Car of the Year 2022

[FOTO/VIDEO] Kia EV6 je europski automobil godine 2022.: Šest od sedam finalista bili su električni automobili

01.03.2022 u 13:41

Bionic
Reading

Ostali finalisti za ovogodišnju nagradu bili su Renault Mégane E-TECH Electric (265 bodova), Hyundai Ioniq 5 (261 bod), Peugeot 308 (191 bod), Škoda Enyaq iV (185), Ford Mustang Mach-E (150) i Cupra Born (144)

Kia EV6 proglašen je europskim automobilom godine 2022. s 279 bodova i 12 najboljih glasova na svečanosti koja je održana jučer u Ženevi. Renault Mégane E-TECH Electric je drugi, s 265 bodova i 15 najboljih glasova, dok je treće mjesto na postolju zauzeo Hyundai Ioniq 5, sa 261 bodom, također s 15 najboljih glasova. Ovo je prvi put da Kia osvaja nagradu za automobil godine (Car of the Year ili COTY), koja slavi svoje 59. izdanje.

Ostali finalisti za ovogodišnju nagradu, sa šest EV automobila od sedam, bili su Peugeot 308 (191 bod), Škoda Enyaq iV (185), Ford Mustang Mach-E (150) i Cupra Born (144). Šest finalista bili su potpuno električni automobili, a sedam modela dostupno je u benzinskoj ili dizelskoj verziji ili kao plug-in hibrid koji se može puniti. Na samom početku izbora za automobil godine 2022., 18 od 39 prvih automobila sa šireg popisa je bilo električno.

Predstavila ga je Alexandra Legouix, uz sudjelovanje predsjednika žirija COTY-ja Franka Janssena i izvršnog direktora GIMS SWISS-a Sandra Mesquite, ovo je treći put zaredom da se zbog pandemije svečanost obilježava isključivo online zbog situacije s Covidom, uz prisustvo sedam modela finalista koji su se natjecali za ovu nagradu.

Kia EV6, Car of the Year 2022 Izvor: Promo fotografije / Autor: Autopista.es

Ove godine bez ruskih glasova

Treba spomenuti i da je ocjenjivački odbor za automobil godine odlučio je većinom glasova suspendirati Rusiju s izbora 2022. godine. Ruski glasovi se ove godine nisu brojali, niti se ruska zastava pojavila tijekom objave.

Iz organizacije su objavili sljedeće: 'Ovo je reakcija na ruski napad na Ukrajinu. Suspenzija nije osobna, nije protiv članova. Ruski članovi žirija nisu isključeni iz žirija. Ali njihovo pravo glasa je suspendirano do promjene situacije u sukobu. No, shvatili smo da suspenzija ruskih glasova nema nikakvog utjecaja na ovogodišnje rezultate, niti na pobjednički automobil niti na poredak.'

Žiri za automobil godine 2022. sačinjavao je za sada 59 članova, koji su predstavljali 22 europske zemlje, s ciljem pronalaženja najboljeg novog automobila koji je u prodaji. 'Još uvijek smo neovisni od automobilske industrije i još uvijek nemamo kategoriju', rekao je Frank Janssen. 'Imamo samo jednog pobjednika na kraju, ne dajemo pehar za svakog od sudionika, pa je to razlog zašto je ova nagrada toliko prepoznatljiva'.

Video snimku ceremonije ovogodišnjeg proglašenja pobjednika u kategoriji europski automobil godine 2022. možete pogledati u cijelosti ovdje.

Car of the Year 2022 Izvor: Promo fotografije / Autor: GIMS SWISS

Prvi put za Kiju

Marka Kia ponovno se osmislila početkom prošle godine s novim imenom, novim logotipom i novom prepoznatljivom filozofijom dizajna pod nazivom 'Opposites United'. EV6 je bilo prvo vozilo lansirano u ovom novom smjeru, a također je i prvo električno vozilo Kia s namjenskim baterijama koje se temelji na svojoj potpuno novoj Electric-Global Modular Platform (E-GMP). Inače, mi smo Kiju EV6 vozili sredinom studenog prošle godine.

EV platforma također omogućuje Kia EV6 ugodne performanse, mogućnost pogona na sva četiri kotača i ultra-brzo vrijeme punjenja. Vozilo pruža do procijenjenih 482 kilometra potpuno električnog dometa i vehicle-to-load funkcionalnosti (V2L od vozila do opterećenja). U cijeloj kabini, Kia EV6 pokazuje neviđenu razinu povezivanja i sigurnosti, napredne sustave pomoći vozaču, osim unutrašnjosti ravnog poda s održivim materijalima.

Srce Kia EV6 kuca energetski gustom nikl-kobalt-manganskom baterijom, dostupnom u dvije veličine (58 kWh i 77,4 kWh). Ovaj nisko postavljen podni paket isporučuje energiju i za stražnji i na sva četiri kotača pogon uz raspored električnih motora s različitim konjskim snagama na prednjoj i stražnjoj osovini. EV6 nudi od 167 do 576 konjskih snaga (GT verzija), a potonji će biti dostupan tijekom ove 2022.