OSVJEŽENJE

[FOTO/VIDEO] Upoznajte novi Land Rover Discovery; učinkoviti motori, poboljšana povezivost te više udobnosti u praktičnom obiteljskom SUV-u

Novi Land Rover Discovery ostaje jedan od najsposobnijih, najpovezanijih i najsvestranijih premium SUV-ova sa sedam sjedala na svijetu

Novi Land Rover Discovery ostaje jedan od najsposobnijih, najpovezanijih i najsvestranijih premium SUV-ova sa sedam sjedala na svijetu

Izvor: Promo fotografije / Autor: Richard Prescot

Odlikujući se snažnim i učinkovitim pogonskim sklopovima s MHEV sustavima od 48 V, naprednim infotainment sustavom Pivi Pro te vrhunskom udobnošću i praktičnošću, novi Discovery je vrhunski SUV sa sedam sjedala i raznovrsnim mogućnostima primjene

Land Rover je predstavio novi Discovery, a on objedinjuje izvanredan iskorak dizajna te svestranu i pametno oblikovanu unutrašnjost koja utjelovljuje duh obiteljske pustolovine, odlike Land Roverovih vrhunskih obiteljskih SUV-ova već više od 30 godina.

Odlikujući se najnovijom generacijom snažnih i učinkovitih šesterocilindričnih benzinskih i dizelskih motora Ingenium, naprednim sustavom za informiranje i zabavu Pivi Pro te vrhunskom udobnošću i praktičnošću, novi Discovery ostaje jedan od najsposobnijih, najpovezanijih i najsvestranijih premium SUV-ova sa sedam sjedala na svijetu.

Novi Land Rover Discovery

Novi Land Rover Discovery

Izvor: Promo fotografije / Autor: Richard Prescot

S Land Roverovom novom arhitekturom električnog vozila (Electrical Vehicle Architecture - EVA 2.0), koja je osnova za niz naprednih sustava, novi Discovery pruža nove razine profinjenosti, poželjnosti i učinkovitosti održavajući svoje legendarne vozne mogućnosti na cesti i na terenu, kao i značajnu sposobnost vuče. Zahvaljujući unaprijeđenom sustavu Terrain Response 2 i osvježavanju softvera preko zraka (Software-Over-The-Air ili SOTA) te novom pročišćavanju zraka u kabini, novi Discovery brine se o svojim vlasnicima kao nikada prije.

Gerry McGovern, glavni dizajner, rekaoje: 'Novi Discovery je premium SUV prekrasnih proporcija i vrhunske profinjenosti. Ovo uvjerljivo i svestrano vozilo profinjeno je u svakoj pojedinosti, poboljšavajući svoj upečatljiv vanjski izgled i izvanredno praktičnu unutrašnjost, te osigurava da Discovery zadrži svoj položaj najsposobnijeg, velikog obiteljskog SUV-a na svijetu.'

Sofisticiran dizajn

Istaknut karakter i optimalne proporcije novog Discoveryja prigrlili su više od tri desetljeća dizajnerskog razvoja. Ključne osobine DNK Discoveryja su školjkasti poklopac motora, stepenasti krov i vrlo vidljiv stražnji stup, ali novi Discovery pruža odvažan iskorak vanjskog izgleda koji daje dodatno samopouzdanje na cesti.

Novi Land Rover Discovery

Novi Land Rover Discovery

Izvor: Promo fotografije / Autor: Richard Prescot

Nova LED glavna svjetla s dnevnim svjetlima sa svjetlosnim potpisom postavljena su nisko unutar sklopa, stvarajući tako snažan dojam, dok sekvencijalni prednji i stražnji pokazivači smjera pružaju vizualnu profinjenost, a otvori za zrak na prednjim blatobranima, u boji karoserije, snažno naglašavaju pojas ovog premium obiteljskog SUV-a.

Preoblikovani prednji branik odlikuje se širim pojasom u boji karoserije dok novi bočni otvori za zrak zajedno daju snažan pečat dojmljivosti i dinamičkog izgleda. Straga se novi Discovery odlikuje novim LED svjetlima vrlo upečatljivog izgleda, koja su spojena cijelom širinom stražnjeg kraja vozila novom pločom sjajne crne boje. Nastavljajući Land Roverovu dizajnersku filozofiju redukcije, ova ploča nosi znameniti natpis Discovery, pružajući tako čišći izgled stražnjeg kraja.

Novi Land Rover Discovery

Novi Land Rover Discovery

Izvor: Promo fotografije / Autor: Richard Prescot

Novi model R-Dynamic donosi još dojmljiviji karakter i snažan nastup nizom jedinstvenih dizajnerskih elemenata, uključujući upečatljive umetke u boji Gloss Black i Shadow Atlas izvana te dvobojnu kožu s kontrastnim šavovima u unutrašnjosti.

