test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo VW T-Roc 1.5 TSI EVO DSG Style: Izuzetno uvjerljiv osvježeni kompaktni crossover B-segmenta

24.08.2022 u 08:03

Bionic
Reading

Ovaj se model u paleti VW crossover/SUV modela smjestio između većeg VW Tiguana i nešto manjih VW T-Crossa i VW Taiga

Volkswagen je svijetu predstavio facelift verziju modela T-Roc u studenom prošle godine, a mi smo ga vozili na hrvatskoj premijeri u svibnju ove godine. Tada smo isprobali T-Roc 1.0 TSI Life, model s najslabijom verzijom trocilindričnog benzinskog TSI motora, snage 110 KS (81 kW), s prednjim pogonom i ručnim 6-stupanjskim mjenjačem.

Sada smo na jednotjednom testu imali T-Roc 1.5 TSI EVO DSG Style, s 1,5-litrenim četverocilndričnim turbo motorom snage 150 KS i automatiziranim 7-stupanjskim DSG mjenjačem s dvije spojke.

Inače, T-Roc je najprodavaniji model Volkswagena u posljednje četiri godine. Od pojave na tržištu 2017. godine, T-Roc je do danas prodan u preko milijun komada. Ti dobri rezultati su se preslikali i na naše tržište, pa je 2021. VW T-Roc sa 1167 primjeraka (udio 2,46 posto) bio 6. najprodavaniji model osobnog automobila ili 2. najprodavaniji VW kod nas. Ove godine u prvih sedam mjeseci, unatoč standardnih problema s isporukama, T-Roc je prodan u 596 primjeraka ili 9. je najprodavaniji model s udjelom od 2,06 posto (3. među VW modelima).

Volkswagen T-Roc 1.5 TSI EVO DSG Style Izvor: tportal.hr / Autor: Zvonimir Martinčević

VW T-Roc kompaktni je crossover B-segmenta koji se u paleti VW crossover/SUV modela smjestio između većeg VW Tiguana i nešto manjih VW T-Crossa i VW Taiga (iako je u dužinu ovaj crossover/SUV coupé čak i nešto duži). Ono što svakako treba naglasiti su njegove tri verzije; osnovni model T-Roc, izuzetno sportski T-Roc R uveden na tržište krajem 2019. godine te model T-Roc Cabrio, s krovom koji se spušta, uveden od proljeća 2020. godine.

Vanjski izgled, struktura i dimenzije

Osvježeni T-Roc se može pohvaliti svježim dizajnom, inovativnim sustavima potpore i brojnim digitalnim uslugama. Vanjske linije novog T-Roc sada su izoštrene i čine njegov nedvojbeni crossover dizajn još upečatljivijim.

LED glavna svjetla i zatamnjena stražnja svjetla dio su serijske opreme. Naš je model imao standardna LED Plus glavna svjetla, dok su IQ LIGHT s matrix LED glavnim svjetlima i osvijetljenim letvicama rešetke hladnjaka, kao i grupa stražnjih svjetla nove grafičke strukture s dinamičnim žmigavcima, dostupni na zahtjev.

Tehničku osnovu T-Roca pruža modularna poprečna MQB A1 platforma (Modular Transverse Toolkit ili MQB) Volkswagen grupe, koja mu omogućuje i verziju s pogonom na sva četiri kotača za razliku od Taiga i T-Crossa. Osim toga, Taigo je baziran na MQB A0 platformi, koja je usavršena kako bi odgovarala posebno kompaktnim VW modelima. Stoga bismo mogli reći da je T-Roc, uvjetno rečeno, SUV verzija VW Golfa iz C-segmenta.

Prema vanjskim dimenzijama, duljinom od 4236 mm T-Roc se nalazi negdje između dužeg Taiga (4266 mm) i kraćeg T-Crossa (4108 mm). Dugi međuosovinski razmak od 2590 mm (T-Roc R ima 2594 mm, a VW Taigo 2554 mm) svim putnicima pruža udoban, blago povišen položaj sjedenja. Širina mu je 1819 mm, a visina 1584 mm (T-Roc R 1559 mm, a VW Taigo 1518 mm). Težina testnog modela je 1358 kg. Volumen prtljažnika T-Roca je 445 l (T-Roc R 329 l), koji preklapanjem naslona stražnje klupe raste do maksimalnih 1290 l (T-Roc R 1237 l).

Naš je testni T-Roc imao atraktivne doplatne crne lakometalne naplatke 'Grange Hill' (7Jx18), s ljetnim gumama Bridgestone Turanza T001 dimenzija 215/50R18, koje jako lijepo drže T-Roc na cesti. Atraktivna je i boja našeg testnog modela: Pure White bijela s kontrastnim crnim krovom.

Unutrašnjost

Unutrašnjost je našeg testog Style modela je sada puno profinjenija, s visokokvalitetnim materijalima, redizajniranim zaslonom infotainment sustava te serijskim Digital Cockpitom.

Obloge vrata od visokokvalitetne tkanine dio su serijske opreme. U linijama opreme Style (i R-Line) obloge vrata i nasloni za ruke presvučeni su umjetnom kožom te ih krase dizajnerski prošivi, kao i naslone za glavu. Još jedna značajka linije opreme Style središnji su paneli udobnih sjedala od tkanine ArtVelours. Sve se to dobro uklapa s Titan crnom bojom unutrašnjosti i kontrolnom pločom.

