SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Toyota predstavila Aygo X prologue: Nova vizija A-segmenta automobila

17.03.2021 u 10:32

Bionic
Reading

Zahtjev prilikom njegova kreiranja bio je pogledati ga svježim očima da bi se utvrdilo i zamislilo kakav bi A-segment mogao biti za europske kupce, ispunjavajući pritom njihove potrebe i želje

Iako je sudbina malenih gradskih automobila A-segmenta čini se bila zapečaćena sve strožim ekološkim mjerama, prvenstveno za modele s motorima s unutarnjim sagorijevanjem, izgleda da ipak nije sve tako crno. Naime Toyota je danas predstavila svijetu svoju viziju u Europi omiljenog segmenta - najmanjih gradskih automobila, a riječ je o modelu imena Aygo X prologue.

Za isti smo tada još imaginarni model prije samo nekoliko dana rekli kako nismo sigurni da će se zvati baš X prologue, no sada je dobio i svoj komercijalni prefiks – Aygo. I odmah nam je puno toga postalo jasnije jer Aygo, baš kao i njegovi uvjetno rečeno sestrinski modeli Citroën C1 i Peugeot 108, jak su adut svih onih kojima je ova kategorija automobila zapravo neprocijenjiva. To se prvenstveno odnosi na europsko urbano stanovništvo, ali s budućim modelom Toyota Aygo X prologue dobili su još jedan dodatni plus, jer radi se o malenom crossoveru, koji sudeći prema svom izgledu ne bi trebao imati problema otići i u prirodu izvan asfaltranih prometnica. Ovo je isto tako naznaka mogućeg dolaska noviteta pod imenom Aygo X (Aygo Cross).

Toyota Aygo X prologue - svjetska premijera Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Iako smo možda očekivali neke preciznije detalje o njegovim tehničkim specifikacijama, to se zapravo nije dogodilo, pa vjerujemo da ćemo to saznavati u bliskoj budućnosti, kako se bude približavao njegov zasad još neodređen datum izlaska na tržište. Isto tako, Toyota nije specificirala o kojoj vrsti pogona se radi, no za pretpostaviti je da se radi o trećem modelu baziranom na Toyotinoj GA-B platformi, pa stoga pretpostavljamo da je riječ o poznatom i cijenjenom Toyotinom hibridnom pogonu, kao u slučaju Yarisa. No ne bi se iznenadili da postoje planovi i da se ovaj ili neki sličan model iz obitelji Aygo zaogrne i potpuno električnim ruhom.

Dizajniran u Europi, dizajniran za Europljane

Od svog lansiranja 2005. godine, Aygo, najpristupačniji Toyotin automobil, šarmirao je mlade, napredne kupce svojim osjećajem zaigranosti i zabave. 'Zabava i zaigranost uvijek su bili u središtu Ayga. Sad smo u njegov DNK dodali dodatni prstohvat ljutog začina' rekao je Lance Scott, direktor dizajna ED². Ako ne znate, Toyotin europski studio za dizajn ED² je smješten u blizini Nice na francuskoj Azurnoj obali.

Ovime smo odgovorili i na namjere japanskog proizvođača kad je riječ o ovom modelu. Toyota Aygo X prologue je europski zamišljen automobil za europske kupce. Da, Aygo X prologue hrabra je ilustracija kakav stav može imati mali automobil.

Ime Aygo oduvijek je simboliziralo osobnu slobodu i mobilnost. Uz Aygo X prologue, dodana je dodatna drska nestašnost. Jednako je zabavno i sada mu se dodaje dodatna oštrina. Iz svakog kuta izražava svoj stav s jakom osobnošću i još snažnijim stavom. Podarivši budućem modelu veće dimenzije kotača, Toyota omogućuje vozaču da sjedi više za veću vidljivost prema van, kao i u poboljšanom razmaku vozila od podloge kako bi se mogao bolje nositi sa svime što bi cesta mogla donijeti.

Zahtjev prilikom njegova kreiranja je bio pogledati ga svježim očima, da bi se utvrdilo i zamislilo kakav bi A-segment mogao biti za europske kupce ispunjavajući njihove potrebe i želje. I, kako bi dokazali da automobili koji se tradicionalno nazivaju 'ulaznom točkom' i dalje mogu voditi izvanrednim dizajnom. Jedan od takvih primjera je i predstavnik B-segmenta, nedavno nagradom za Europski automobil godine ovječanog modela Toyota Yaris.

  • +36
Toyota Aygo X prologue Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Istaknuti vanjski dizajn

Bilo sprijeda, straga ili sa strane, ističe se nestašnost modela Aygo X prologue. Hrabra dvobojna izvedba stvara jedinstveni grafički profil koji plijeni pažnju na ulici naglašavajući spremnost automobila za 'skok naprijed u akciju'. Nova klinasta linija krova također povećava dinamički osjećaj za agresivniji sportski izgled. Dok se sprijeda visokotehnološka svjetla 'grle' u gornjem dijelu prednje haube kreirajući tako oblik krila. Dolje, velika rešetka, svjetla za maglu i zaštoitne ploče, svi građeni na šesterokutnoj temi, pokazuju da je ovo automobil spreman za vožnju bilo kamo.

Praktičan i spreman za sutrašnje slobodno raspoloženje, Aygo X prologue također nudi značajke koje će dodatno obogatiti njihovu slobodu. Na stražnjoj pločici nalazi se inventivno zamišljen nosač za bicikl, tako da bijeg od svakodnevice uvijek može biti pretvoren u avanturu. U međuvremenu, u ogledalima na vratima smještene su akcijske kamere, savršene za snimanje i dijeljenje trenutaka istraživanja.

Konačno, integrirani krovni nosač naglašava profil vozila, stvarajući vizualnu poveznicu sa šesterokutnim stražnjim svjetlima, suptilni podsjetnik na Aygov DNK.

Boje emocija

U životu su boje su izravno povezane s našim emocijama, a to vrijedi i za Aygo X prologue. Da bi oživjeli 'začinjeni' koncept, pravi sastojci ponuđeni su na prirodan način. Najbolja četiri bila su čili, đumbir, wasabi (nama ne toliko poznati japanski hren) i crni papar. Najučinkovitiji od svih je čili. Štoviše, dvobojni dizajn ravnotežu boja podiže na potpuno novu razinu. Bojanje Aygo X prologue-a dovršeno je do finog raspršivanja plavih metalnih pahuljica koje su integrirane u mješavinu boja. Rezultirajući blistavi efekt opravdava naziv 'Pjenušava čili crvena'. Dojmljivo, doista!