NEW AUTO

[FOTO/VIDEO] Volkswagen Grupa predstavlja svoju strategiju do 2030. godine; Mehatronika, softver, baterija i punjenje te rješenja za mobilnost

  • Autor: Z.M.
  • Zadnja izmjena 15.07.2021 08:49
  • Objavljeno 15.07.2021 u 08:49
Dr. Herbert Diess, predsjednik upravnog odbora Volkswagen koncerna izložio je strategiju Grupe do 2030.

Dr. Herbert Diess, predsjednik upravnog odbora Volkswagen koncerna izložio je strategiju Grupe do 2030.

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen Grupa

Kombinacija snažnih robnih marki, skaliranih tehnoloških platformi i novih ponuda usluga dovest će do sinergije, dodatnih ponavljajućih prihoda i budućih udruženih profita

Volkswagen je predstavio svoj plan za pretvaranje Grupe u tvrtku za mobilnost vođenu softverom, sa snažnim fokusom na svoje moćne marke i globalne tehnološke platforme, pružajući sinergije i razmjere, kao i otvaranje novih fondova dobiti. 'Postavili smo si strateški cilj da postanemo svjetski lider na tržištu električnih vozila - i na dobrom smo putu. Sada postavljamo nove parametre', rekao je izvršni direktor Herbert Diess tijekom predstavljanja NEW AUTO, strategije Grupe do 2030. 'Na temelju softvera, sljedeća puno radikalnija promjena je prijelaz prema puno sigurnijim, pametnijim i konačno autonomnim automobilima. To za nas znači: Tehnologija, brzina i razmjera bit će važniji nego danas. Budućnost automobila bit će svijetla!'

Dr. Herbert Diess, predsjednik upravnog odbora Volkswagen koncerna

Dr. Herbert Diess, predsjednik upravnog odbora Volkswagen koncerna

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen Grupa

Volkswagen Grupa postavlja nove prioritete kako bi iskoristili mogućnosti koje proizlaze iz električne i digitalne ere mobilnosti, s održivošću i dekarbonizacijom kao sastavnim dijelovima svoje nove strategije. Do 2030. Grupa planira smanjiti svoj ugljični otisak po automobilu za 30 posto u odnosu na svoje životni ciklus (u odnosu na 2018.), u skladu s Pariškim sporazumom. U istom vremenskom okviru očekuje se porast udjela baterijskih električnih vozila na 50 posto, dok bi 2040. gotovo 100 posto svih novih vozila Grupe na glavnim tržištima trebalo biti s nultom emisijom. Najkasnije do 2050. godine Grupa namjerava djelovati u potpunosti klimatski neutralno.

Mobilnost prema Volkswagen Grupi

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen Grupa

Očekuje se da će se skupovi dobiti i prihoda postupno prebaciti s automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem (ICE ili Internal Combustion Engines)) na baterijska vozila (BEV), a zatim na softver i usluge, potaknuti autonomnom vožnjom. Tržište ICE-a trebalo bi pasti za više od 20 posto tijekom sljedećih 10 godina. Paralelno s tim, predviđa se da će BEV vozila brzo rasti i preteći ICE vozila kao vodeću tehnologiju. S procijenjenih 1,2 bilijuna eura, do 2030. godine, prodaja omogućena softverom mogla bi dodati oko jedne trećine povrh očekivane prodaje BEV i ICE, više nego udvostručivši ukupno tržište mobilnosti s oko 2 bilijuna eura danas na predviđenih 5 bilijuna eura. Očekuje se da će individualna mobilnost, temeljena na automobilima, i dalje predstavljati 85 posto tržišta i Volkswagenovog poslovanja.

