HRVATSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Stigao novi Toyota Yaris Cross: Donosimo prve dojmove o kompaktnom urbanom SUV-u oblikovanom za Europu

08.09.2021 u 16:20

Bionic
Reading

Početna cijena Yaris Crossa s 1,5 l benzinskim motorom iznosi 139.900 kuna uz paket opreme Luna, koji također sadrži napredan i bogat sigurnosni i multimedijski paket te klima-uređaj

Toyota je jučer održala hrvatsku premijeru potpuno novog modela Yaris Cross, jednog od automobila koji će nedvojbeno privući veliku pozornost i to ne samo kod nas. Upravo je europsko okruženje ovog kompaktnog urbanog SUV-a njegov prirodni ambijent, jer treba reći prije svega da je novi Yaris Cross oblikovan i razvijen za Europu, u kojoj će se i proizvoditi. Naravno, ovaj je model usklađen sa zahtjevima i željama europskog tržišta u B-SUV segmentu, koje posljednjih godina bilježi ogroman porast od čak 200 posto.

Toyota je još početkom srpnja ove godine objavila kako je njihova podružnica Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) započela proizvodnju modela Yarisa Cross u pogonima u Onnaingu blizu francuskog grada Valenciennesa, usporedo s novom generacijom Yarisa s pet vrata, koji je u proljeće ove godine izabran za Europski automobil godine 2021. Kako je bilo i najavljeno, prodaja Yaris Crossa je započela ovih dana, a znamo i po kojim cijenama će se na hrvatskom tržištu prodavati novi Yaris Cross.

Treba reći i da smo novi Yaris Cross već isprobali u verziji s benzinskim 1,5 litrenim VVT-iW motorom snage 125 KS (92 kW) s ručnim 6-brzinskim mjenjačem, pa ćemo vam prenijeti i svoje prve dojmove. No vratimo se ipak karakterisitkama Yaris Crossa kao modela u cjelini.

Vanjski dizajn i struktura

Ovaj mali SUV temeljen je na novoj varijanti platforme GA-B, varijaciji njihove globalne TNGA modularne platforme. On dijeli i 'veliki-mali' dizajn i koncept koji je karakterizirao originalni Yaris, te predstavlja prostranu unutrašnjost unutar kompaktnih vanjskih mjera. Istovremeno, Yaris Cross je i stvarni SUV, sa svim pogodnostima koje donosi Toyotino iskustvo kreatora izvornog SUV-a prije 25 godina, modela RAV4 - danas najprodavanijeg SUV-a na svijetu - te nedavno stvaranjem dojmljivog i izuzetno učinkovitog modela C-HR. Povišena putnička kabina, uz dostupnost inteligentnog sustava pogona na sve kotače AWD-i, daje dodatnu potvrdu istinskog SUV-a. Dodavanjem Yarisa Cross u svoju ponudu, Toyotina paleta SUV-ova sada obuhvaća segmente B, C i D.

Toyota Yaris Cross Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Kako je Yaris Cross prije svega urbani SUV, a znamo da svakodnevni gradski život predstavlja osobite izazove, pa kada je riječ o vožnji, to je okruženje u kojem vozači sve više cijene robusnost i visoki položaj za vožnju koje pruža jedan SUV, ali u mjerilu prilagođenom gradskim ulicama, uz istinski naglasak na zaštiti okoliša. Istovremeno, oni žele i vozilo koje se ističe izgledom, ali i prilagodljivošću kakva im je potrebna za aktivni način života. Upravo su to vrijednosti koje je Toyota ugradila u potpuno novi Yaris Cross.

Njegov dizajn ocrtava klasične karakteristike SUV-a, povišene karoserije i većih kotača/guma koji stvaraju pečat snage i korisnosti. A o samom dizjanu vanjskog dijela Yaris Crossa ne treba dvojiti, jer je izveden iz već etabliranog Yarisa.

Uspoređujući ga s Yarisom prema dimenzijama, Yaris Cross je 95 mm viši, (1595 mm), 20 mm širi (1765 mm) i 240 mm duži (4180 mm), jer je prednji prevjes duži za 60 mm, a stražnji za 180 mm, čime je povećan unutarnji prostor. Međuosovinski razmak je nepromijenjen, i dalje je 2560 mm, ali povećanje odignutosti od tla za 25 mm, na 170 mm, ocrtava njegov autentični dizajn SUV-a, zajedno s visokim položajem za vožnju i odličnom preglednošću za vozača. Okretnost u gradskoj vožnji osigurava polumjer okretanja od 5,3 m (između rubnih kamena).

Yaris Cross je podjednako prostran, koliko je i praktičan. Uz uspravna sva sjedala i postavljen pokrov prtljažnika, zapremina prtljažnika je 397 litara. Međutim, ako vam je potreban prostraniji prtljažnik, tu su preklopiva stražnja sjedala u omjeru 60:40, odnosno 40:20:40 na višim razinama opreme, što omogućava prijevoz putnika uz utovar većeg tereta, a volumen tada raste na 1097 litara.

Ovisno o razini opreme, Yaris Cross nudi srebrne alu naplatke od 16“, svijetle ili tamnosive, strojno obrađene naplatke od 17“ i 18“ ili strojno obrađene alu naplatke u crnoj boji od 18“. Mi smo isprobali izvrsnu kombinaciju sa 17-colnim naplatcima s gumama Continental EcoContact 6 dimenzija 215/55R17, koje su se pokazale udobne ističući sve karakteristike ovog SUV-a.

Na izbor je 10 boja karoserije, uključujući nove sedefaste i metalik boje; dvobojna izvedba s crnim, zlatnim ili bijelim krovom je dostupna uz više razine opreme.