Novi Land Rover Discovery

Novi Land Rover Discovery

Izvor: Promo fotografije / Autor: Land Rover

Tehnologije povezivanja novog Land Rover Discoveryja

U unutrašnjosti novi Discovery uživa unapređenja osmišljena radi naglašavanja vodećeg položaja i majstorske vještine kroz raspored sedam sjedala pune veličine, s prostranom kabinom koja sadrži Land Roverov pionirski infotainment sustav Pivi Pro. U potpuno preoblikovanoj središnjoj konzoli nalazi se 48 posto veći, full HD dodirni zaslon od 11,4 inča koji pruža brzo i intuitivno sučelje.

Novi Land Rover Discovery

Novi Land Rover Discovery

Izvor: Promo fotografije / Autor: Land Rover

Pojednostavljenom strukturom izbornika i pionirskim dizajnom, Pivi Pro osigurava neposredan odziv, čak i prilikom prvog pokretanja vozila. Njegova ugrađena rezervna baterija znači da inicijalizacija navigacije traje svega nekoliko sekundi dok logični izbornici omogućavaju pristup najčešće korištenim funkcijama izravno s prilagodljivog početnog prikaza, čime se smanjuje ometanje vozača.

Za povezivanje se koristi tehnologija s dvije SIM kartice i dva LTE modema koji omogućavaju prenošenje putem sustava više funkcija istovremeno - kao što su streaming i preuzimanje SOTA osvježavanja - uz održavanje svih performansi. Land Roverova tehnologija SOTA omogućava vlasnicima osvježavanje čak 44 pojedinačna elektronička modula bez potrebe za odlaskom u ovlašteni servis.

U kombinaciji s interaktivnim vozačevim zaslonom (Interactive Driver Display) od 12,3 inča, novi Discovery omogućava prikaz 3D karata velike definicije unutar ploče s instrumentima, pa središnji dodirni zaslon ostaje slobodan za upravljanje drugim aplikacijama. Digitalne instrumente velike rezolucije moguće je konfigurirati tako da prikazuju par uobičajenih brojčanika, 3D navođenje navigacije preko cijelog zaslona ili kombinaciju ta dva prikaza, omogućavajući vozačima da prilagode prikaz svojim željama.

Povrh toga, stranke imaju mogućnost odabira virtualnog zaslona (Head-Up Display) u boji postavljajući tako podatke o vožnji u velikoj rezoluciji izravno u vidno polje vozača i uklanjajući potrebu skretanja pogleda s ceste. Integracija pametnog telefona je isto tako jednostavna, zahvaljujući aplikaciji Apple CarPlay, dok napredna tehnologija bluetooth može istovremeno povezati dva pametna telefona. Kao standard je dostupna i aplikacija Android Auto, kao i bežično punjenje i tehnologija pojačavanja signala.

Novi Land Rover Discovery

Novi Land Rover Discovery

Izvor: Promo fotografije / Autor: Land Rover

Udobnost putnika poboljšava ionizacija zraka u kabini koja sada sadrži i tehnologiju filtriranja čestica veličine samo PM2,5 iz zraka. Ovaj sustav aktivno nadzire ulazni zrak, mjeri njegovu kvalitetu i automatski koristi napredne filtre radi smanjivanja razine alergena, toksina i štetnih čestica u kabini, na veliku dobrobit vozača.

Udobnost i praktičnost su dodatno poboljšani uvođenjem Land Roverovih nosača za tablete Click and Go, ugrađenih na stražnju stranu naslona prednjih sjedala. Ovaj sustav, jednostavan za korištenje, uključuje utičnice za punjenje USB-A koje su savršeno postavljene radi smanjenja povlačenja žica po kabini. Korištenjem 4G Wi-Fi hotspota u kabini, koji je sposoban povezati do osam uređaja, putnici straga mogu se zabaviti i na najdužim putovanjima.

Novi Land Rover Discovery

Novi Land Rover Discovery

Izvor: Promo fotografije / Autor: Land Rover

Sprijeda obruč upravljača novog izgleda, s četiri kraka, odlikuje se prekidačima skrivenima dok ih ne pritisnete i metalnim lopaticama upravljača, a nova ručica mjenjača osigurava instinktivno upravljanje pogonskim sklopom.