ICE poslovanje s robusnom maržom, generirajući snažne novčane tokove, financirat će i ubrzati prelazak na BEV. Očekuje se da će disciplinirano povećanje ubrzano sinergijom nižih troškova baterije i tvornice te sve većeg opsega poboljšati BEV marže. Veći troškovi CO₂ / Euro 7 i porezne nepovoljnosti vjerojatno će dodatno suziti ICE marže. Sveukupno, paritet marže trebao bi se postići u sljedeće dvije do tri godine.

Arno Antlitz, Financijski direktor Volkswagen Grupe

Arno Antlitz, Financijski direktor Volkswagen Grupe

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen Grupa

Da bi odražavao svoj novi strateški pristup, Volkswagen grupa podigla je razinu ambicije za operativni povrat prodaje 2025. godine: Grupa je povećala izvorni raspon od 7-8 posto na sadašnjih 8-9 posto kao temelj za svoj krug planiranja 70 (Planning Round 70) u studenom 2021. godine.

'Namjeravamo instalirati vodeće platforme u industriji preko jakih robnih marki, kako bismo mogli imati veći opseg i uhvatiti još više sinergija u budućnosti', rekao je financijski direktor Arno Antlitz. 'Skalirat ćemo naše BEV-platforme, želimo razviti vodeći paket softvera za automobile. I dalje ćemo ulagati u usluge autonomne vožnje i mobilnosti. Tijekom ove tranzicije, naše snažno poslovanje s ICE-om pomoći će u stvaranju dobiti i novčanih tokova.'

Volkswagen je već namijenio 73 milijarde eura za buduće tehnologije od 2021. do 2025., što predstavlja 50 posto ukupnih ulaganja. Dalje će se povećati udio ulaganja u elektrifikaciju i digitalizaciju. Grupa će također nastaviti povećavati učinkovitost i na dobrom je putu da ispuni svoj program smanjenja troškova s ​​fiksnim troškovima od 5 posto koji je utvrdila za sljedeće dvije godine. Volkswagen se također zalaže za smanjenje materijalnih troškova za dodatnih 7 posto te optimizira svoje ICE poslovanje s manje modela, smanjenim portfeljem ICE pogonskog sklopa i boljom kombinacijom cijena.

Mehatronika – omogućuje rastući portfelj softverskih usluga

Mehatronika – omogućuje rastući portfelj softverskih usluga

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen Grupa

Model platforme bez presedana za proširivanje budućih tehnologija

Sveobuhvatan pristup na četiri ključne tehnološke platforme trebao bi omogućiti Volkswagen Grupi da stvori neusporedivu sinergiju za sve marke putničkih i lakih gospodarskih vozila, a može se djelomično iskoristiti i za kamione. Očekuje se da će se sinergije pojaviti na mnogim područjima: od univerzalne arhitekture proizvoda BEV do globalne softverske platforme CARIAD-a, vlastite proizvodnje ćelija i baterija, sve do platforme za mobilnost koja neprimjetno pruža paket usluga.

Mehatronika – omogućuje rastući portfelj softverskih usluga

SSP (Scalable Systems Platform) kao mehatronička platforma sljedeće generacije Volkswagen koncerna s vremenom će značajno smanjiti složenost. Kao nasljednik MQB-a, MSB-a, MLB-a, kao i MEB-a i PPE-a, proširit će konsolidaciju s tri ICE-platforme na dvije BEV-platforme, da bi napokon donio jednu objedinjenu arhitekturu za cijeli portfelj proizvoda. Od 2026. godine nadalje, Grupa planira započeti proizvodnju čisto električnih vozila na SSP-u. Ova sljedeća generacija bit će potpuno električna, potpuno digitalna i vrlo prilagodljiva. Tijekom njegova vijeka trajanja, na toj osnovi predviđeno je više od 40 milijuna vozila. Kao i MEB danas, i SSP će biti otvoren za ostale proizvođače automobila.

Model platforme za buduće tehnologije

Model platforme za buduće tehnologije

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Kako bi poboljšala i ubrzala kompetencije svoje mehatroničke platforme, Grupa će uložiti oko 800 milijuna eura u novo postrojenje za istraživanje i razvoj u Wolfsburgu, gdje će biti osmišljena jezgra SSP platforme i njezini moduli.

