razvoj održivih tehnologija

[FOTO/VIDEO] Volvo testira novu tehnologiju bežičnog punjenja, poznatu iz svijeta mobilnih uređaja

09.03.2022 u 13:12

Bionic
Reading

Punjenje počinje automatski kada se kompatibilno vozilo parkira preko podloge za punjenje ugrađene na ulici, što vozačima omogućuje praktično punjenje bez izlaska iz automobila

Volvo Cars je objavio kako integrira i testira novu tehnologiju bežičnog punjenja u živom gradskom okruženju zajedno s odabranim partnerima, procjenjujući njezin potencijal za buduće električne automobile.

Tijekom trogodišnjeg razdoblja, mali vozni park potpuno električnih automobila Volvo XC40 Recharge koristit će se kao taksi od strane Cabonlinea, najvećeg taksi operatera u nordijskoj regiji, a punit će se bežično na postajama u Göteborgu u Švedskoj.

Test bežičnog punjenja jedan je od mnogih projekata zacrtanih u okviru strateške inicijative Gothenburg Green City Zone, u okviru koje se određena područja unutar grada koriste kao testne stanice za razvoj održivih tehnologija.

Volvo testira novu tehnologiju bežičnog punjenja Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

'Gothenburg Green City Zone omogućuje nam da isprobamo uzbudljive nove tehnologije u stvarnom okruženju i procijenimo ih tijekom vremena za potencijalno buduće šire uvođenje,' rekao je Mats Moberg, voditelj istraživanja i razvoja u Volvo Cars. 'Testiranje novih tehnologija punjenja zajedno s odabranim partnerima dobar je način za procjenu alternativnih opcija punjenja za naše buduće automobile.'

Podloge za punjenje ugrađene na ulici

Stanice za punjenje korištene u testu isporučuje Momentum Dynamics, vodeći pružatelj bežičnih sustava električnog punjenja. Punjenje počinje automatski kada se kompatibilno vozilo parkira preko podloge za punjenje ugrađene na ulici, što vozačima omogućuje praktično punjenje bez izlaska iz automobila.

Stanica za punjenje šalje energiju kroz podlogu za punjenje, koju preuzima prijemna jedinica u automobilu. Za jednostavno poravnavanje automobila s podlogom za punjenje, Volvo Cars će koristiti svoj sustav kamera od 360 stupnjeva. Za potpuno električne automobile XC40 Recharge, snaga bežičnog punjenja bit će veća od 40 kW, što čini brzinu punjenja oko četiri puta bržom od žičanog punjača od 11 kW AC i gotovo jednako brzo kao žičani brzi punjač od 50 kW DC.

Volvo testira novu tehnologiju bežičnog punjenja Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

Ukupno će se Volvo automobili koristiti više od 12 sati dnevno i prijeći 100.000 km godišnje, što ujedno čini ovo prvim testom izdržljivosti potpuno električnih Volvo automobila u scenariju komercijalne uporabe.

Gothenburg Green City Zone

Ostali partneri uključeni u projekt bežičnog punjenja uključuju vlastite švedske trgovce Volvo Bil i Volvo Car Sörred, švedsku energetsku tvrtku Vattenfall i njezinu mrežu za punjenje InCharge, gradsku energetsku tvrtku Göteborg Energi i Business Region Gothenburg, općinsku agenciju za gospodarski razvoj u vlasništvu grad Göteborg.

Prošle je godine Volvo Cars sudjelovao u pokretanju inicijative Gothenburg Green City Zone, koja ima za cilj postići promet bez emisija do 2030. Korištenje pravog grada kao poligona omogućit će kompaniji da ubrza razvoj tehnologija i usluga u područjima elektrifikacija, zajednička mobilnost, autonomna vožnja, povezanost i sigurnost.