sono motors

Nešto potpuno drukčije: Sion je izvorno električni automobil na solarni pogon

23.04.2019 u 10:41

Bionic
Reading

Bit će opremljen integriranim mogućnostima dijeljenja, što vlasniku omogućuje da ponudi vožnju putem aplikacije

Nakon što su utemeljitelji Sono Motorsa radili na realizaciji modela Sion, solarnog automobila, još od 2012., uspjeli su uz nekoliko crowdfunding kampanja prikupiti više od dva milijuna eura i konačno krenuti u serijsku proizvodnju. Ova njemačka startup tvrtka udružila se s National Electric Vehicle Sweden (NEVS) kako bi proizvela prvo serijsko električno vozilo na solarnu energiju u Saabovu bivšem pogonu u Trollhattanu u Švedskoj. Podsjetimo, NEVS je stekao imovinu tvrtke Saab Auto 2012. godine nakon kolapsa švedskog proizvođača automobila. Izvorno je NEVS i planirao proizvoditi električne automobile u Trollhattenu.

Proizvodnja Sion hatchbacka s petero vrata, koji izgledom podsjeća na MPV vozilo, počet će sljedeće godine, planiraju oko 43.000 automobila godišnje, a ukupno će se u razdoblju od osam godina izgraditi 260.000 vozila, priopćili su iz tvrtke Sono Motors.

Ovaj hatchback model dužine je 4,11 m, širine 1,79 m, visine 1,68 m, a težak je 1400 kilograma. Ima pogon na stražnjim kotačima, elektromotor od 160 KS, najveći okretni moment od 290 Nm te litij-ionske baterije, dok mu je krajnja brzina 140 km/h.

  • +12
Sion Izvor: Promo fotografije / Autor: Sono Motors

Model Sion ima solarne ćelije ugrađene u površinu stranica automobila. Baterija se može solarno puniti za maksimalnu udaljenosti od 34 km. Vozilo se također može puniti i putem električne mreže, što mu omogućuje domet od 250 km s punom baterijom. Dvosmjerna funkcija punjenja omogućuje Sionu i dobivanje električne energije i napajanje drugim vozilima ili spajanje na električnu mrežu kako bi se dopunio.

Nakon predstavljanja prototipa 2017., Sono provodi u Europi probne vožnje svog solarnog modela Sion, a izjavili su da će Sion biti opremljen integriranim mogućnostima dijeljenja, što vlasniku omogućuje da ponudi vožnju putem aplikacije.

Sion će koštati 25.500 eura, kazali su iz Sono Motorsa, a kažu i da su već zaprimili oko 9.800 narudžbi za ovaj automobil. I već postoje planovi za razvoj drugih modela vozila temeljenih na ovoj platformi vozila.