Markus Duesmann, izvršni direktor Audija, rekao je: 'Uvođenje SSP-a znači iskorištavanje naših snaga u upravljanju platformama i nadogradnju naših sposobnosti kako bismo maksimizirali sinergiju između segmenata i marki. Dugoročno gledano, naš će SSP značajno smanjiti složenost u mehatronici. Stoga nije samo središnja pretpostavka snižavanje CAPEX-a, R&D-a (istraživanja i razvoja) i jediničnih troškova u usporedbi s MEB-om i PPE-om te omogućavanje Grupi da postigne svoje financijske ciljeve. To je posebno sredstvo za omogućavanje upravljanja budućim izazovima u razvoju vozila, jer automobili postaju sve više i više orijentirani na softver.'

Markus Duesmann, CEO  Audi

Markus Duesmann, CEO Audi

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen Grupa

Softver - globalna softverska platforma koja omogućuje inteligentnu i autonomnu vožnju

Softver će omogućiti neprimjetnu integraciju strategije NEW AUTO u digitalni život kupaca i pružiti još veću ekonomiju razmjera. Tvrtka za automobilski softver CARIAD Volkswagen Grupe teži razvoju vodeće softverske platforme do 2025. godine, kao jedne softverske okosnice za sve grupe automobila. Trenutno entitet radi na tri softverske platforme: E³ 1.1 omogućuje nadogradnje i bežična ažuriranja portfelja proizvoda MEB, poput Volkswagena ID.4, Škode Enyaq ili Cupra Born. 2023. CARIAD će objaviti vrhunsku softversku platformu 1.2 (E³ 1.2): Omogućit će razne funkcije, uključujući novi objedinjeni informacijsko-zabavni sustav i bežična ažuriranja za vozila Audi i Porsche. 2025. CARIAD planira lansirati novu objedinjenu, skalabilnu softversku platformu i end-to-end elektroničku arhitekturu: Softverski paket 2.0 (E³ 2.0) sadržavat će jedinstveni operativni sustav za vozila svih marki Grupe. Još jedna ključna značajka bit će spremnost razine 4, što znači da kupci mogu upravljač u potpunosti predati automobilu.

Softver - globalna softverska platforma koja omogućuje inteligentnu i autonomnu vožnju

Softver - globalna softverska platforma koja omogućuje inteligentnu i autonomnu vožnju

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen Grupa

'Softver igra odlučujuću ulogu u transformaciji iz čiste automobilske tvrtke u integriranu grupu za mobilnost. Do 2030. godine softver - na temelju automatizirane vožnje - može postati glavni izvor prihoda u našoj industriji', rekao je izvršni direktor CARIAD-a Dirk Hilgenberg. Nova objedinjena softverska platforma 2.0 za ugrađenu povezanost i softver koji će se širiti kroz cijelu Grupu s SSP-om, otvorit će put potpuno novom ekosustavu, a time i novim poslovnim modelima temeljenim na podacima.

Učeći iz ogromnog skupa podataka u stvarnom vremenu kroz uvijek povezanu, automatiziranu vožnju, vozni park Grupe može se kontinuirano ažurirati novim značajkama i uslugama prilagođenim potrebama kupaca za mobilnošću. Takozvani Big Loop Process postupak velike petlje za milijune vozila značajno će proširiti životni ciklus proizvoda. Do 2030. do 40 milijuna vozila različitih marki radit će na softverskim platformama Grupe.

Dirk Hilgenberg, CEO CARIAD

Dirk Hilgenberg, CEO CARIAD

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen Grupa

Baterija i punjenje - infrastruktura kao ključ za maksimiziranje potencijala 'NEW AUTO'

Vlastita tehnologija baterija, infrastruktura za punjenje i energetske usluge ključni su čimbenici uspjeha u novom svijetu mobilnosti. Stoga će snaga biti glavna kompetencija Volkswagen grupe do 2030. godine, s dva stupa 'baterijska ćelija i sustav' i 'punjenje i energija' pod krovom nove tehnologije Grupe.

