e-mobilnost na 2 kotača

[FOTO/VIDEO] Upoznajte elektroskuter BMW Motorrad Definition CE 04; je li ovo nasljednik BMW-a C evolution?

12.11.2020 u 10:55

Bionic
Reading

Svojim električnim pogonom, sjajnim dizajnom i inovativnim rješenjima za povezivanje CE 04 kreće u redefiniranje segmenta skutera

Potpuno električnim skuterom BMW Motorrad Definition CE 04 BMW Grupa predstavlja skoro serijsku verziju BMW-a Motorrad Concept Link na #NEXTGen 2020. Kao poveznica između analognog i digitalnog svijeta korisnika, BMW Motorrad Definition CE 04 je istovremeno prijevozno sredstvo i komunikacijsko sredstvo za gradsko putovanje. Svojim električnim pogonom, sjajnim dizajnom i inovativnim rješenjima za povezivanje kreće u redefiniranje segmenta skutera. BMW Motorrad Concept Definition CE 04 ili skraćeno CE 04 s električnim pogonom neprestano je razvijan i prilagođavan svakodnevnim potrebama i zahtjevima kupaca.

'Elektromobilnost je središnji oblik pogona BMW Grupe i u svojoj se strategiji održivosti dosljedno oslanja na ovu tehnologiju. Električni pogoni također su vruća tema za BMW Motorrad (odjel motocikala), posebno u urbanom okruženju. U ovome smo pioniri od 2013. godine s vozilom BMW C evolution serije', objašnjava Edgar Heinrich, voditelj dizajna BMW Motorrad.

'BMW Motorrad Definition CE 04 je logičan nastavak strategije elektromobilnosti za urbane konurbacije (širenje gradova) i daje konkretan pogled na to kako bi moglo izgledati suvremeno serijsko vozilo, s kojim ćemo električnu mobilnost na dva kotača u gradskim područjima podići na novu razinu, kako tehničku tako i vizualnu', objašnjava nadalje Edgar Heinrich.

Vizualno, CE 04 očito prekida s pojavom ranije poznatih skutera. Umjesto toga, izduženo, nisko tijelo skutera i dijagonalno uzdižući prednji dio stvaraju posebnu siluetu. Ravna baterija u donjem dijelu vozila otvara nove slobode, kao što je novo, bočno zglobno i osvijetljeno rješenje prostora za odlaganje, koje vozaču omogućuje lak pristup kacigi i ostalih stvari. Uz to, nisko ležeći ravni spremnik osigurava povoljno težište skutera.

Ispod moderne vanjske površine u metalik mineralno-bijeloj boji, mat crna površina čini jezgru vozila, tehničko srce. Prostire se od sprijeda prema straga, a osim guma i prednjih svjetala, integrira i pogonsku jedinicu te elemente ovjesa. BMW Motorrad Definition CE 04 svjesno inscenira tehnologiju koja se koristi kao dio dizajna.

U stražnjem dijelu bočne stranice prema tome ne prekrivaju u potpunosti bočnu stranu vozila. Umjesto toga, protežu se poput malih krila preko dijelova bočne strane vozila, čineći vidljivim pogonski sklop, jednostranu 'swing arm' ruku, opružni nosač i zupčasti remen.

Izgled svjetla istovremeno je umanjen kao i moderan. Dva prednja svjetla u obliku slova U su minimalistička. Stražnja svjetla integrirana su u stražnje bočne stranice u obliku dva svjetlosna elementa u obliku slova 'C'.

Prema dizajnu pogona i baterije, prema BMW-u, intenzivno se rješavaju uvjeti korištenja: urbana ciljna skupina uglavnom vozi kratke udaljenosti od oko 12 km dnevno. Udobnost na velikim udaljenostima stoga je manje važna od promjenljive ergonomije i jednostavne pristupačnosti.

Zbog toga je stvorena plutajuća klupa kojom možete udobno kliziti na vozilo odostraga. Također nudi poboljšanu ergonomiju za pojedinačne vozače, bez obzira na dužinu i visinu nogu.

Vozač je povezan putem svog pametnog telefona preko CE 04 skutera sa svojim okruženjem. Njegov zaslon od 10,25 inča najveći je do danas u segmentu skutera i djeluje kao sučelje između digitalnog i analognog svijeta vozača. Međutim, BMW još nije otkrio detalje tehnologije CE 04 kada je riječ o bateriji ili točnom dometu.

  • +60
BMW Motorrad Definition CE 04 Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW Motorrad