Autonomna vozila

Prvi serijski automobil spreman za samostalnu vožnju! U suradnji s Uberom predstavljen poseban model Volvo XC90

Volvo i Uber su predstavili poseban model Volvo XC90 koji može voziti sam

Volvo i Uber su predstavili poseban model Volvo XC90 koji može voziti sam

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

Uz ugrađene rezervne sustave Volva, niz senzora na krovu i ugrađenih u vozilo dizajnirani su za Uberov sustav samostalne vožnje u urbanom okruženju

Da su autonomna vozila svakim danom sve bliža realnost, pokazuju Volvo i Uber, koji su jučer predstavili zajednički razvijen serijski automobil koji je sposoban voziti sam, što je sljedeći korak u strateškoj suradnji dvije tvrtke. Uber Technologies Inc. i Volvo Cars sklopili su inženjerski sporazum još 2016. godine i od tada su razvili nekoliko prototipova čiji je cilj ubrzanje razvoja autonomnih automobila. SUV, koji je jučer predstavljen, prvi je automobil koji je u kombinaciji s Uberovim sustavom za autonomno upravljanje sposoban potpuno samostalno voziti.

Osnovno vozilo XC90 opremljeno je ključnim sigurnosnim značajkama koje omogućuju Uberu da lako instalira vlastiti sustav samostalnog voženja, omogućujući moguće buduće uvođenje automobila koji se samostalno voze u Uberovoj mreži dijeljenja usluge prijevoza (ridesharing service). Najvažnije značajke autonomnog vozila Volvo Cars uključuju nekoliko rezervnih sustava za funkcije upravljanja i kočenja, kao i za napajanje baterija. Ako neki od primarnih sustava iz nekog razloga zakažu, rezervni sustavi su dizajnirani da odmah djeluju kako bi zaustavili automobil.

Volvo XC90 ima na niz senzora na krovu

Volvo XC90 ima na niz senzora na krovu

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

Uz ugrađene rezervne sustave Volva, niz senzora na krovu i ugrađenih u vozilo dizajnirani su za Uberov sustav samostalne vožnje kojim se sigurno upravlja i manevrira u urbanom (gradskom) okruženju. Kad je uparen s platformom vozila iz Volva, Uberov sustav za samostalno upravljanje može jednog dana omogućiti sigurnu i pouzdanu autonomnu vožnju bez potrebe za stručnjakom (mission specialist), posebno obučenim zaposlenikom Ubera koji upravlja i nadzire automobil u određenim područjima pogodnim za autonomni pogon.

  • +2

Volvo i Uber XC90

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

Håkan Samuelsson, predsjednik i izvršni direktor Volvo Carsa, izjavio je: 'Do sredine sljedećeg desetljeća očekujemo da će trećina svih automobila koje prodajemo biti potpuno autonomna.'

S druge strane, Eric Meyhofer, izvršni direktor Uber Advanced Technologies Group, rekao je: 'Rad u bliskoj suradnji s tvrtkama kao što je Volvo ključni je sastojak za učinkovitu izgradnju sigurnog, skalabilnog, samouslužnog voznog parka.'

Volvo Cars planira koristiti sličan koncept autonomnog osnovnog vozila za uvođenje svojih budućih autonomnih vozila u ranim 2020-im. Te tehnologije, koje će se predstaviti na sljedećoj generaciji modela Volvo temeljenih na platformi vozila SPA2, sadržavat će značajke dizajnirane da omoguće autonomni pogon bez nadzora u jasno označenim područjima kao što su autoceste i obilaznice.

Posebno opremljeni model Volvo VX90

Posebno opremljeni model Volvo VX90

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

Volvo Cars smatra da autonomna vožnja može generirati značajne potencijalne prednosti za sigurnost na cesti za društvo u cjelini kada svi automobili postanu autonomni. Do tog trenutka tehnologija može ponuditi kupcima bolji doživljaj vožnje oduzimanjem svakodnevnih zadataka kao što su zaustavljanje i vožnja u prometnim gužvama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!