvrtka smanjuje vrijeme i napor razvoja, složenost i troškove za proizvođače automobila. Smart Cockpit HPC kombinira korisničko iskustvo i performanse sustava, istovremeno ispunjavajući zahtjeve kupaca za tipičnim dizajnom kokpita s vozačevim i središnjim zaslonima. Sve to znači brzo vrijeme do tržišta – od primitka narudžbe do proizvodnje u 18 mjeseci.

Continental je bio prvi dobavljač koji je otvorio put arhitekturama vozila koje pokreće HPC. Zajedno s Volkswagenom, Continental je pustio u proizvodnju prvi centralni HPC za cijelu mrežu električnih modela ID. Samo do kraja 2024. godine 30 modela vozila različitih proizvođača sići će s proizvodne trake opremljena računalima visokih performansi tvrtke Continental.