Svestranost u samoj srži

Prvorazredna obiteljska svestranost je važna značajka obitelji SUV-ova Discovery, a prostrani i pametni novi Discovery niti tu nije iznimka. Opcija bezručnog otvaranja poklopca prtljažnika pomakom noge (Gesture Tailgate) može prepoznati pomak noge u blizini stražnjeg branika i otvoriti prtljažnik dok unutarnji poklopac prtljažnika s električnim pomicanjem sprečava ispadanje predmeta iz ogromnog prtljažnog prostora od 2485 litara (5 sjedala), služeći istovremeno kao priručna klupa. Čak i uz korištenje sedam sjedala, prtljažnik pruža 258 litara prostora, a svi putnici imaju na raspolaganju utičnicu za punjenje svojih elektroničkih uređaja.

Novi Land Rover Discovery

Novi Land Rover Discovery

Izvor: Promo fotografije / Autor: Land Rover

U unutrašnjosti sustav pametnog preklapanja sjedala (Intelligent Seat Fold) omogućava korisnicima lako mijenjanje konfiguracije sjedenja uz korištenje središnjeg dodirnog zaslona dok aplikacija Remote pruža uvid u stanje s gorivom i položaj njihovog vozila, pa čak i otključavanje i zaključavanje vrata.

Straga su sjedala u drugom redu pažljivo preoblikovana radi poboljšane udobnosti. Poboljšano bočno držanje, povećanja dužina i debljina sjedala i pažljiva izrada profila, sve to pridonosi boljem osloncu i držanju tijela. Udobnost je dodatno poboljšana premještanjem otvora za prozračivanje za sjedala u drugom redu sa srednjih stupova na središnju konzolu, što omogućava povećanje protoka zraka prema drugom redu sjedala koja imaju na raspolaganju upravljačke sklopke skrivene dok ih korisnik ne pritisne te utičnice za napajanje.

Novi Land Rover Discovery

Novi Land Rover Discovery

Izvor: Promo fotografije / Autor: Land Rover

Na raspolaganju je i druga generacija Land Roverovog ključa za aktivnosti (Activity Key). Odlikuje se upravljanjem preko dodirnog zaslona, digitalnim satom, a može zaključati, otključati i pokrenuti vozilo, kao dodatak uobičajenom ključu.

Novi Discovery je dostupan u razinama opreme Discovery, S, SE i HSE, u sportskom izdanju R-Dynamic ili kao praktični teretni model Commercial s obujmom teretnog prostora od 2024 litre, dodatnim pretincima ispod podnice i istom sposobnošću vuče prikolice težine do 3500 kg (3720 kg u SAD-u) kao i drugi modeli iz ponude.

Napredni motori novog Land Rover Discoveryja

Novi Discovery predstavlja trio novih rednih šesterocilindričnih benzinskih i dizelskih motora Ingenium, a koji se odlikuju tehnologijom blagog hibrida (Mild Hybrid Electric Vehicle - MHEV) od 48 V koja poboljšava učinkovitost, performanse i donosi miran rad. Novi motori su dostupni pored Land Roverovog četverocilindričnog benzinskog motora P300 Ingenium te s novim pametnim sustavom pogona na sve kotače.

Novi Land Rover Discovery

Novi Land Rover Discovery

Izvor: Promo fotografije / Autor: Richard Prescot

Obitelj rednih šesterocilindričnih motora konstruirao je i razvio sam proizvođač te su napredni dizelski motori dostupni u dvije razine snage: 249 KS (183 kW) i 300 KS (221 kW), dok snažni benzinski motor daje 360 KS (265 kW). Cijela paleta motora novog Discoveryja:

  • P300: 300 KS (221 kW), 2,0-litreni, četverocilindrični benzinski motor s MHEV, 400 Nm okretnog momenta pri 1500 - 4500 okr./min.
  • P360: 360 KS (265kW), 3,0-litreni, šesterocilindrični benzinski motor s MHEV, 500 Nm okretnog momenta pri 1750 - 5000 okr./min.
  • D250: 249 KS (183 kW), 3,0-litreni, šesterocilindrični dizelski motor s MHEV, 570 Nm okretnog momenta pri 1250 - 2250 okr./min.
  • D300: 300 KS (221 kW), 3,0-litreni, šesterocilindrični dizelski motor s MHEV, 650 Nm okretnog momenta pri 1500 - 2500 okr./min.

Šesterocilindrični dizelski motori Ingenium D250 i D300 imaju laganu aluminijsku konstrukciju, odlikuju se malim trenjem, a zamjenjuju prethodne dizelske motore SD4 i SDV6. Pametna tehnologija blagog hibrida (MHEV) od 48 V osigurava da novi motori zadovoljavaju najstrože globalne propise o emisiji i pružaju poboljšani odziv.

