test

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Renault Koleos: Luksuzni, klasično lijep i moderan SUV s 4WD pogonom

14.07.2020 u 09:30

Bionic
Reading

Isprobali smo najjaču izvedbu Koleosa s turbo motorom Blue dCi 190 X-Tronic 4WD snage 190 KS s pogonom na sve kotače i X-tronic CVT bezstupanjskim mjenjačem

Renaultov najveći SUV iz njihove proizvodne palete, model Koleos, zaokružuje trilogiju crossover/SUV modela koja počinje s najmanjim Capturom te nešto većim Kadjarom. A povod našem jednotjednom testu ovaj je put osvježena druga generacija Koleosa, koja je na tržištu dostupna od kraja prošle godine. Za test smo odabrali i najopremljeniju i najjaču verziju Koleosa oznake Initiale Paris Blue dCi 190 X-Tronic 4WD, no prije nego vam prenesemo svoje dojmove prisjetimo se geneze ovog modela od samog početka.

Nakon što je Renault prvi put pokazao koncept SUV modela Koleos na Salonu automobila u Parizu rujnu 2006. proizvodna verzija istoimenog modela pojavila se na tržištu najprije u jugoistočnoj Aziji ujesen 2007., dok je u Europu stigao krajem ljeta 2008. Nije tajna da su mnogi ovaj model Renaulta teško mogli povezati s tadašnjim modelima francuskog proizvođača, no odgovor je ležao u činjenici da je Koleos razvijen u suradnji dizajnerskog odjela Renault i dizajnerskog centra Renault Samsung Motors u Južnoj Koreji. U istočnoj Aziji vozilo se tada prodavalo pod imenom Samsung QM5, svoju je platformu dijelio s Nissan X-Trailom, a proizvodio se u glavnom pogonu tvrtke Samsung u korejskom Busanu.

Renault je predstavio drugu generaciju Koleosa na Salonu automobila u Pekingu 2016., a SUV peterosjed se ponovno temeljio na Nissanu X-Trailu. Na europsko tržište stigao je u ljeto 2017. godine, a u istočnoj Aziji je Koleos druge generacije poznat pod imenom Samsung QM6. Osvježena druga generacija Koleosa predstavljena je na kineskom Salonu automobila u Šangaju 16. travnja 2019. godine. Iako je izvana osvježena verzija Renault Koleosa doživjela optički vrlo suptilne promjene u odnosu na svog prethodnika, najznačajnija je vijest da su sada u ponudi dva nova dizelska motora, a benzinski motori ili elektrificirani pogoni još nisu dostupni. Naravno, ima tu još promjena, poput novih sjedala i nove opreme, ali o tome nešto kasnije u ovom tekstu.

Vanjski dizajn i dimenzije

Temeljen na CMF-C modularnoj platformi Renault Kadjara, Koleos je ipak duži, s velikim prtljažnikom, ali je i dalje vozilo s pet sjedala, između ostalog, kako ne bi bio izravna konkurencija Renault Espaceu ili Grand Scénicu, koji su ipak u kategoriji monovolumena ili MPV-a.

Vanjske dimenzije Koleosa su sljedeće: duljina 4673 mm, širina 1843 mm (s vanjskim retrovizorima 2063 mm), visina s krovnim šinama je 1667 mm, a međuosovinski razmak 2705 mm. Visina vozila od podloge je 189 mm, dok mu je prednji terenski ulazni kut 18,4°, a stražnji odlazni kut 24,7°. Na našem testnom modelu su montirane aluminijske felge veličine 19 cola, s Continental PremiumContact 6 gumama dimenzija 225/55R19. Težina samog vozila u našem slučaju je 1845 kg, u što je uračunata težina vozača od 68 kg, prtljaga 7 kg i spremnik goriva do 90 posto napunjenosti (prema RL 92/21/EEC normi). Gledamo li samo prtljažnik, njegov je volumen prema VDA normi 498 litara, a kada se preklope nasloni stražnjih sjedala raste na 1706 litara.

Osvježeni Renault Koleos može se prepoznati po revidiranoj prednjoj rešetki i novim 'pregačama' na prednjoj i stražnjoj strani. Ono što je prilično uočljivo su terenske zaštitne aluminijske ploče sprijeda i straga, koje visoko ulaze u donji dio oba branika. Osvježeni Koleos zadržava prepoznatljive i upečatljive značajke poput kromiranih letvica koje se horizontalno protežu bočno pri vrhu prednjih blatobrana, čineći da poklopac motora izgleda duže. Tu su i novi kromirani bočni ukrasi pri dnu prednjih i stražnjih vrata. Izvrsna prednja svjetla nose oznaku LED PURE VISION, a tu je karakterističan svjetlosni potpis novih Renaultovih modela u u obliku slova 'C'. Stražnji kraj obilježavaju lijepo oblikovana LED svjetla, dok je treće stop svjetlo sada nešto duže.

