Studija

KIA je pokazala Futuron koncept: Električni SUV budućnosti

05.11.2019 u 14:06

Bionic
Reading

Novi potpuno električni Kia Futuron koncept osmišljen je kao 'sportski automobil na SUV platformi', a četiri elektromotora mu omogućuju pogon na svim kotačima

Kia je pokazala svoju novu dizajnersku studiju pod nazivom Futuron, a prema južnokorejskom proizvođaču ovako bi mogao izgledati njihov budući električni kupe crossover. Kia opisuje koncept kao 'sportski automobil na SUV platformi'.

Futuron ima prilično jedinstvene vanjske proporcije, dug je 4850 mm i visok 1550 mm. Tako je svojim dimenzijama ovaj crossover dug isto kao i BMW X5, ali visok samo kao MINI Countryman. Povišena visina od podloge uobičajena je za jedan SUV, ali vitka izdužena karoserija dizajn je češće viđen na niskim, uglađenim sedanima ili kupeima.

Ponovna interpretacija Kijine rešetke oblika 'tigrovog nos' dominira prednjim dijelom, što povećava cijelu širinu SUV-a i uključuje dugačku tanku LED svjetlosnu traku i više LED jedinica koje funkcioniraju kao prednja svjetla automobila.

Naziv Futuron spoj je riječi 'budućnost' i 'dalje, a Kia kaže kako se u ovom slučaju navodi aspekt 'upaljenosti' električnih vozila. Kao takav, Futuron se pokreće 'baterijom velikog kapaciteta' koja se nalazi ispod podnice automobila. Kia kaže da Futuron pokreće četiri motora na sva četiri kotača, koji na vozačev dodir na papučicu gasa isporučuje ubrzanje poput 'munje'. Međutim, Kia nije dala preciznije podatke o performansama.

Kia također tvrdi da Futuron ima funkciju autonomne vožnje razine 4, koja vozaču omogućuje potpunu kontrolu nad vozilom u uvjetima vožnje na cesti. Ta je tehnologija omogućila Kiji da dizajnira kabinu oko svojih putnika, a to nadilazi zadataću same vožnje. Dva prednja sjedala mogu se usmjeriti u položaj za odmaranje, poput sjedala u prvoklasnoj kabini jednog zrakoplova, kaže Kia, dok se upravljač također uvlači u nadzornu ploču.

Sama nadzorna ploča proteže se od vozačevih vrata i ulazi u središnju konzolu stvarajući izgled plutajućeg luka. Na to se projicira grafičko korisničko sučelje (GUI), koje pokreće umjetna inteligencija (AI) kako bi se izbjeglo korištenje fiksnih fizičkih prikaza.

Kia Futuron koncept Izvor: Promo fotografije / Autor: Kia