Inovativan način putovanja

[FOTO/VIDEO] Volkswagen grupa predstavlja GEN.TRAVEL , istraživačko vozilo za autonomnu vožnju

23.09.2022 u 16:00

Bionic
Reading

Inovativna studiju dizajna će redefinirati mobilnost budućnosti na velikim udaljenostima. Innovation Experience Vehicle (IEV) na potpuno električni pogon pravi je prototip koji vozi autonomno (Razina 5) i daje realan izgled za mobilnost nadolazećeg desetljeća

Na Chantilly Arts & Elegance u blizini Pariza, Volkswagen grupa će 24. rujna predstaviti inovativnu studiju dizajna koja će redefinirati mobilnost budućnosti na velikim udaljenostima. Innovation Experience Vehicle (IEV) na potpuno električni pogon pravi je prototip koji vozi autonomno (Razina 5) i daje realan izgled za mobilnost nadolazećeg desetljeća.

Modularni koncept unutrašnjosti automobila čini ga fleksibilnom, održivom alternativom mobilnosti kao usluge letovima na kratkim relacijama. Kao istraživačko vozilo, svrha GEN.TRAVEL-a je testirati koncept i nove funkcionalnosti za odgovor kupaca. Na temelju rezultata studije, pojedine karakteristike mogu se kasnije prenijeti na serijska vozila.

GEN.TRAVEL Dizajn studija vožnje, pogled sprijeda Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen Grupa

Studija prepuna inovacija

S GEN.TRAVEL-om, Volkswagen grupa je razvila kultnu studiju prepunu inovacija koja predstavlja potpuno novu kategoriju vozila u premium portfelju između limuzine i MPV-a (višenamjenskog vozila). 'Sa svojom strategijom NEW AUTO, Volkswagen definira mobilnost za generacije koje dolaze – održivu i digitalnu', kaže dr. Nikolai Ardey, voditelj inovacija Volkswagen grupe.

'U odjelu za istraživanje inovacija Volkswagena, dalje unapređujemo ovu ideju, pokazujući kako će naši kupci moći doživjeti mobilnost u budućnosti – na primjer, kao uslugu. S GEN.TRAVEL-om već danas možemo doživjeti ono što će biti moguće u bliskoj budućnosti s inovativnom tehnologijom. Putovanje od vrata do vrata na novoj razini. Bez emisija i bez stresa.'

GEN.TRAVEL vozi autonomno i pretvara vozača u opuštenog putnika koji ima vremena za druge stvari: Posao. Opuštanje. Zabavu. Obitelj. Klaus Zyciora, voditelj dizajna Volkswagen grupe, objašnjava: 'GEN.TRAVEL nudi nam pogled na putovanja budućnosti.

GEN.TRAVEL Dizajn studija vožnje, pogled sa strane Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen Grupa

Pokazuje nam kako će autonomna vožnja izgledati u budućnosti. GEN.TRAVEL utjelovljuje vizionarski dizajn sutrašnjice za mobilnost sutrašnjice. Učinkovito oblikovanje karakterizira iznimno prepoznatljiv dizajn. Stoga, u doba tehničkog savršenstva i gotovo neograničenih mogućnosti, 'forma slijedi funkciju' postaje 'forma slijedi slobodu'. Automobil neće biti samo bolji, nego i uzbudljiviji nego ikad prije.'

Modularni koncept interijera

GEN.TRAVEL ima jedinstveni, modularni koncept interijera koji se može prilagoditi za svako putovanje i rezervirati kao ponuda Mobility-as-a-Service. Ovisno o konfiguraciji, u konceptnom vozilu mogu se prevoziti do četiri osobe. Za poslovna putovanja konferencijski prostor s četiri udobna sjedala i velikim stolom u sredini interijera pruža opušteno okruženje.

Dinamička rasvjeta stvara ugodno radno okruženje i izbjegava opasnost od kinetoze (mučnine kretanja). Konfiguracija za noćenje omogućuje pretvaranje dva sjedala u dva kreveta koji se mogu rasklopiti u potpuno ravan položaj.

Inovativni sigurnosni sustav putnika osigurava maksimalnu sigurnost čak iu ležećem položaju. Sustav rasvjete GEN.TRAVEL utječe na proizvodnju melatonina kako bi putnici lakše zaspali i probudili se prirodno. Za obiteljska putovanja, GEN.TRAVEL s prednjim sjedalima može se konfigurirati za zabavu djece pomoću proširene stvarnosti (AR).

Interijer je lagan, prirodnog dizajna. Svi HMI (sučelje čovjek-stroj) elementi proizvedeni su korištenjem održivih materijala, u kombinaciji s recikliranim ili prirodnim materijalima.

Bez doživljaja vanjskih utjecaja na putnike u vozilu

Futuristički vanjski izgled GEN.TRAVEL-a podijeljen je u dva dijela: prozirna, staklena kabina savršeno je uklopljena u donji dio, u kojem su smještene sve tehničke značajke. Rub prozora je u razini struka, što ga čini vrlo niskim kako bi se povećao pogled prema van. Istovremeno, kada putnici leže ravno u automobilu, ne doživljavaju nikakve vanjske utjecaje. Krila vrata GEN.TRAVEL-a olakšavaju ulazak i izlazak.

  • +20
GEN.TRAVEL , istraživačko vozilo za autonomnu vožnju Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen Grupa

Za maksimalnu udobnost, GEN.TRAVEL ima aktivni ovjes eABC (električni Active Body Control) koji unaprijed izračunava vertikalne i bočne pokrete kao što su ubrzanje, kočenje ili skretanje i u skladu s tim optimizira stil vožnje i putanju. Umjetna inteligencija (AI) i platooning – potpuno autonomna vožnja u konvojima – koriste se za daljnje povećanje dometa za putovanja na velike udaljenosti.