Sve u svemu, Koleos je moderan i klasično lijep terenac, koji svojim vanjskim dimenzijama i dizajnerskim rješenjima oslikava sve ono što ovaj francuski proizvođač automobila prezentira svojom najnovijom generacijom modela. U svakom slučaju, ako je prva generacija bila Koleosa, rekli bismo, bila neuvjerljiva svojim izgledom koji je očito bio kompromis namijenjen istočnoazijskom tržištu, sada je Koleos europeizirana verzija koja svakako može zadovoljiti istančane ukuse europskih kupaca.

Unutrašnjost kabine

Kako je naša testna verzija bila ona najopremljenija i najluksuznija verzija opreme Initiale Paris, tako je i sasvim očekivan luksuz unutrašnjosti kabine na koji smo već naviknuli kada je riječ o ovoj razini opreme. Nova svijetlokrem sjedala od izvrsne Nappa kože većim su dijelom izvedena od perforirane kože, pa iako nisu oblikovana u sportskom smislu, ona su prvenstveno osmišljena kao udobna sjedala za duža putovanja. Sjajna je stvar da osim grijanja, prednja dva sjedala imaju i funkciju hlađenja, koja jako dobro dođe u vrućim ljetnim mjesecima. Prednja sjedala električno su podesiva, imaju mogućnost i grijanja, a vozačevo sjedalo uključuje i masažnu funkciju. Osim toga, prednja sjedala se daju i produljiti u vodoravnom prednjem dijelu, pa ćete si svakako pronaći najbolji položaj nogu i po nagibu i po duljini. Stražnja klupa dovoljno je prostrana, rekli bismo i da nudi izuzetno puno prostora za koljena putnicima straga, a i ima podesiv nagib naslona, zbog čega je savršena za dulje vožnje. Koleos se doista može pohvaliti velikom prostranošću i praktičnosti što se tiče unutrašnjosti kabine.

Atraktivni detalji izrađeni od matiranog kroma ukrašavaju volan, ručicu mjenjača i mlaznice za odvod zraka. Materijali ploče s instrumentima i ploče vrata također izgledaju plemenito i elegantno.

R-LINK 2 sat-navigacijski i multimedijski sustav dostupan je u dva formata zaslona, 7-inčnom vodoravnom ili kao u našem slučaju; vertikalnom zaslonu od 8,7 inča. Kompatibilan je s Apple CarPlay i Android Auto, značajka umnožavanja pametnog telefona na zaslonu sada je vertikalna za lakše čitanje, uz prikaz na cijelom zaslonu Apple CarPlay. Novi Koleos sadrži sustav prepoznavanja glasa koji se aktivira s upravljača kako bi se upravljalo sat-nav, telefonskim pozivima, aplikacijama, e-mailovima i radiom. Na R-LINK trgovini dostupan je i katalog aplikacija dizajniranih za automobilsku upotrebu, uključujući navigacijski sustav utemeljen na zajednici i vrlo popularan Waze. Oba USB utikača sada su smještena ispod središnje konzole, u dnu ručice mjenjača, što je praktično rješenje. Treba spomenuti i izvanredan BOSE® Surround Sound System + R-Sound efekt s 12 zvučnika.

I ako smo za središnji multimedijalni zaslon rekli da je izvrstan, ne možemo se oteti dojmu da je trodjelna vozačeva instrumentna ploča u koju je ugrađen 7-inčni TFZ zaslon u boji slabiji dio dizajnerskih rješenja Koleosa. Nije stvar u funkcionalnosti, već u tome da dvije bočne pregrade ograničavaju dizajnersku maštovitost današnjih modernijih rješenja instrumentne ploče. No, nemojte se bojati da nećete moći izvući sve ono što vam kao vozaču treba što se tiče korisnih informacija na instrumentnoj ploči. Slična rješenja se nalaze i u ostalim Renaultovim modelima, ali vjerujemo da Renault zna što radi.

Sustavi pomoći vozaču

Od sustava pomoći vozaču spomenut ćemo samo neke, kao što su: Aktivni tempomat, LDW - sustav upozorenja o promjeni voznog traka, Sustav za nadzor mrtvog kuta, Pomoć pri parkiranju 360°, kamera za vožnju unatrag, Upozoritelj za sigurnosni razmak, Sustav aktivne pomoći pri kočenju u nuždi s prepoznavanjem pješaka pri gradskoj vožnji, Automatsko uključivanje pokazivača smjera u slučaju nesreće ili naglog kočenja, Sustav za prepoznavanje umora vozača, Senzor za kišu i automatsko uključivanje svjetala, Sustav za nadzor tlaka u gumama, Automatska parkirna kočnica, Sustav za upozorenje na frontalni sudar, Upozoritelj za prekoračenje brzine s prepoznavanjem prometnih znakova, Sustav za nadzor mrtvog kuta, Sustav za pomoć pri parkiranju sprijeda i straga, kamera za vožnju unatrag i sustav parkiranja bez ruku Easy Park Assist+, Automatsko uključivanje/isključivanje dugih svjetala.