Volkswagen Group planira uspostaviti kontrolirani lanac opskrbe baterijama uspostavljanjem novih partnerstava i rješavanjem svih aspekata od sirovina do recikliranja. Cilj je stvoriti zatvorenu petlju u lancu vrijednosti za baterije kao najodrživiji i najisplativiji način za izradu baterija.

Da bi postigla svoj cilj, Volkswagen grupa unapređuje kompetencije baterija i smanjuje složenost. Utoliko uvodi jedan objedinjeni format ćelijske baterije s smanjenjem troškova do 50 posto i do 80 posto slučajeva korištenja do 2030. Šest tvornica giga u Europi s ukupnim proizvodnim kapacitetom od 240 GWh do 2030. pomoći će u osiguranju opskrbe baterijama.

Nicole Mommsen, voditeljica komunikacija Grupe

Nicole Mommsen, voditeljica komunikacija Grupe

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen Grupa

Prvom lokacijom u Skellefteåu u Švedskoj upravljat će Northvolt AB. Volkswagen grupa upravo je uložila dodatnih 500 milijuna eura u svog premium partnera i radi s Northvoltom na pokretanju proizvodnje 2023. godine.

Za drugu lokaciju u Salzgitteru, Volkswagen grupa jučer je potpisala sporazum sa kineskim specijalistom za ćelije Gotion High-Tech kao svojim tehnološkim partnerom za početak proizvodnje 2025. godine. Zajedno će oba partnera razviti i industrijalizirati segment volumena objedinjene ćelije u Njemačkom pogonu.

Kao treću lokaciju, Volkswagen Grupa namjerava Španjolsku pretvoriti u strateški stup svoje električne kampanje i razmatra uspostavljanje cijelog lanca vrijednosti električnih automobila u toj zemlji. Kao dio većeg programa transformacije, lokalizacija bi osigurala opskrbu planiranom proizvodnjom BEV vozila u Španjolskoj. Volkswagen Grupa provjerava mogućnost za giga tvornicu zajedno sa strateškim partnerom. U svojoj završnoj fazi proširenja krajem desetljeća, predviđa se da postrojenje ima godišnji kapacitet od 40 GWh sati. Također je predviđeno da se Mala obitelj BEV Grupe proizvodi u Španjolskoj od 2025. Konačna odluka ovisit će o općem okviru i državnim subvencijama.

Elke Temme, voditeljica punjenja i energije, komponente Volkswagen koncerna

Elke Temme, voditeljica punjenja i energije, komponente Volkswagen koncerna

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen Grupa

Volkswagen Grupa također namjerava kupcima ponuditi jedinstveno rješenje od punjenja hardvera do Usluga upravljanja energijom. Na kraju, Grupa planira izgraditi cjelokupni eko-sustav za punjenje i energiju oko vozila, osiguravajući prikladno punjenje kupcima i otvarajući daljnje poslovne mogućnosti. Te će tehnologije i usluge postati temeljna kompetencija Volkswagen Grupe.

Uz to, Volkswagen će pojačati javnu infrastrukturu za punjenje u Aziji, Europi i Americi, nadovezujući se na uspješne inicijative Grupe kao što su CAMS u Kini ili Electrify America u SAD-u

Electrify America danas je najavio planove za više nego udvostručenje svoje trenutne infrastrukture za punjenje električnih vozila u SAD-u i Kanadi na ukupno 1800 brzih stanica za punjenje s 10.000 punionica instaliranih do 2025. godine. Proširenje će povećati upotrebu punjača od 150 i 350 kW, što je najbrža brzina dostupna danas - i pomoći će utrti put za više električnih vozila u Sjevernoj Americi.

