sada i službeno

[FOTO/VIDEO] Toyota potvrdila potpuno novi Aygo X, jedinstveni kompaktni urbani crossover A-segmenta

06.10.2021 u 08:39

Bionic
Reading

Iako se piše sa slovom X, njegovo ime se izgovara kao 'cross', a premijera se očekuje u studenom

Toyota je potvrdila potpuno novi Aygo X, naziv nadolazećeg crossovera u A segmentu. S 'X' koji se izgovara 'cross', novi model signalizira dodatak Toyotinoj sve većoj ponudi crossover modela. 'X' također nastavlja potpis modela predstavljen s drugom generacijom Ayga 2014. Od 2005. godine, Aygo je Toyotin najpristupačniji proizvod kojeg cijene kupci zbog mladolikog i zabavnog karaktera.

Razvijajući potpuno novi Aygo X, Toyota je odlučila nastaviti kao cjeloviti interni projekt isporuke prve potpune promjene modela koja je planirana, razvijena, projektirana i proizvedena u Europi u razvojnom centru Toyota Motor Europe.

Uvod u Aygo X je bio konceptni model Aygo X prologue, predstavljen u ožujku ove godine. Sam Aygo, baš kao i njegovi uvjetno rečeno sestrinski modeli Citroën C1 i Peugeot 108, jak su adut svih onih kojima je ova kategorija automobila zapravo neprocijenjiva. To se prvenstveno odnosi na europsko urbano stanovništvo, ali s budućim modelom Toyota Aygo X dobili su još jedan dodatni plus, jer radi se o malenom crossoveru, koji sudeći prema svom izgledu ne bi trebao imati problema otići i u prirodu izvan asfaltranih prometnica. Ovaj je koncpet isto tako bio najava dolaska noviteta pod imenom Aygo X (Aygo Cross).

Toyota Aygo X prologue - svjetska premijera Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Najnoviji kompaktni automobil u Toyotinoj liniji izgrađen je na uspješnoj GA-B platformi Toyota New Global Architecture, prvi put predstavljenoj s novim Yarisom - aktualnim automobilom godine 2021. u Europi - a odnedavno i s novim Yaris Crossom.

Razvijen u Europi, za europske kupce, razvojni tim modela Aygo X proučavao je trenutni i budući život u gradskim i prigradskim sredinama u Europi kako bi isporučio samouvjereni kompaktni crossover jedinstven za A-segment koji će se proizvoditi u Kolinu u Toyoti Motor Manufacturing Češka .

Potpuno novi Aygo X bit će predstavljen početkom studenog.