DS 3 Crossback

SUV po francuskoj mjeri: Potpuno drukčiji i neovisan

15.03.2019 u 15:10

Bionic
Reading

Francuska premium marka nastoji novim modelom DS 3 Crossback pronaći svoje mjesto na tržištu

DS 3 Crossback predstavljen je na prošlogodišnjem autosalonu u Parizu, a na tržištu se očekuje početkom svibnja ove godine. Kako su Francuzi iz PSA grupe zamislili ovaj model, mogli smo vidjeti još 2017., kad je predstavljen njegov 'veći brat', model DS 7 Crossback.

DS 3 Crossback je drugi model od planiranih šest modela DS do 2023. A jedan od glavnih razloga za ulazak na tržište ovog modela prodaja je u segmentu premium kompaktnih SUV-ova i crossovera u Europi 2018., koja je zabilježila rezultat od 530.566 komada. To je 10 posto ukupnog tržišta SUV-ova i crossovera od više od 5,3 milijuna komada, a očekuje se i daljnji rast. U tu kategoriju spadaju i subkompaktni crossoveri poput modela Audi Q2 i Mini Countryman, a oni su manji od kompaktnih premium vozila iz te dvije kategorije i njihova dužina kreće se oko 4,2 do 4,3 metra. I upravo u toj niši francuska premium marka DS nastoji novim modelom DS 3 Crossback pronaći svoje mjesto. Prema DS-u, ova dva modela izravna su konkurencija DS 3 Crossbacku. Prije svega, njihovo ciljano tržište ovim modelom svakako je Kina, ali niti europski dio tog kolača neće se olako prepustiti konkurenciji.

Novi DS 3 Crossback Izvor: Promo fotografije / Autor: DS Automobiles

Sa samo 4118 mm vanjske dužine, on je kraći od svojih izravnih konkurenata, a u skladu s tim je i njegov međuosovinski razmak neznatno kraći; 2560 mm. Širok je 1791 mm i visok 1534 mm. Izrađen je na novoj zajedničkoj modularnoj platformi CMP (common modular platform) PSA grupe, na kojoj se baziraju, osim DS-a, Peugeot, Citroën te Opel (Vauxhall). Na njoj je izgrađen i novi Peugeot 208 te buduća Opel Corsa. Prema riječima šefa dizajna DS-a Thierryja Métroza, željeli su napraviti automobil koji je potpuno drukčiji, neovisan. I DS 3 Crossback to svakako jest. Naročito kad je riječ o unutrašnjosti, u kojoj osim prilično luksuznih i udobnih sjedala od kože i alkantare dominiraju umjetničkim šarmom posebno armaturna ploča i središnja konzola, od kojih su obje prekrivene visokokvalitetnim romboidnim uzorcima.

Što se motora tiče, na izbor je trocilindrični 1,2-litreni benzinski PureTech snage 100, 130 i 150 KS. Najslabija verzija ima ručni 6-stupanjski mjenjač, dok se za dvije jače verzije nudi 8-brzinski automatski mjenjač. Četvrti motor je četverocilindrični dizelski snage 100 KS s ručnim 6-stupanjskim mjenjačem. Peti motor, koji dolazi u jesen, potpuno je električni motor E-Tense snage elektromotora 100 kW (136 KS) koji se napaja litij-ionskom baterijom od 50 kWh, za koju se očekuje da će pokriti više od 300 km u WLTP ciklusu. Punjenje do 80 posto baterije moguće je u 30 minuta putem brzog punjača od 100 kW. Vozač može birati između tri načina vožnje: Sport, koji koristi svih 100 kW, Normal, koji koristi 80 kW, te Eco, koji koristi samo 60 kW od ukupne snage motora.

  • +7
Novi DS 3 Crossback Izvor: Promo fotografije / Autor: DS Automobiles