Istodobno, Grupa je osigurala nova partnerstva kako bi europskim kupcima pružila prikladno punjenje, tj. S BP-om, Iberdrolom i Enelom. Volkswagen Grupa i Enel X najavili su danas zajedničko ulaganje za poboljšanje uvođenja električnih vozila u Italiju. Posjedovat će i upravljati mrežnom infrastrukturom za punjenje velike snage (HPC ili high-power charging) s više od 3000 punjača do 350 kW u cijeloj zemlji do 2025. godine.

Volkswagen Grupa će implementirat ukupno 18.000 HPC točaka u Europi, 17.000 u Kini i 10.000 u SAD i Kanadi.

Thomas Schmall, CEO Group Components, je rekao: 'Volkswagenov lanac opskrbe baterijama omogućit će nam da imamo autoritet nad najvećim troškovnim blokom, ponuditi najbolje i najodrživije baterije našim kupcima i osigurati BEV uspjeh. BEV vozila će postati mobilne banke energije koje se mogu u potpunosti integrirati u energetsku mrežu dvosmjernim punjenjem. To će nam omogućiti da do 2030. ostvarimo dodatnu dobit od sudjelovanja na energetskom tržištu.'

Rješenja za mobilnost - autonomna vožnja promijenit će igru

Rješenja za mobilnost - autonomna vožnja promijenit će igru

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen Grupa

Rješenja za mobilnost - autonomna vožnja promijenit će igru

Do 2030. godine Volkswagen Group će također imati sistemske mogućnosti za autonomne brodske flote, posjedujući neke od njih i proširujući svoju ponudu usluga mobilnosti i financiranja. Mobilnost kao usluga i prijevoz kao usluga, potpuno autonomni, bit će sastavni dio strategije NEW AUTO. Lanac vrijednosti sastoji se od četiri poslovna područja: samovozni sustavi, njihova integracija u vozila, upravljanje voznim parkom i platforma za mobilnost.

Volkswagen Grupa sa svojim strateškim partnerom ARGO AI već predvodi u razvoju samovozećeg sustava za autonomna shuttle vozila. CARIAD će razviti sposobnosti automatizirane vožnje razine 4 za putnička vozila. Grupa bi tako mogla stvoriti najveću neuronsku mrežu vozila na ulicama širom svijeta.

S pilot projektima u Münchenu, Volkswagen grupa trenutno testira prve autonomne autobuse i planira pokretanje sličnih projekata u drugim gradovima u Njemačkoj, Kini i SAD-u. Volkswagen planira 2025. ponuditi svoju prvu autonomnu uslugu mobilnosti u Europi, a ubrzo nakon nje slijede američki profitni fondovi vrlo su obećavajući: do 2030. godine očekuje se da će ukupno tržište mobilnosti kao usluge samo na pet najvećih europskih tržišta iznositi 70 milijardi dolara.

Budući potpuno električni ID. BUZZ će biti prvo vozilo u Volkswagen Grupi koje će također voziti autonomno

Budući potpuno električni ID. BUZZ će biti prvo vozilo u Volkswagen Grupi koje će također voziti autonomno

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen Nutzfahrzeuge

U narednim godinama jedna platforma trebala bi integrirati sve ponude za mobilnost Grupe i njezinih marki, što će Volkswagenu omogućiti da zauzme značajan tržišni udio i dodatne izvore prihoda. Jedan vozni park koji pokriva sve različite usluge, od najma, pretplata, dijeljenja i vožnje, osigurat će visoku dostupnost, popunjenost i profitabilnost.

Christian Senger, tehnički direktor Volkswagen gospodarskih vozila, je rekao: 'Do kraja desetljeća automatizirana vožnja u potpunosti će promijeniti svijet mobilnosti. Zajedno s ARGO AI razvijamo vodeći sustav samovoze koji će nam omogućiti da ponudimo potpuno nove usluge mobilnosti i usluge autonomnog prijevoza. Volkswagen Grupa cilja na značajan tržišni udio i dodatne izvore prihoda u ovom važnom budućem poslu.'