Naš je Style model imao Chrome paket interijera s dekorativnim umetcima 'Deep Iron Gray' na instrumentnoj ploči i oblogama vratiju sprijeda.

Mjesta straga ima komotno za dvije odrasle opsobe, dok se na središnje, rekli bismo pomoćno sjedalo, može smjestiti privremeno još jedna osoba. Naravno, ipak je riječ o kompaktnom vozilu.

Uz površinu s podlogom od pjene i prepoznatljive prošive, nova instrumentna ploča donosi moderne i vrhunske istaknute značajke dizajna u unutrašnjost osvježenog T-Roca. Kompaktni SUV serijski dolazi s digitalnim kombiniranim instrumentom koji je opcijski dostupan do veličine od 10,25'' kao Digital Cockpit Pro s TFT zaslonom, u našem slučaju u razini opreme Style je on standardan. Uz prikaz informacija o vozilu, tu je i prikaz navigacijskih funkcija i sustava pomoći.

Višenamjensko kolo upravljača također je dio serijske opreme, a krasi ga novi dizajn koji pridonosi intuitivnom upravljanju vozilom.

  • +40
Volkswagen T-Roc 1.5 TSI EVO DSG Style Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Sustavi potpore

Što se tiče povezivosti i digitalizacije osvježeni T-Roc serijski je opremljen naprednim sustavim potpore kao što su sustav nadzora okoline (Front Assist) i potpora zadržavanja vozila na voznom traku (Lane Assist). K tomu, novi IQ.DRIVE Travel Assist i prediktivna automatska regulacija razmaka pružaju potporu pri upravljanju, kočenju i ubrzanju pri brzinama do 210 km/h. Integracijom signala prednje kamere te GPS podataka i podataka karte, sustav upravljanja vozilom može uključivati lokalne podatke o ograničenju brzine, oznake za kraj naselja, križanja i kružne tokove.

Zaslon infotainment sustava sada je dizajniran kao tablet. U našem slučaju Touch-Screen ekran u boji infotainment sustava ima dimenzije od 8,0 inča.

Novi T-Roc opremljen je trećom generacijom MIB3 (Modular Infotainment Toolkit), što omogućuje upotrebu čitavog niza online funkcija i usluga. Usluge We Connect Plus mogu se godinu dana besplatno koristiti diljem Europe kao dio standardnog paketa. To znači da su dostupni online upravljanje govornim naredbama normalnim govorom kao i streaming usluge. Funkcije Apple CarPlay™ i Android Auto™ također se po želji mogu bežično integrirati u sustav upravljanja putem aplikacije Connect Wireless.

U našem slučaju riječ je o doplatnom navigacijskom sustavu 'Discover Media', koji uključuje 'Streaming & Internet', 6 zvučnika, 'Dynamic Road Sign Display', App-Connect uključujući App-Connect Wireless za Apple CarPlay - kopiranje aplikacija mobilnog uređaja na zaslon radio ili radio/navi uređaja (moguće verzije povezivanja: Android Auto - (min.Android 5.0-Lollipop)-aplikacije odobrene od strane Google-a; CarPlay - (Siri aktiviran)-aplikacije odobrene od strane Apple-a; App-Connect Wireless isključivo uz Apple CarPlay -sustav prepoznavanja prometnih znakova -multifunkcijska kamera (senzor).

Pogonski sklop 1.5 TSI EVO DSG snage 150 KS

Osvježeni T-Roc nudi na izbor učinkovite TSI i TDI motore, ali i opcijski 4MOTION pogon na svim kotačima. Tako sada možete birati između tri TSI i dva TDI motora. Ovisno o odabranom pogonu, prednju osovinu pogoni 6-stupanjski ručni mjenjač ili automatizirani 7-stupanjski mjenjač s dvije spojke DSG.

Maksimalna izlazna snaga 1,5-litrenog četverocilncričnog benzinskog turbo TSI motora je 150 KS (110 kW), najvećeg okretnog momenta od 250 Nm pri 1500 – 3500 okr./min. Rekli smo da je pogon našeg testnog modela na prednja dva kotača, a mjenjač je automatizirani 7-stupanjski DSG mjenjač s dvije spojke.

O 7-brzinskom DSG mjenjaču već je ispisano mnogo stranica, a možemo ga samo pohvaliti jer u kombinaciji s ovim motorom, kojem doista ne nedostaje snage, isti djeluje posebno učinkovito.

Kao alternativa pogonu na prednje kotače, vrhunski prijenos snage osigurava pogon na sve kotače 4MOTION u kombinaciji s dizelskim motorom od 150 KS (110 kW), dok 2,0-litreni TSI motor snage 190 KS (140 kW) serijski dolazi u kombinaciji s pogonom 4MOTION.

Naš testni T-Roc ubrzava od 0 do 100 km/h za 8,3 s, a krajnja brzina mu je 207 km/h. Volkswagen navodi i sljedeće podatke o kombiniranoj emisiji CO2 od 138 g/km te potrošnji u mješovitim uvjetima vožnje od 6,1 l/100 km, sve prema WLTP ciklusu.

Što se cijena tiče, ulazni model T-Roc 1.0 TSI Life u Hrvatskoj kreće s cijenom od 184.746 kn. Model 1.0 TSI Style starta s cijenom od 206.464 kn, dok model T-Roc 1.5 TSI EVO DSG Style 150 KS kreće od 239.525 kn. Naš testni model VW T-Roc 1.5 TSI EVO DSG Style sa svom dodatnom opremom stoji 256.132 kn sa svim davanjima.