Novi Land Rover Discovery

Novi Land Rover Discovery

Izvor: Promo fotografije / Autor: Richard Prescot

Ovaj pametni sustav prikuplja i pohranjuje energiju koja nastaje tijekom usporavanja te je ponovno koristi kao pomoć benzinskom motoru prilikom ubrzavanja, pružajući tako performanse šest cilindara, uz potrošnju goriva četiri cilindra. Ova izvedba osigurava i profinjeniji rad sustava Stop/Start.

Širok raspon sposobnosti

Novi Discovery je ultimativni obiteljski SUV za cestu i pruža nenadmašnu, izuzetnu udobnost na dugim putovanjima za sedam osoba te okruženje koje ulijeva povjerenje vozaču zahvaljujući odličnoj vidljivosti koju daju brižljivo osmišljen položaj vozača, unaprijeđene upravljačke sklopke i pionirska tehnologija podvozja, zahvaljujući čemu je vožnja staložena, a odziv vozila izvanredan.

Novi Land Rover Discovery

Novi Land Rover Discovery

Izvor: Promo fotografije / Autor: Richard Prescot

Svi modeli novog Discoveryja sa šesterocilindričnim motorima Ingenium odlikuju se naprednim pogonskim sklopom koji poboljšava raspodjelu okretnog momenta između prednje i stražnje osovine, koristeći niz senzora za raspodjelu momenta u skladu s okolnostima. Novi pametni sustav pogona na sve kotače (Intelligent All-Wheel Drive) osigurava maksimalni prijenos snage na podlogu, dinamiku u vožnji i učinkovitost cijelog pogonskog sklopa, što se ocrtava u smanjenoj potrošnji goriva i emisiji CO₂ u normalnoj vožnji, pri čemu znamenite terenske sposobnosti Discoveryja nisu nimalo umanjene.

Povrh toga, standardni zračni ovjes pruža izvanrednu udobnost u vožnji na svim podlogama i odlikuje se automatskim spuštanjem vozila u skladu s brzinom radi poboljšavanja aerodinamičnih svojstava i smanjenja potrošnje goriva u vožnji na autocesti. Tehnologija prilagodljive dinamike amortizera, koja se ugrađuje na sve modele D300, P300 i P360, nadzire kretanje vozila i do 500 puta u sekundi, reagirajući na manevre vozača ili okolnosti na cesti gotovo trenutačno radi postizanja boljeg nadzora nad karoserijom, osiguravajući tako staloženu i mirnu vožnju.

Novi Land Rover Discovery

Novi Land Rover Discovery

Izvor: Promo fotografije / Autor: Richard Prescot

Uz tehnologiju Terrain Response 2, novi Discovery je uvijek automatski pripravan prilagoditi se uvjetima vožnje dok novi način rada Wade Mode poboljšava mogućnosti vozila za savladavanje gaza veće dubine, čak automatski kočeći kada vozač isključi Wade Mode, radi vraćanja punih performansi od prvog vozačevog pritiska na papučicu kočnica.

Dostupnost prilagodljive dinamike (Configurable Dynamics) omogućava vozačima fino podešavanje odziva na pritisak papučice gasa Discoveryja, podešavanje trenutka promjene stupnja prijenosa te postavki upravljača i ovjesa kako bi vozač mogao personalizirati iskustvo vožnje na određenom putovanju.

Novi Land Rover Discovery

Novi Land Rover Discovery

Izvor: Promo fotografije / Autor: Land Rover

Mike Cross, glavni inženjer za sigurnost vozila, rekao je: 'Novi Discovery kombinira vrhunsku geometriju ovjesa za sve podloge s izvanrednom dinamikom i odličnom kontrolom pomaka karoserije, zadržavajući pri tome slavnu kvalitetu vožnje i udobnost našeg obiteljskog SUV-a. Zahvaljujući vrhunskoj konstrukciji ovjesa, laganoj aluminijskoj strukturi i pametnim pogonskim sklopovima, izmijenili smo ovaj automobil kako bismo pružili SUV sa sedam sjedala, koji je izuzetno praktičan, velikih sposobnosti, nevjerojatno profinjen, a pruža i dodatni užitak u vožnji.'

Novi Discovery se ponosi i tehnologijom ClearSight Ground View, koja vozačima pruža pogled na skriveno tlo izravno ispred prednjeg kraja vozila putem središnjeg dodirnog zaslona i kombinacije prednjih kamera. Ova pametna funkcija je ostvarenje Land Roverovog futurističkog koncepta prozirnog poklopca motora i pruža podršku vozaču u vožnji po strmim terenima ili u slučaju skrivenih gradskih prepreka.

  • +59
  • +56

Novi Land Rover Discovery

Izvor: Promo fotografije / Autor: Richard Prescot

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!