Christian Dahlheim, voditelj prodaje grupa, je dodao: 'Volkswagen Grupa teži postići snažnu konkurentsku prednost na polju rješenja za mobilnost. Moći ćemo ponuditi usluge izravno našim kupcima ili surađivati ​​s jakim partnerima, ovisno o specifičnoj situaciji na svakom tržištu. Jedan vozni park za sve usluge omogućit će nam vrlo učinkovito poslovanje. Nadalje, naša nadolazeća platforma za mobilnost integrirat će sve ponude za mobilnost Grupe i naših robnih marki te će na taj način maksimizirati pogodnost kupaca.'

VW ID.4 Pro Performance Max

VW ID.4 Pro Performance Max

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Europa, Kina i SAD ostat će glavni fokus aktivnosti Grupe

Polazeći od jake osnove na dva Volkswagenova domaća tržišta, Europu i Kinu, Sjeverna Amerika će biti glavni fokus Grupe na rastu svog tržišnog udjela.

Očekuje se da će Kina, gdje Volkswagen Grupa započinje kao dugogodišnji tržišni lider s visokom profitabilnošću, igrati presudnu ulogu za uspjeh NEW AUTO strategije Grupe. Uz ID.4, ID.6 i nadolazeći ID.3, Volkswagen - zajedno sa svojim partnerima - ubrzano uvodi svoj portfelj električnih proizvoda i pretvara svoje novo ključno NEV zajedničko ulaganje Volkswagen Anhui u lokalno središte za SSP, uključujući novi centar za istraživanje i razvoj koji je trenutno u izgradnji. Grupa će također nastaviti širiti svoje poslovanje lokalnim vještinama i sposobnostima. Već danas oko 1000 softverskih inženjera radi za CARIAD u Kini.

Hardverska platforma koja se sinkronizira sa softverom

Hardverska platforma koja se sinkronizira sa softverom

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Što se tiče američkog tržišta, nikad nije bilo boljeg trenutka da Volkswagen značajno poveća svoj tržišni udio. 'Plan za elektrifikaciju administracije Bidena daje nam jedinstvenu priliku da krenemo s bolje pozicije od konkurencije, izgradivši otvorenu infrastrukturu za punjenje diljem SAD-a i već investirajući u prijelaz na BEV u Chattanoogi', rekao je izvršni direktor Herbert Diess. Volkswagen donosi široku paletu vrlo atraktivnih BEV-ova prilagođenih američkom tržištu, poput uspješnog ID.4 i nadolazećeg ikonskog modela ID. BUZZ01. Volkswagen je stoga u dobroj poziciji da prekomjerno sudjeluje u budućem rastu na elektrificiranom tržištu.

Proizvodnja VW ID.4 u pogonu u Zwickauu

Proizvodnja VW ID.4 u pogonu u Zwickauu

Izvor: Promo fotografije / Autor: Oliver Killig

U tijeku je transformacija ljudi

S polovicom od 660.000 zaposlenika Volkswagen koncerna danas angažiranih u tradicionalnoj proizvodnji automobila, Grupa u narednih 10 godina izvodi sveobuhvatan program transformacije. Upravni odbor vrlo usko surađuje s radničkim vijećem kako bi osigurao da Volkswagen grupa odgovorno vodi svoje ljude kroz tranziciju, pružajući resurse za prekvalifikaciju kako bi stekli softverski temeljene sposobnosti. Volkswagen je svoje njemačke lokacije već pripremio za budućnost, transformiravši poslovanje Grupe s komponentama i pretvarajući pogon u Zwickauu u središte e-mobilnosti, a slične transformacije planiraju se i za njegove pogone u Emdenu i Hannoveru.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!