  • +35
Toyota Yaris Cross - hrvatska premijera Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Unutrašnjost

Dizajn unutrašnjosti Yarisa Cross dodatno ističe suvremen izgled i kvalitetu Yaris hatchbacka, naglašavajući lakoću pristupa koja je ključna za svakodnevnu praktičnost. Optimiran, viši položaj za vožnju pruža vozaču dobru preglednost koju očekujete od SUV-a, a sjedala i obruč upravljača svojim oblikom pružaju udobnost i snažan osjećaj povezanosti i nadzora na vozilom.

U verziji Yaris Crossa koju smo isprobali razine opreme Sport sjedala su lijepo profilirana, presvučena tkaninom koja se čini prilično otpornom, a dizjan i boja presvlaka je u sivim tonovima. Unutarnja obloga krova i stupova je izvedena u crnoj boji. Tu je i moderan informacijski zaslon u boji ispred vozača dijagonale 17,8 cm (7’’), te Toyota Touch 2, infotainment zaslon u boji osjetljiv na dodir dijagonale 20,3 cm (8’’).

Trokraki kožni upravljač i ručica mjenjača, ugodni su na dodir i lijepo leže u rukama. Tu je i Smart Entry & Push Start sustav za samostalno otključavanje i pokretanje motora pritiskom na tipku, te kamera za vožnju unatrag.

Pogonski sklopovi Yaris Crossa

Yaris i Yaris Cross su prvi modeli koji koriste najnoviji Toyotin 1,5-litreni hibridni sustav četvrte generacije, koji je razvijen izravno iz većih 2,0-litrenog i 2,5-litrenog pogonskog sklopa koje koriste nedavno predstavljeni modeli kao što su Corolla, C-HR, RAV4 i Camry. Ovaj sustav se odlikuje novim 1,5-litrenim, trocilindričnim benzinskim motorom s Atkinsonovim procesom, precizno konstruiranim radi smanjenja trenja i mehaničkih gubitaka te radi optimiranja brzine izgaranja. Rezultat je visoki okretni moment pri niskim brzinama vrtnje motora uz izuzetnu štedljivost goriva. Toplinska učinkovitost motora je 40 posto, što je bolje od usporedivih dizelskih motora i omogućava malu potrošnju goriva i malu emisiju CO₂.

Ovaj novi hibridni sustav daje najveću snagu od 116 KS. Posebna pažnja je posvećena krivulji snage, zahvaljujući čemu ovaj motor ima izuzetan odziv u vožnji. Kada je riječ o emisiji, model s pogonom na prednje kotače počinje s emisijom CO₂ manjom od 90 g/km, dok je za izvedbu AWD-i ta vrijednost manja od 100 g/km (vrijednosti usklađene s NEDC; najniže vrijednosti prema WLTP su manje od 120 g/km za pogon na prednje kotače (FWD), te manje od 135g/km za AWD-i; sve vrijednosti su podložne izmjenama prilikom završne homologacije).

1,5-litreni VVT-iW benzinski motor

Yaris Cross je dostupan i s 1,5-litrenim benzinskim motorom – temelji se na istoj konstrukciji korištenoj u hibridnom sustavu – uparenim s CVT ili ručnim mjenjačem sa 6 brzina, kao u našem slučaju. Ovaj trocilindrični motor daje najveću snagu od 125 KS (92 kW) pri 6600 okr./min. i najveći okretni moment od 153 Nm između 4800 i 5000 okr/min. Službene vrijednosti potrošnje goriva i emisije prema WLTP su 5,7-6,2 l/100km (6,0-6,4 l/100km za CVT) odnosno 130-140 g/km (135-144 za CVT). Naravno, niti s ovim motorom Yaris Crossu ne nedostaje snage, ali treba ipak reći da ovo nije jurilica, već vrlo ugodan SUV povišenog položaja sjedenja i vanjskih dimenzija.

Napredni sustav pomoći u vožnji

Karoserija velike krutosti pridonosi postizanju stabilnog upravljanja, sigurnosti i udobne vožnje. I ovdje platforma GA-B daje svoj doprinos kvaliteti vozila. Krutost nije ostvarena uz povećanje težine; umjesto toga, Toyota je primijenila napredne konstrukcijske tehnike i koristila čvrste, ali lagane materijale velike vlačne čvrstoće na strateškim točkama po cijelom automobilu radi smanjenja mase.

U namjeri da zadovolji najviše i najstrože standarde neovisnih ispitivanja, dodatno se koriste pogodnosti sustava aktivne sigurnosti Toyota Safety Sense i napredne funkcije pomoći u vožnji, koje pomažu u izbjegavanju čitavog niza najčešćih opasnosti na cesti pružanjem vozaču informacija, ranim upozorenjima i, kada je potrebno, automatskim kočenjem i zakretanjem upravljača.

Za kraj, početna cijena Yaris Crossa 1,5 l benzinskim motorom je 139.900 kn uz Luna paket opreme koji također sadrži napredni i bogati sigurnosni i multimedijski paket te klima uređaj.

Yaris Cross 1,5 l hibridno električno vozilo opremljeno je (automatskim) e-CVT mjenjačem, a dostupan je po cijeni već od 164.900 kn za Luna paket opreme. Uz užitak u vožnji hibridnog električnog vozila, ono donosi i brojne praktične prednosti kao što su mogućnost više od 50 posto vremena vožnje na struju (bez potrebe za dodatnim dopunjavanjem na utičnicu), zatim 10 godina jamstva na hibridnu bateriju i do 10 godina jamstva uz Toyota Relax paket.