3D tehnologija

Jaguar Land Rover razvija napredni 3D head-up zaslon

Trodimenzionalni zasloni u automobilu budućnost su vrijedna 30 milijardi dolara

Trodimenzionalni zasloni u automobilu budućnost su vrijedna 30 milijardi dolara

Izvor: Promo fotografije / Autor: JLR

Osim sigurnosti, JLR također tvrdi da bi takvi zasloni mogli ponuditi potpuno jedinstvenu i osobnu zabavu putnicima u 'potpuno autonomnoj budućnosti'

Britanski proizvođač automobila Jaguar Land Rover udružio se sa Sveučilištem u Cambridgeu u razvoju koncepta trodimenzionalnog head-up zaslona, koji će služiti i kao sigurnosni sustav, ali i za zabavu putnika. Razvijena u ulaganju sa sveučilišnim Centrom za naprednu fotoniku i elektroniku (Centre for Advanced Photonics and Electronics ili CAPE), tehnologija prvenstveno nastoji poboljšati vremena reakcije vozača projicirajući upozorenja povećane stvarnosti u njegov vidokrug. Nedavno smo pisali o nastojanjima njemačkog proizvođača Boscha u proizvodnji takvih 3D zaslona, u poslu budućnosti koji će vrijediti 30 milijardi dolara. A očito i drugi proizvođači, prvenstveno oni koji proizvode automobile, neumorno razvijaju svoja rješenja.

JLR inženjeri tvrde da upotreba 3D zaslona služi za poboljšanje vremena reakcije omogućavajući vozaču da 'prirodnije' reagira na opasnosti i zahtjeve. Tehnologija ih može upozoriti na napuštanje vozne trake i nadolazeće opasnosti, kao i davati upute o satelitskoj navigaciji i poboljšati vidljivost u zahtjevnim uvjetima.

JLR radi na razvoju svojeg rješenja 3D zaslona

JLR radi na razvoju svojeg rješenja 3D zaslona

Izvor: Promo fotografije / Autor: JLR

Tehnologija praćenja glave i očiju osigurala bi korisnicima da mogu vidjeti 3D efekte bez upotrebe naočala u kinematografskom stilu, no trenutno ostaje nejasno hoće li vozači i putnici koji zbog problema s očima ne mogu vidjeti 3D efekte u filmovima moći koristiti tu tehnologiju.

Osim sigurnosti, JLR također tvrdi da bi takvi zasloni mogli ponuditi potpuno jedinstvenu i osobnu zabavu putnicima u 'potpuno autonomnoj budućnosti'. Filmovi, detalji putovanja i lokalne znamenitosti - sve su to potencijalni dijelovi 3D razvoja.

Trodimenzionalni zasloni služit će i putnicima za zabavu kada dođe vrijeme autonomnih vozila

Trodimenzionalni zasloni služit će i putnicima za zabavu kada dođe vrijeme autonomnih vozila

Izvor: Promo fotografije / Autor: JLR

Valerian Meijering, istraživač sučelja ljudskog stroja i head-up zaslona za JLR, kaže da ta tehnologija 'ne samo što pruža mnogo bogatiji doživljaj kupcima, već je i dio naše mape puta Destination Zero; pomažući nam na putu prema sigurnijoj, intuitivnijoj i pametnijoj budućnosti'.

Destination Zero, koncept koji podržava JLR, utopijska je vizija sigurnije, zdravije i ekološke automobilske budućnosti - koncept u kojem ova 3D tehnologija ima rezervirano mjesto.

Drugi koncept u kojem se nalazi je onaj tvrtke Smart Cabin i tvrtka se nada da će se stvoriti 'personalizirani prostor unutar vozila za vozača i putnike s poboljšanim značajkama sigurnosti, zabave i pogodnosti'. Trenutno nema naznaka kada bi se ova tehnologija mogla pojaviti kao radni koncept.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!