uoči premijere

[FOTO] Toyota najavila 'X prologue', njihov prvi potpuno električni SUV na baterije na novoj platformi e-TNGA

10.03.2021 u 15:38

Bionic
Reading

Toyota u Europi planira do 2025. godine lansirati više od 60 novih ili ažuriranih elektrificiranih modela, a dotada se očekuje da će više od 70 posto prodaje biti hibridi te s po 10 posto PHEV, BEV i FCEV modeli

Toyota je danas objavila prvu službenu sliku modela pod nazivom 'X prologue', a radi se o njihovom prvom potpuno električnom SUV-u na baterije (BEV). Da je riječ upravo o takvom modelu, saznali smo još početkom prosinca prošle godine, kada smo objavili i siluetu budućeg SUV modela Toyote. Tada još nismo znali njegovo komercijalno ime, a hoće li se on zvati baš 'X prologue', zasad nije službeno potvrđeno.

U svakom slučaju, pričekati ćemo za 17. ožujka najavljenu svjetsku premijeru, kada bismo trebali saznati sve detalje novog srednje velikog potpuno električnog SUV-a temeljenog na nadolazećoj e-TNGA platformi. Zahvaljujući pametnom dizajnu, nova je platforma vrlo svestrana i lako prilagodljiva za niz vrsta proizvoda. Osnovno načelo arhitekture je da brojni ključni elementi ostaju fiksni dok se drugi razlikuju. Ovaj pristup omogućuje odstupanje u širini, dužini, međuosovinskom razmaku i visini vozila.

Nova e-TNGA platforma, koja je razvijena u suradnji sa Subaruom, se također može definirati s pogonom na prednje, stražnje ili na sva četiri kotača te sa širokim rasponom kapaciteta baterija i elektromotora koji odgovaraju raznim tipovima vozila i profilima upotrebe. Korištenjem ovog svestranog pristupa može se smanjiti vrijeme razvoja različitih inačica proizvoda i paralelno razvijati pojedinačni modeli.

Ovaj novi model već je razvijen i spreman za proizvodnju, koja će biti u Toyotinoj tvornici ZEV u Japanu. Isto tako, otprije je poznato kako Toyota u Europi planira do 2025. godine lansirati više od 60 novih ili ažuriranih elektrificiranih modela, a dotada se očekuje da će više od 70 posto prodaje biti hibridi te s po 10 posto PHEV, BEV i FCEV modeli.