Blue dCi 190 X-Tronic All Mode 4x4-i

U uvodu smo rekli da osvježeni Koleos zasad ima na raspolaganju samo dva nova dizelska motora: Blue dCi 150 X-Tronic i Blue dCi 190 X-Tronic. Oba motora se sastavljaju u Renaultovoj tvornici u Cléonu (Normandija, Francuska) i kako francuski proizvođač automobila navodi 'oni su utjelovljenje znanja i inovacijskog naboja Grupe'. Verzija od 150 KS dostupna je samo s prednjim pogonom, a verzija sa 190 KS samo s promjenjivim pogonom na sve kotače. Obje jedinice su standardno povezane s kontinuirano promjenjivim X-tronic prijenosom i opremljene su SCR katalitičkim pretvaračem i filtrom čestica. Dizajnirani su tako da primjetno smanjuju vrijednosti CO₂ stare jedinice od 175 KS koju zamjenjuju. Renault sada navodi podatak o 143 i 150 grama po kilometru (NEDC), odnosno 165–159 i 187–180 g/km prema WLTP ispitnom protokolu.

Naša testna verzija Koleosa imala je ovu najjaču izvedbu, a radi se o četverocilndričnom turbo motoru obujma 1995 cm³ s direktnim Common Rail sustavom ubrizgavanja goriva. Snaga mu je 190 KS (140 kW), uz najveći okretni moment od lijepih 380 Nm pri 1750 okr./min. Pogon na sve kotače omogućen je X-tronic CVT bezstupanjskim mjenjačem, koji se u ručnom modu mijenjanja stupnjeva prijenosa 'rasteže' na sedam simuliranih brzina. Iako snage u ovom motoru ne nedostaje, ne može se reći da mu je najjači forte samo ubrzanje, koje od 0 do 100 km/h iznosi 10,1 sekundi, a iz položaja mirovanja do 1000 metara mu treba 31,7 sekundi, uz krajnju brzinu od 198 km/h. Rekli bismo da je, pogotovo ova luksuzna izvedba Initiale Paris prije svega namijenjena za udobnu 'gospodsku' vožnju, a ne za neku naročitu jurnjavu. I to smatramo sasvim opravdanim. Proizvođač navodi i podatak o potrošnji goriva od 5,8 l/100 km.

Pametni All Mode 4x4-i pogon na sva četiri kotača kod naše testne verzije Koleosa je dizajniran i razvijen od strane Alijanse Renault-Nissan. Ovaj sustav integralnog pogona osigurava stalnu kontrolu prianjanja između kotača i tla, kako bi se osigurala maksimalna vozna sposobnost u svim situacijama. Novi Koleos vozačima omogućuje ručni odabir načina prijenosa: pogon samo na prednjim kotačima (2WD) bez obzira na uvjete prianjanja na cesti, smanjujući potrošnju goriva; Automatski (4WD) način rada: elektronika u vozilu automatski upravlja raspodjelom momenta između prednje i stražnje osovine, u skladu s prianjanjem i uvjetima vožnje (do 50 posto okretnog momenta može se prenijeti na stražnje kotače); LOCK način (4WD) u kojem je središnji diferencijal zaključan i osigurava raspodjelu momenta od 50/50 između prednjih i stražnjih kotača. Ovaj način rada može se koristiti samo u ekstremnim uvjetima i uvjetima slabog prianjanja (snijeg, blato, prašina, pijesak, kamena podloga) i djeluje samo pri smanjenoj brzini. Automatski se isključuje iznad 40 km/h i svaki put kad se motor ponovno pokrene.

Treba reći i da je prednji ovjes Koleosa MacPherson, a stražnji multilink. Naravno, Koleos s pogonom na sva četiri kotača ne treba tretirati kao ekstremno terensko vozilo, već jako praktičan SUV koji će vas posve sigurno izvući i iz težih terenskih situacija. Da bi doista i bio pravi terenac trebao bi mu reduktor spore/brze, ali i složeniji ovjes, ali Koleosu to i nije osnovna namjena. Ovo je SUV u pravom smislu riječi, koji je vrlo ugodan za vožnju, siguran, prostran, a u ovoj izvedbi Initiale Paris i prilično luksuzan po pitanju unutrašnjeg uređenja i opremljenosti. Njegov vanjski izgled, rekli smo već, jako je privlačan i klasično lijep i moderan. Osim toga, Renault u Hrvatskoj nudi bez naknade i jamstvo od 5 godina ili 150.000 km u vrijednosti od 15.000 kn.

Što se cijene tiče, Koleos ZEN Blue dCi 150 X-Tronic kreće po cijeni od 246.900 kn, a naša testna verzija INITIALE PARIS Blue dCi 190 X-Tronic 4WD s dodatnom opremom (Paket Winter IP, koji uključuje grijano vjetrobransko staklo i grijani upravljač, te metalik boju Crvena Millesime) stoji sa svim davanjima (i popustom od 12.000 kuna) ukupno 359.225 kn.

  • +55
Renault Koleos Initiale Paris Blue dCi 190 X-Tronic 4WD Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.